CHP’li Öztunç: Uçaklar için de yangın garantisi verildi mi?

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Marmaris’teki orman yangınında kullanılmadığı ileri sürülen yangın söndürme uçaklarına ilişkin, “Kriterleri sağlamıyor’ diye Türk Hava Kurumu'nun uçaklarını hangara kaldıran AKP, Ruslara kıyak yapmak için aldığı uçakları neden kullanmaz? İddia doğruysa gerçek bir fiyasko. Acaba bu uçaklar için de yangın garantisi verildi mi? Artık her şeyden şüphelenir olduk" dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Muğla’nın Marmaris ilçesinde denize çok yakın ormanlık alanda çıkan yangında, söndürme uçaklarının kullanılmadığı iddia edildi. CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, iddiaları; “AKP halen devlet yönettiğinin ciddiyetine varamadı. Bütün afet ve krizleri yönetilecek süreçler olarak değil, para kazanma imkanı olarak görüyor” sözleri ile değerlendirdi.

“YANGIN GARANTİSİ DE VERİLDİ Mİ?”

Mayıs ayından bugüne kadar toplamda 198 adet yangın meydana geldiğini belirten Öztunç,Kriterleri uymuyor’ diye Türk Hava Kurumu’nun uçaklarını hangara kaldıran AKP, Ruslara kıyak yapmak için aldığı uçakları neden kullanmaz? İddia doğruysa gerçek bir fiyasko. Acaba bu uçaklar için de yangın garantisi verildi mi? Artık her şeyden şüphelenir olduk” dedi.

“BAKAN BU İHMALİN HESABINI VERMELİ”

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ormanları koruma ve geliştirmede yetersiz olduğunu belirten CHP’li Öztunç, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Her yıl bu mevsimlerde orman yangınları sorunuyla karşı karşıyayız. Mevcut uçakları hurdaya ayıran, aldığı uçağın parasını ödemeyen bir iktidarla karşı karşıyayız. AKP yönetemiyor. İhmalin sonuçları daha da ağırlaşmaya başladı. İki gün önce bir canımızı yitirdik. 5 personelimiz son anda yanmaktan kurtuldu. Facianın eşiğinden döndük. Bunun hesabı verilmeli.”

“TÜRK HAVA KURUMU’NUN YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI HANGARLARA ÇEKİLDİ”

ANKA Haber Ajansı’na değerlendirme yapan Öztunç, “Orman yangınları sezonu maalesef yine açıldı. İki ay içerisinde Türkiye’de 198 adet orman yangını meydana geldi. Bingöl’de 4 gündür orman yangını sürüyor. Maalesef yeterince müdahale edilmiyor. Marmaris’te çıkan yangına geç müdahale edildi. Neden, çünkü yangın söndürme uçakları hangarlara çekildi. Türk Hava Kurumu’na ait yıllardır yangın söndürme işlevini yapan bu uçaklar, ‘kriterlere uymuyor’ bahanesiyle hangara çekildi, birileri para kazansın diye dışarıdan uçak kiralandı. Kiralanan uçaklar da yeterince görev yapmadığı gibi sayı olarak da maalesef az durumda” diye konuştu.

“YANGINLARLA İLGİLİ BU UÇAKLARA GARANTİ VERİLDİ Mİ, VERİLMEDİ Mİ?”

Öztunç, kiralanan yangın söndürme uçaklara ilişkin, “Merakımız şu, köprüden geçerken garanti veriliyor, alt geçide garanti veriliyor, yangınlarla ilgili bu uçaklara garanti verildi mi, verilmedi mi? Yangın garantisi verildi mi, verilmedi mi? Artık her şeyden maalesef şüphelenir olduk. Bundan da şüpheleniyoruz. Bir an evvel bakanlığın harekete geçmesi lazım. Yangın söndürme uçaklarının sayısının artırılması gerekiyor. Türk Hava Kurumu’na ait uçakların devreye girmesi gerekiyor, aksi takdirde yangınlar olmaya devam edecek, maalesef bu yangınlar söndürülemeyecek” dedi ve önlem çağrısı yaptı.

“DENETİMLER ARTIRILMALI”

CHP’li Öztunç, yaptığı açıklamada, CHP’nin orman yangınları karşısındaki önerilerini şöyle sıraladı:

  • Anayasanın 169. maddesi gereğince, yanan orman yerlerinde yeni orman yetiştirilmeli, bu alanlarda kesinlikle başka bir faaliyete izin verilmemelidir. Bu alanlar imara açılmamalı, bu alanlarda yapılaşmaya izin verilmemelidir.
  • Orman alanlarındaki denetimler artırılmalı, önleyici denetim mekanizmaları güçlendirilmelidir.
  • Orman muhafaza memurlarının görev ve yetkileri genişletilmeli, ormanlardaki suçüstü hallere müdahale edebilme yetkileri arttırılmalıdır.
  • Görevi orman yangınıyla mücadele olan, yangın eğitimi almış, bu alanda uzmanlaşmış kişilere kadrolu istihdam alanı açılmalıdır. Orman köylülerine yönelik eğitimler arttırılmalıdır.
  • Yangının sorumluları etkin bir biçimde araştırılmalı, yargı makamları önüne çıkarılmalıdır.
  • Orman yangınlarının makul sürede kontrol altına alınmasını sağlayacak ve daha geniş alanlara yayılmasını önleyecek stratejiler oluşturularak, buna yeterli ekipman ve personel bulundurulmalıdır. Bu yeterliliğe sahip olmayan özel firma ile yapılan sözleşme feshedilmeli ve orman denetimleri kamu eliyle yürütülmelidir.”

CHP’li Öztunç: Uçaklar için de yangın garantisi verildi mi?

Yorumlar kapalı.