ABD’de ona ‘Müthiş Türk kızı’ diyorlar: Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan atandı. Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olan Hafize Gaye Erkan’ın hayatı merak konusu oldu. Peki, Hafize Gaye Erkan kimdir? İşte detaylar…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni Kabine’de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek’i getirdi.

Kendi ekibini kurmak istediği söylenen Mehmet Şimşek’in, Merkez Bankası Başkanlığı’na yurt dışında önemli bir kariyere sahip olan Hafize Gaye Erkan’ı getirmek istediği konuşuyordu.

ABD’de ‘Müthiş Türk kızı’ olarak bilinen Hafize Gaye Erkan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Merkez Bankası Başkanı olarak atandı. Bu atamayla birlikte Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan oldu.

ABD’de ona ‘Müthiş Türk kızı’ diyorlar: Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir?

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR

1982 yılında doğan Erkan; İstanbul Erkek Lisesi’ni ikincilikle, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliğini birincilikle bitirip tam burslu olarak ABD’ye gitti. Erkan’a aralarında Stanford, Princeton, Boston, Cornell, California’nın olduğu 9 üniversiteden burs teklifi geldi. Erkan, tercihini Princeton’dan yana kullandı. Böylece her yıl sadece 2 kişiye verilen ‘Onursal doktora’ bursu karşılığında Erkan, bir ev, ayda 3 bin 200 dolar cep harçlığı ve ABD Ulusal Bilim Vakfı’ndan araştırmaları için sınırsız bütçe imkânına sahip oldu. Princeton’da iki yıllık doktora programını bir yılda tamamlayan ilk öğrenci olma başarısını gösterdi. Bu sayede ülkedeki “en genç finans profesörü” unvanını elde etmiş oldu. Daha sonra Harvard Business School’da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi’nde liderlik üzerine iki eğitim programını daha tamamladı.

GOLDMAN SACHS’DA BAŞLADI

Sektöre Princeton’daki eğitimini tamamlamasının ardından, aldığı teklif üzerine 2005 yılında Goldman Sachs’da başladı. Burada yaklaşık 9 yıl çalıştı ve ardından o dönem yaşadığı problemler yüzünden devlet idaresine geçmiş bir banka olan First Republic Bank’da yönetici olarak çalışmaya başladı. Bankada başarılı bir kariyere imza attı ve bankanın fonlarının yaklaşık 10 kata kadar büyümesinde geniş rol oynadı. Bu sayede bankanın tepe yöneticilerinden biri konumuna geldi. Erkan ayrıca ABD merkezli mücevher şirketi Tiffany&Co.’da iki yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı, halen daha küresel finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan’da yönetim kurulu üyesi olarak yer alıyor.

ABD’de ona ‘Müthiş Türk kızı’ diyorlar: Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan kimdir?

Yorumlar kapalı.