1. Haberler
  2. Haber
  3. 91 yıl önce ekilen cennet hurması tohumu Bilecik köyünün gelir kapısı oldu

91 yıl önce ekilen cennet hurması tohumu Bilecik köyünün gelir kapısı oldu

Bulgaristan göçmeni İsa dedenin 91 yıl önce asker arkadaşından aldığı cennet hurması tohumunu Bilecik'teki köyünün bahçesine ekmesiyle başlayan üretim, bugün bir köyün ekmek kapısı oldu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ailesiyle 12 yaşındayken Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç eden İsa Dönerkaya, Trabzon’da askerlik yaptığı dönemde tanıştığı bir arkadaşından Karadeniz Bölgesi’ne has olarak bilinen hurmanın tohumunu aldı.

Tezkeresinin ardından cebine koyduğu tohumla Bilecik’in merkeze bağlı Başköy köyüne gelen Dönerkaya, burada tohumu tarlaya ekti. Bu ekimle başlayan ve 1930’dan bu yana devam eden süreçte dededen toruna aktarılan hurma üretimi, bugün çevre illere de pazarlanan bir mahsule dönüştü.

Bilecik-Bozüyük kara yolunun kenarındaki yemyeşil ormanların içinde yaklaşık 180 kişinin yaşadığı köyün halkı, hurmadan kazandıklarıyla geçiniyor.

1985’te vefat eden ve mezarı Eskişehir’de bulunan İsa Dönerkaya’nın anısı ise köyde faaliyet gösteren Baştacı Kadınlar Derneğince tel örgüyle çevrilip fotoğrafı asılan bahçede yaşatılıyor.

Meyvenin kurutulmuşunu da satıyorlar

Dernek başkanı Fatma Duman, AA muhabirine, hurma üretiminin daha da artırılması amacıyla İçişleri Bakanlığına bazı proje teklifleri sunduklarını söyledi.

Hurma üretimine ilişkin bilgi veren Duman, “Köyümüzde yaklaşık 350-400 ton hurma üretiliyor. Bunun pazarı açısından biz hurmamıza sahip çıkalım istedik ve hurmalarımızı kurutmaya başladık. Hem yaşını hem de kurusunu sipariş üzerine Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyoruz.” diye konuştu.

Duman, köyde yetişen hurmaları ekim ve kasım aylarında topladıklarını dile getirdi.

Hikayeyi dedesinden ve annesinden duyduğunu belirten derneğin başkan yardımcısı Selcan Kapukaya da yaptıkları bahçe ile Dönerkaya’nın adını yaşatmak istediklerini söyledi.

Gelecek nesillere Başköy’deki cennet hurması üretimini miras bırakmayı amaçladıklarını anlatan Kapukaya, “Bu hurma anneannelerimizden annelerimize, annelerimizden bizlere aktarıldı. Bu hurmanın geliş hikayesi de kaybolmasın istiyoruz.” dedi.

Yorumlar kapalı.

  1. Haberler
  2. Haber
  3. Uzmanı yanıtladı: İğne fobisi nasıl aşılır?

Uzmanı yanıtladı: İğne fobisi nasıl aşılır?

Covid-19 pandemisine karşı en önemli silahlardan biri aşı olurken, bu durum endişeleri de beraberinde getirdi. Zira bazı kişiler, bilimsel adı tripanofobi olan iğne korkusu yaşıyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tripanofobi ortaya yeni çıkan bir korku değil. Yapılan bir çalışma, yetişkinlerin yüzde 20’si ila yüzde 30’unun bundan mustarip olduğunu göstermişti. Peki bu fobi nasıl aşılır?

İşte psikiyatrist Jeffrey Ditzell ve hemşire Esbe Duncan’ın verdiği ipuçları:

YANLIŞ BİLGİLERİ GÖRMEZDEN GELİN

Duncan çoğu kişinin, Covid-19 aşısının insanların vücutlarına mikroçip yerleştirmek için kullanıldığı iddiası yüzünden korktuğunu düşündüğünü söyledi ve ekledi:

Yanlış bilgileri önemsememek, ya da daha iyisi gerçekleri öğrenmek, aşı efsanelerinden kaynaklanan korkuyu azaltabilir.

SÜRECİN OLUMLU YÖNLERİNE ODAKLANIN

Ditzell, aşı yaptırarak bir kişinin hem kendisini hem de sevdiklerini ölümcül bir hastalığa karşı koruyabileceklerini aklından çıkarmamasını istedi.

Uzmanı yanıtladı: İğne fobisi nasıl aşılır?

TOPLUMSAL SORUMLULUK

İğneden korkan kişiler, aşı olarak toplumun diğer üyelerine karşı görevini yerine getirdiğini ve pandeminin sonuna bir adım daha yaklaşıldığını unutmamalı. Zira uzmanlar, böylece daha kararlı olunabileceğini ve korkunun azalabileceğini kaydetti.

YEMEK VE SIVI

Ditzell, yemek yiyerek ve sıvı tüketerek tripanofobi yüzünden yaşanan baş dönmesiyle baygınlık hissinin azaltılabileceğini ifade etti. Öte yandan randevuya aç ya da susuz gitmek, stresle korkuyu tetikleyebilir.

LOKAL ANESTEZİ

Uzmanlar, aşı olmadan önce görevlilerden enjeksiyon bölgesine anestezi yapılıp yapılamayacağının sorulmasını tavsiye etti. Çünkü bu, acıdan kaynaklı iğne fobisinden mustarip kişilere iyi gelebilir.

DERİN NEFES

Derin nefes almanın anksiyeteyi azalttığı biliniyor. Uzmanlar da buna işaret edip, aşılama sırasında derin nefes almanın rahatlık sağlayabileceğini söyledi.

EN SEVDİĞİNİZ YERİ HAYAL EDİN

Derin nefes alırken, gözlerinizi kapatıp sizi rahatlatan mekanları hayal edin. Duncan bunu şöyle açıkladı:

Nefes almak ve hayal etmek, endişeli insanları genellikle en kötü durumlarda bile sakinleştirebiliyor.

Uzmanı yanıtladı: İğne fobisi nasıl aşılır?

İĞNEYE BAKMAYIN

Ditzell, korkuyu azaltmada en basit ve etkili yöntemlerden birinin enjeksiyon sırasında başka yöne bakmak olduğunu ifade etti.

ALTERNATİF BİR SENARYO YAZIN

Kolunuzdaki acının iğneden değil, arkadaşınızın kolunuzu sıkmasından veya bir sivrisinek ısırığından (eğer sivrisinekten korkmuyorsanız) kaynaklandığını düşünün.

Kaynak: Independent Türkçe

Uzmanı yanıtladı: İğne fobisi nasıl aşılır?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.