Akşamüstü nasıl yazılır? Akşam üstü ayrı mı, birleşik mi yazılır? Akşamüstü kelimesinin TDK yazılışı

İmla ve yazım kuralları konusu oldukça önemlidir. İşinizde, sosyal hayatınızda imla kurallarına uymak size daha sağlam bir kariyer katar. TDK üzerinden vatandaşlar yaptıkları aramalarda akşam üstü kelimesi hakkında soru işaretlerini ortadan kaldırmak istemektedirler. Peki, TDK sözlüğünde akşamüstü kelimesi ayrı mı, birleşik mi yazılır? İşte cevabı...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Dil Kurumu’nun hazırlamış olduğu Türkçe sözlük ve yazım kuralları sözlüğü ile birçok yazım kuralı araştırılı öğrenilmektedir. Özellikle iki kelimeden oluşan kelime öbeklerinin ayrı ya da bitişik yazılması konusunda birçok kişinin kafası karışmaktadır. Bu kelime öbeklerinden biri akşamüstüdür. Akşam üstü bitişik mi ayrı mı yazılır?

AKŞAMÜSTÜ BİTİŞİK Mİ YAZILIR?

İki kelimenin yan yana gelmesi ile oluşan kelime öbeklerine bazıları bitişik yazılırken bazıları ise ayrı ayrı yazılmaktadır. Akşamüstü kelimesi de ayrı mı yoksa bitişik mi yazıldığı konusunda insanların ikiye ayrıldığı bir kelimedir.

TDK’ya göre akşam üstü sözcüğünün doğru yazımı şu şekildedir:

AKŞAMÜSTÜ

Bu sözcüğü ”akşam üstü” şeklinde yazmak ise hatalıdır. Çünkü dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimler ve kaynaşmış kelimeler bitişik yazılır. Akşamüstü de birleşik bir isim olduğu için kelimenin bitişik yazılması gerekir.

AKŞAMÜSTÜ NASIL HECELENİR?

Hecelenişi : Ak – şa – müs -tü

AKŞAMÜSTÜ KELİMESİNE CÜMLE İÇİNDE ÖRNEK

Dün akşamüstü bize uğradı, uzun süre de oturdu.

Bu akşamüstü bir kahve içmeye ne dersin? Hem de en sevdiğin yerde.

 

Akşamüstü nasıl yazılır? Akşam üstü ayrı mı, birleşik mi yazılır? Akşamüstü kelimesinin TDK yazılışı

Yorumlar kapalı.