Atila Sertel’den İBB’ye devrettiği iskeleleri 15 yıl sonra geri̇ isteyen TDİ’ye tepki̇: “Şimdi mi̇ aklınız başınıza geldi”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, AKP'li Kadir Topbaş'ın başkanlığı döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) devrettiği iskeleleri 15 yıl sonra geri isteyen Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne (TDİ) tepki gösterdi. Sertel, "Bu iskeleler yolcu taşımacılığının yanında birtakım vakıflara peşkeş çekilirken 15 yıl boyunca göz yumdunuz da şimdi mi aklınız başınıza geldi? Ekrem İmamoğlu’nun yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile uğraşmaktan ve hasmane tutumla yaklaşmaktan vazgeçin” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TDİ, Kadir Topbaş’ın başkanlığı döneminde İBB’ye devrettiği iskeleleri geri almak için harekete geçti. İskelelerin amacı dışında kullanıldığı iddiası ile 15 yıl sonra harekete geçen TDİ, İBB’ye “30 gün içinde iskeleleri boşaltın” yazısı gönderdi. Yazıya İBB’den yanıt alamadığını öne süren TDİ yetkilileri, iskelelerin geri alınması, iskelelerdeki ticari faaliyetlerden elde edilen gelirlerin TDİ’ye iadesi için de dava açtı.

TBMM KİT Komisyonu Üyesi Atila Sertel, bugün yaptığı açıklamada, TDİ’ye tepki gösterdi. Konuyu TDİ’nin hesaplarının görüşüldüğü KİT Alt Komisyonu toplantısında da gündeme getiren Sertel, şunları söyledi:

“Bu iskeleler yolcu taşımacılığının yanında birtakım vakıflara peşkeş çekilirken 15 yıl boyunca göz yumdunuz da şimdi mi aklınız başınıza geldi? Ekrem İmamoğlu’nun yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile uğraşmaktan ve hasmane tutumla yaklaşmaktan vazgeçin.”

“VAKIFLARA VERİLİRKEN GÖZ YUMDUNUZ”

İBB AKP’li belediye başkanlarınca yönetilirken bu duruma ses çıkarmayan TDİ yönetimini eleştiren Atila Sertel, şöyle devam etti:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile TDİ, 15 Mart 2005 tarihinde bir protokol yapıyor ve kuruma ait olan iskeleleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devrediyor. Ekrem İmamoğlu 2019 yılında belediye başkanı seçildikten sonra, 2020 yılında bu iskeleleri geri almak için harekete geçiyor. Son olarak 30 gün içinde boşaltmaları isteniyor. İBB bu iskeleleri boşaltmayınca da mahkemeye veriliyor. Bu iskeleler amacı dışında kullanılıyorsa da buna izin veren Ekrem İmamoğlu değil, geçmişteki belediye başkanlarıdır. Aksine, Büyükada örneğinde gördüğümüz gibi TÜGVA’ya verilen yeri yeniden halka kazandırmak için gayret gösterilmiştir. İskeleler 15 yıl boyunca kullanılmış. 15 yıldır Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin eli armut mu topluyordu? Geçmişte, AKP belediyeciliği döneminde AKP’ye yakın vakıflara bu iskeleler verilirken neden ses çıkarılmadı? Bu protokol Kadir Topbaş döneminde yapılmış. Sonra onun yerine gelen Mevlüt Uysal döneminde de iskeleler kullanılmaya devam etmiş. Ne zamanki Ekrem İmamoğlu seçildi, siz bu adımları attınız. 15 yıl boyunca göz yumanlar, Ekrem İmamoğlu başkan seçildikten sonra ‘iskeleleri derhal boşalt’ diyorsa ben de sorarım; bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?”

TDİ BAŞKANLIĞI’NA ESKİ İSTAÇ GENEL MÜDÜRÜ GETİRİLDİ

Bu girişimlerin, TDİ Yönetim Kurulu Başkanlığı’na eski İSTAÇ Genel Müdürü Fahrettin Soran’ın getirilmesinden bir ay sonra başlatıldığını vurgulayan Sertel, “Şu an Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin yönetim kurulu başkanı olan Fahrettin Soran, uzun yıllar İBB’de görev yapmış, son olarak da İSTAÇ Genel Müdürü olarak çalışmıştır. Oradan ayrıldıktan sonra, 2020 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atanmış, atandıktan bir ay sonra da iskelelerin boşaltılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yazı göndermiştir. Fahrettin Soran’ın, TDİ’nin başına geldikten sonra ilk yaptığı iş de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne savaş açmak olmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kamu kurumu değilmiş gibi görülerek hasmane bir tutumla savaş açılıyor. Türkiye Denizcilik İşletmeleri, yaptığı özelleştirmelerden zarar etti, milyonlarla ifade edilen alacaklarını alamıyor, ama şimdi bütün işi gücü bırakmış İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile uğraşıyor. Açık açık hukuksuzluk yapılıyor” diye konuştu.

Atila Sertel’den İBB’ye devrettiği iskeleleri 15 yıl sonra geri̇ isteyen TDİ’ye tepki̇: “Şimdi mi̇ aklınız başınıza geldi”

Yorumlar kapalı.