CHP’li Erbay TBMM kürsüsüne portakal döktü

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, “Bu bütçede Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘milletin efendisi’ dediği köylü yok. Gübre alamıyor, ilaç alamıyor. Limoncular ağaçlarını kesiyor. Şimdi sıra narenciyecide. Rusya ile görüşülmezse, engeller kaldırılmazsa; narenciyeciler seneye kesmek zorunda kalacak” dedi. Erbay, elindeki kasanın içindeki portakalları kürsüden aşağı döktü.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Genel Kurulu’nda bugün Cumhurbaşkanlığı kesin hesabı ile 2022  yılı bütçesi ele alındı. HDP Grubu’nun ardından CHP milletvekilleri kürsüye çıktı.

KÖKSAL: BU BÜTÇEDE AH VAR

Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, “Bu bütçede pandeminin gerçek kahramanı olan ama AKP’nin maaş zammını çok gördüğü sağlık çalışanlarının ahı var. Bu bütçede AKP’nin atama engeline takılıp ve bakım aylığını kestiğiniz engellilerin ahı var. İş bulamayan, ataması yapılmayan öğretmenlerinin ahı var. Her sınıf, her öğrenci aynı seviyede gibi yaptığınız bir neslin ahı var. Maaşı 200 dolara düşen ve saat başı maaşları erimeye devam eden asgari ücretlilerin ahı var. Bu bütçede alay ettiğiniz EYT’lilerin ahı var. Kadro diye feryat eden bugünün 4B’li çalışanlarının ahı var. İşçi çıkarmayacağız diye söz verip işinden ettiğiniz 400 şeker işçisinin ahı var” dedi.

GÖKER: İÇİŞLERİ BAKANI SABAH ‘160 TERÖRİST VAR’, AKŞAM ‘557 TERÖRİST İBB’DE ÇALIŞIYOR’ DEDİ

Burdur Milletvekili Mehmet Göker, komisyon aşamasından bugüne bütçede değişiklik yapılamadığını söyledi. Göker, şöyle konuştu:

“2021 yılına göre Cumhurbaşkanlığı bütçesinin günlük harcaması 59 milyar lira. İktidar sıralarından bu bütçeye alkışlar, tebrikler gırla gidiyor. Bütçede işçiye, emekçiye, memura ve dahi iş bekleyene en ufak müjde yok. Bir derleme yaptım. O kadar özensiz hazırlanmışlar ki. Adalet Bakanı ‘biz özgürlükler ülkesiyiz’ dedi, bir gün sonra YouTuberlar gözaltına alındı, ev hapsi verildi. Sayıştay belgeleriyle ortaya çıkmış olan 242 bin kişiye özürlü aylığı bağlandığını Aile Bakanı yalanladı. Ama gerçekler de Aile Bakanı’nı yalanladı. Sağlık Bakanı çıktı dedi ki, ‘Türkiye sağlıkta atılım yapıyor.’ Ama ben biliyorum ki hastalar üç haftadır malzeme eksikliğinden ameliyat olamıyor. İçişleri Bakanı geldi sabahına ‘160 terörist var’ dedi akşamına ‘557 terörist İBB’de çalışıyor’ dedi. Ulaştırma Bakanı çıktı, ‘sadece Osmangazi Köprüsü için toplam maliyet 2.3 milyar dolar’, ama firmaya verdiği garanti 13.1 milyar dolar.”

İSLAM: BU MUTSUZLUĞUN ALTINDA CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ YATAR

İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, ekonomi politikalarını şöyle eleştirdi:

“Adalet ve kalkınma diye hedef koydunuz, bu hedefleri terk ettiniz. Yasaklar ile yolsuzlukla mücadele etmek yerine kurumsallaştırdınız. Bu toplumun mutsuzluğunun altında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yatar. Size demiştik, ‘yüzde 90 ile de geçse bu sistem işlemez.’ Yaşadığımız bu felaketlerin nedeni ve siyasi sıkıntıların nedeni hem bu ülkenin hem kendi ortaklarınızın kaderini tek kişiye bağlamanız. Gerçekten pek de sıkılmadan Türk tipi başkanlık sistemi getirdiğiniz ile Türkiye tipi ekonomi modeli getirdiğinizle övünüyorsunuz. Alakası yok. Zannediyorsunuz ki herkesi kendiniz gibi yaparsanız, bu ülkeye huzur gelir. Sizin bu ekonomik modeliniz yani baş iktisatçı Recep Tayyip Erdoğan’ın maliyede atadığı bakanın sarf ettiği şu cümleler, ‘kaybedeceğin sadece bir maaşın var ama benim çok şeyim var.’ ‘Ülkeyi batırırsan’ diye soruyoruz, ‘üzülürüm’ diyor. Sanki bisikletinden bahsediyor.”

