Binalar deprem olmadan çöküyor!

İstanbul Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde bulunan 5 katlı Hilal Apartmanı dün sabah çöktü, şans eseri can kaybı yaşanmadı. Binada oturan 19 yurttaşın, önceki gece binadan çatırdama sesi gelmesi ve camların patlaması nedeniyle binayı boşalttığı öğrenildi. Valilik, 6 daire ve bir dükkândan oluşan binanın 1995 yılında inşa edildiğini ve yapı ruhsatının olmadığını açıkladı. Çöken binanın çevresindeki dört bina da tedbir amacıyla boşaltıldı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enkaz kaldırma çalışmaları sürerken açıklama yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy,Yıkılan binanın etrafındaki 45 binadaki 33 daire şu an tahliye edilmiş durumda. Fiziki gözlemden sonra o binalarda oturulup oturulmayacağına karar vereceğiz” dedi. Bu olayın yurttaşlarca, binaların risk durumu ile ilgili bir vesile sayılması gerektiğini söyleyen Arısoy, Zeytinburnu’ndaki yapıların güvenli hale getirilmesi için çalışmaya devam edeceklerini öne sürdü.

EN KRİTİK MESELEMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da çöken binanın enkazında incelemelerde bulundu. Enkaz bölgesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, “Evine girmek istediğimiz, binasına girip tespit yapmak istediğimiz bazı binalara, belediyeler sokulmuyor bile. İnsanlar, yüzleşmekten uzak duruyor, hâlâ kentsel dönüşümü bir ticari alan gibi düşünüyorlar. Lütfen dönüşümle ilgili atılan her adıma, saygıyla ve güvenle baksınlar” çağrısında bulundu. Yıkılan binanın ruhsatsız olduğuna dikkat çeken İmamoğlu, “Allah korusun, şu anda burada bambaşka bir manzara ile karşı karşıya kalabilirdik. İnsanlarımızın farkına varmasıyla, can kaybı olmadan süreci atlattık. İstanbul’un çare bulmak zorunda olduğumuz en kritik meselesi, bizim tespitlerimize göre, 200 bine yakın riskli yapının bir şekilde dönüştürülmesi. Ve bu, bir seferberlikle olur” diye konuştu.

Binalar deprem olmadan çöküyor!

YAPI STOKU ALARM VERİYOR

Zeytinburnu’nda çöken bina, bir kez daha İstanbul’un yapı stokuyla ilgili sorunları akılları getirdi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, BirGün’den Meral Danyıldız’a yaptığı açıklamada, olası bir depremde yalnızca İstanbul’da yaklaşık 50 bin binanın yıkılabileceğine dikkat çekti. Suna, “Bu olayda can kaybı olmaması büyük şans. 2017’de yine Zeytinburnu’nda, 2019’da Kartal’da benzer olaylar yaşanmıştı. İstanbul’daki yapı stokunun durumunu, deprem olmadan çöken bu binalar açıkça gösteriyor. Bu binanın neden kendi kendine çöktüğünü tespit etmek gerekir” diye konuştu.

Suna, şöyle devam etti: “AFAD ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları da gösteriyor ki, 50 bin civarında bina yıkılma riski taşıyor. Demek ki İstanbul’da 7,5 büyüklüğündeki depremde 50 bine yakın bina aniden yıkılacak ve çok dahası ağır hasar alacak. İstanbul yapı stokunun envanterinin hızlıca tespit edilip taramaların yapılması gerekiyor. Bu binalar kamu eliyle boşaltılmalı, yerine yenileri yapılmalı. Vatandaş açlıkla mücadele ederken kalacak yer bulamıyor, bu nedenle dönüşümün kamu eliyle yapılması elzem.”

Binalar deprem olmadan çöküyor!

Yorumlar kapalı.