Dağda yaşayan tek papağan türünün aslında insanlardan kaçtığı ortaya çıktı

Dağda yaşayan tek papağan türünün aslında insanlardan kaçtığı ortaya çıktı

Yeni Zelanda’daki Alp Dağları’nda yaşayan kea papağanları, “benzersiz Alp papağanı” diye niteleniyor. Ancak yeni araştırmada DNA analizleri, bu kuşların bir zamanlar ülkenin diğer bölgelerinde de yaşadığını ortaya koydu.

Otago Üniversitesi’nden araştırmacılar, kea papağanının genom verilerini, ormana adapte olmuş “kardeş türü” kākā kuşunun verileriyle karşılaştırdı.

Normalde kea papağanının genlerinde yüksek irtifada yaşadığını gösteren ayırıcı işaretler bulunması gerekirdi. Ancak iki kuşun verileri de benzerdi.

Independent Türkçe’nin haberine göre, araştırmanın başyazarı Doç. Dr. Michael Knapp, “Fizyolojik açıdan kea papağanının daha düşük irtifalarda hayatta kalmasını engelleyecek hiçbir şey yok. O bir genelci. Deniz seviyesinden Alplere kadar hayatta kalabilir” diye konuştu.

Buradan hareketle araştırmacılar, kea papağanlarının, bir zamanlar düşük irtifalarda da dolaştığını ama orman örtüsünü tahrip eden insanlardan kaçınmak için dağlara sığındığını ortaya attı.

Öte yandan araştırmacılar bu kuşların özellikle insanlardan kaçmak dağlara sığındığı teorisini kanıtlamak için daha fazla veri gerektiğini de vurguladı.

“İklim krizinden kurtulabilir”

Nesli tükenmekte olan kea papağanlarının, yaşam tarzlarını değiştirip dağlara yerleşebilmesi, iklim krizinden kurtulmalarını da sağlayabilir.

Uzmanlara göre özellikle dağ koşullarına uyum sağlayan türler iklim krizi nedeniyle daha büyük bir yok olma tehdidiyle karşı karşıya.

Ancak  Molecular Ecology isimli bilimsel dergide yayımlanan bu araştırma, kea papağanlarının yaşadığı dağ habitatının küresel ısınmayla küçüldüğü durumda ormanlara geri dönebileceğine işaret ediyor.

Exit mobile version