BAŞARIR: SİZ SEÇİLMİŞSİNİZ, BU ADAM GELİP SİZİN ÖNÜNÜZDE ÖNÜNÜ İLİKLEYECEK

Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanlığı’nın giderlerine ilişkin şu eleştiriyi yaptı:

“Bu bütçe defolu bütçedir. Sorunlu ama sorumsuz bir bütçedir. Üç yıllık saray. 205 milyar lira tamir gideri. Altındağ’da bir eve gidin, dolabını açın, yüzünüz kızarır. 2020’de ziraat giderleri 9 milyon olmuş. Şimdi sorsam; gübreye, tohuma zam geldi. Ne yetiştiriyor, merak ediyorum. Böyle bir gider var mı? Ne yetiştiriyor bu adam? Ülkenin hali çok kötü. Ben bazılarını anlatıyorum, utanç verici rakamlar bunlar. Biz sarayın güvenliği, sağlığı, yiyeceği, içeceği için bunları vermek zorunda mıyız? Ne yetiştiriyor? Bence kivi, muz falan değil. Lale yetiştiriyor. Siz lale devrini yaşıyorsunuz. Sizi halk seçti. Burada kimse yok ama evet oyu verdikten sonra sıraya giriyorsunuz. Siz seçilmişsiniz, bu adam gelip sizin önünüzde önünü ilikleyecek. Ekmek sırasındaki amcayı gör. İnsanlar çocuk bezi alamaz, insanlar ekmek alamaz, utanın.”

ERBAY: ENGELLER KALDIRILMAZSA NARENCİYECİ AĞAÇLARINI KESMEK ZORUNDA KALACAK

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, “Gençler niye kaçıyor bu ülkeden biliyor musunuz? Çünkü Ankara’ya gelen gençler var. ‘Barınamıyoruz’ diyorlar. Bu halde yaka paça vurarak döverek gözaltına alınıyor. O yüzden ülkemiz gelişemiyor” dedi.

Erbay, “Bu bütçede Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘milletin efendisi’ dediği köylü yok. Gübre alamıyor, ilaç alamıyor. Limoncular ağaçlarını kesiyor. Limon üreticisi bitmiş durumda. Şimdi sıra narenciyecide. Rusya ile görüşülmezse, engeller kaldırılmazsa; narenciyeciler seneye kesmek zorunda kalacak” dedi. Erbay, elindeki kasanın içindeki portakalları kürsüden aşağı döktü.

BEKO: İŞÇİLER TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN FAYDALANAMADIĞI İÇİN MİLYONLARCA İŞÇİ AÇLIĞA VE YOKSULLUĞA TERK EDİLMİŞTİR

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ülkenin büyüdüğü yönündeki söylemlerine karşı şunlar ısöyledi:

“Madem büyüdü; pandemi dönemine 750 bine yakın sağlık çalışanının atamalarını neden yapmadınız? 60 bine yakın kamuda açık olmasına rağmen engellilerin atamasını neden yapmadınız? Ataması yapılmayan 500 bin öğretmenin 100’e yakını intihar etmiştir. Siz iktidara geldiğinizden bu yana 28 bine yakın işçi kardeşlerimiz iş cinayetlerinde ölmüştür. Bugün Ankara’ya yurt bulamadığı için gelen öğrencileri neden gözaltına aldınız? Ülke daha da yoksullaşmıştır. Sendikalarımız baraj altında kaldığından dolayı on binlerce işçi, toplu iş sözleşmesinden faydalanamadığı için milyonlarca işçi, açlığa ve yoksulluğa terk edilmiştir. Asgari ücretin kesinlikle 5 bin TL altında olmaması gerekmektedir.”

CHP’li Erbay TBMM kürsüsüne portakal döktü

Yorumlar kapalı.