108 sanıklı Kobani davasının 9. duruşması başladı

HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 sanıklı Kobani davasının 9. duruşması başladı. Sanıklardan Aysel Tuğluk'un, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle Adli Tıp Kurumu’na sevk edildiği için mazeretli sayılmasına karar verildi. Duruşmaya, yarın devam edilmek üzere ara verildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Kobani davasının 9. duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki mahkeme salonunda bugün başladı. Duruşmaya HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, eş genel başkan yardımcıları Tuncer Bakırhan ve Ümit Dede, Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, milletvekilleri Fatma Kurtulan, Gülistan Kılıç, Mahmut Toğrul, Kemal Bülbül, Oya Ersoy, Hüseyin Kaçmaz, Dersim Dağ, Celadet Gaydalı ve Filiz Kerestecioğlu ile kısa süre önce tahliye edilen önceki dönem milletvekili Abdullah Zeydan ve çok sayıda avukat katıldı.

Sincan Cezaevi’nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler ise SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. HDP Basın Bürosu’nun aktarımına göre duruşmada şunlar yaşandı:

AYSEL TUĞLUK 3 HAFTA GÖZLEM ALTINDA TUTULACAK

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, dosyaya eklenen evraklar okundu. Kandıra 1 Nolu Cezaevi’nde tutulan ve sağlık sorunları yaşayan Aysel Tuğluk’un 3 hafta süreyle Adli Tıp Kurumu tarafından gözlem altında tutulacağı bilgisi paylaşıldı. Aysel Tuğluk için duruşmadan vareste tutulmasına yönelik talep de dosyaya eklendi. Duruşma savcısı, vareste talebi ile sağlık sorunu dışında mazeret bildirenlerin mazeretlerinin reddedilmesini talep etti.

Mahkeme başkanı, Aysel Tuğluk’un savunmasının alınmamış olması nedeniyle vareste tutulması talebinin reddine, ancak sağlık sorunu nedeniyle gözlem altında olduğu için bu duruşma periyodunda mazeretli sayılmasına karar verdi.

“BİZDEN DE SİZDEN DE SAKLANMIŞ”

Sanık avukatlarından Kenan Maçoğlu, tanık Kerem Gökalp’e ilişkin taleplerinin reddedildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Açık tanık Kerem Gökalp’e ne şekilde ulaşıldığına dair dosyada bir bilgi ve belge yok. Ya savcılık ona ulaştı ya da o savcılığa ulaştı. Diğer gizli tanık Ulaş da aynı şekilde. 13 Ocak 2021 tarihli fezlekede yer alıyor. Kerem Gökalp’in, bu dosyada tutuklama gerekçesi yaptığınız 6 sayfalık ifade tutanağı var. Fakat bir de soruşturma dosyası kapsamında verdiği bir ifade var. Bu, bizden de sizden de saklanmış. Biz, bunu Anaya Mahkemesi’ndeki kapatma davasında gördük. Biz bunu sunduk ama talebimizi reddettiniz. Dosyaya neredeyse her hafta bir tanık ifadesi ekleniyor. Onların tamamı gönderiliyorsa bunların da gönderilmesi gerekiyor. Gizli tanık Ulaş’a nasıl ulaşıldığına dair tek bir bilgi yok. Nereden ve ne şekilde bilgi sahibi olduklarına dair bilgi elde edilmesi gerekirken dosyaya eklemiyor ve tutukluluğa devam gerekçesi yapıyorsunuz. Gizli tanık Ulaş’ın ifadelerinin tamamının mutlak şekilde dosyaya getirilmesi gerekiyor, aksi durumda suç duyurusunda bulunacağız.”

Avukat beyanlarının ardından duruşmaya, öğleden sonra devam edilmek üzere ara verildi. Verilen aranın ardından duruşma, önceki dönem MYK üyesi Bülent Parmaksız’ın savunmasıyla devam etti. Parmaksız’ın savunmasından sonra, yarın devam edilmek üzere duruşmaya ara verildi.

108 sanıklı Kobani davasının 9. duruşması başladı

Yorumlar kapalı.