Buzullarda eriyen suların nereye gittiği bulundu

Normal şartlarda bu buzulların hızlı bir şekilde okyanus ile karıştığı sanılıyordu. Bilim insanları aslında bunun çok daha farklı olduğunu gördü. Yeni geliştirilen bir lazer teknolojisi Antartika’nın altındaki gölleri gösterdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NASA bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Antartika’nın hemen altında yer alan bu göllerin bir haritası çıkarıldı. Böylece birçok gölün hemen bu kıta altında oluştuğu görüldü. Yapılan yeni çalışmalarla birlikte daha başka göllerin olduğu fark edildi.

2018 yılında ICESat-2 ile birlikte bilim insanları ilk bulguları almaya başladı. Uzaydan lazer taraması yapabilen ve böylece buzulların altında yer alan birçok detayı görebilen bu yeni uydular yeni buluşlara imza atıyor. Antartika’nın hemen altında 130 farklı gölün olduğu resmi olarak NASA tarafından belirlendi.

Yeni lazer teknolojisi ayrıca bu göllerin birbirleri ile bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı. Hatta sıcak havalarda daha fazla etkileşime girdikleri bile görüldü. Yeryüzündeki göllerin ve nehirlerin birbirleri ile buluşup okyanusa dökülmesi gibi bir sistem söz konusu. Bilim insanları Antartika buzullarının altında yer alan göllerde yine benzer bir sistemin olduğunu düşünüyor.

Buzulların erimesi ile birlikte göllerin giderek daha fazla büyüdüğü tespit edildi. Bu göllerin büyümesi aynı şekilde okyanusların ve denizlerin seviyesini artırıyor.

Buzullarda eriyen suların nereye gittiği bulundu

Yorumlar kapalı.