ABD basınına göre ABD’nin muhtemel ilk Müslüman Senatörü Mehmet Öz kimdir? Türk doktor senatörlük yarışında

ABD ara seçimlerinde Pennsylvania, Kongre’de dengeleri değiştirecek eyaletlerden. Bu kritik eyalette Senato'ya aday olan isimlerden biri de Türk asıllı Cumhuriyetçi Dr. Mehmet Öz. Öz, kampanyası süresince oy oranında dikkat çeken bir yükseliş yaşadı. Seçilirse Türk asıllı bir isim ilk defa ABD’de Senatör olacak. Peki, Dr. Mehmet Öz kimdir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerika Birleşik Devletleri’nde kritik ara seçimler Kongre’deki dengeleri Cumhuriyetçiler lehine değiştirebilir.

Senato seçimlerinde yarı yarıya bölünen kontrol dengesinin değişmesinde önemli rol oynayabilecek eyaletlerden biri olan Pensilvanya.

Pensilvanya’da Cumhuriyetçi Parti adayı ve Türk vatandaşlığı bulunan Mehmet Öz aylardır ülkede tartışmaların odağındaki isim. Mehmet Öz kazanırsa, ABD basınına göre Senato’da ilk Müslüman senatör olacak.

ABD basınına göre ABD'nin muhtemel ilk Müslüman Senatörü Mehmet Öz kimdir? Türk doktor senatörlük yarışında

Mehmet Öz kimdir?

Cleveland’da göçmen bir Türk çiftin çocuğu olarak doğan 62 yaşındaki Mehmet Öz, hem başarılı bir cerrah hem de şovmen. Harvard ve Pennsylvania üniversitelerinde okudu; tıp doktoru oldu.

1996 yılında, New York Yankees menajerinin kardeşine yaptığı kalp nakliyle medyanın dikkatini çekti. Altı sezon sağlık uzmanı olarak Oprah Winfrey’nin programına çıktı. 2009’da başladığı Dr. Oz Show’la reyting rekorları kırdı.

ABD basınına göre ABD'nin muhtemel ilk Müslüman Senatörü Mehmet Öz kimdir? Türk doktor senatörlük yarışında

Hollywood’da Yıldızlar Bulvarı’nda Mehmet Öz’ün de adı yer alıyor. -Chris Pizzello/Invision

ABD basınına göre ABD'nin muhtemel ilk Müslüman Senatörü Mehmet Öz kimdir? Türk doktor senatörlük yarışında

Lisa Öz ile evli olan Mehmet Öz’ün Daphne Nur, Anabella Sezen, Zoe Yasemin ve Oliver Mustafa adında dört çocuğu bulunuyor.-AP Photo

TV yıldızına dönüşen, çok satan kitapların yazarı olan Dr. Öz, eski ABD Başkanı Donald Trump tarafından da Başkanlık Spor, Fitness ve Beslenme Konseyi üyeliğine atanmıştı. Öz, son olarak gözünü siyasete dikti.

Cumhuriyetçi Parti’den Pennsylvania senatörlüğü için adaylığını açıkladı.

Donald Trump, 62 yaşındaki Türk asıllı doktoru “Zeki, sağlam ve sizi asla yarı yolda bırakmaz” ifadeleriyle tanımlıyor.

Ancak Öz’ün çifte vatandaşlığı ve ABD ordusu yerine Türk ordusunda askerliğini yapması, Cumhuriyetçi parti içinde tartışma yarattı.

Mehmet Öz, çifte vatandaşlığının kampanya kapsamında dikkat dağıttığını, ailesiyle yaptığı görüş alışverişi sonucunda senatör seçildiği takdirde Türk vatandaşlığından ayrılacağını söylüyor.

Türk vatandaşlığından şimdiye kadar çıkmamasının en büyük sebebiniyse Türkiye’de Alzheimer tedavisi gören annesi olarak gösteriyor.

Öz’ün eleştirildiği noktalardan biri de reklamını yaptığı takviye besin firmalarıyla ilişkisiydi. Öz, “Asla o reklamlarda anlatıldığı gibi zayıflama ürünleri satmadım. Bunun gibi bir televizyon programı. Böylece insanlar şovlarda reklam yayınlayabilirler. Ve bu tamamen uygun ve çok şeffaf bir süreç.” diyerek kendini savunmuştu.

Seçim kampanyasında silah ve kürtaj konularında muhafazakar tavır

Kardiyotorasik cerrah kendini “muhafazakar bir yabancı” olarak tanımlıyor ve kampanyasında şöhretini ve kişisel servetini kullanmaktan çekinmiyor.

Seçim kampanyasında Demokrat rakibi Vali Yardımcısı John Fetterman’ı suça karşı “yumuşak ve fazla liberal” olmakla eleştiren Öz, kürtaj ve fosil enerji konularında takındığı katı tavırla dikkatleri üzerinde topluyor.

Ön seçimler sırasında hem kürtaj hem de kaya gazı konularında “katı” bir tavır takındı. Tecavüz, ensest ya da anne hayatını kurtarma durumları dışında kürtaja karşı olduğunu söyledi.

15 haftadan sonra kürtajın ülke çapında yasaklanması teklifine nasıl oy vereceği sorusunu yanıtsız bıraksa da konunun eyaletlerce çözülmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

Ekonomik kurtarma planı ve enflasyonu düşürme yasaları da dahil olmak üzere Demokratların geçirdiği birçok önemli yasa tasarısına karşı çıkacağını söyledi.

Katı silah yasalarına karşı çıktığını ifade eden cerrah, yaz aylarında kabul edilen silah yasası konusunda ise yorum yapmaktan kaçındı.

Kaya gazı konusunda ise “daha az düzenleme, daha fazla sondaj ve genişletilmiş ihracat tesisleri” çağrısında bulunarak “enerji hakimiyeti” sağlanması gerektiğini vurguladı.

Bu da seçilmesi durumunda boru hatlarının tamamlanmasının hızlandırmak, federal topraklarda petrol ve doğal gaz kiralamalarını yeniden başlatmak ve daha fazla enerji üretimine yönelik yatırımları teşvik eden bir izin ve düzenleme çerçevesi oluşturmak isteyeceğinin işareti olarak yorumlandı.

ABD basınına göre ABD’nin muhtemel ilk Müslüman Senatörü Mehmet Öz kimdir? Türk doktor senatörlük yarışında

Yorumlar kapalı.