CHP’li Tuncay Özkan: Sokağın ekonomisinde yangın büyük

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, sokağın ekonomisini yansıtmak için belirli aralıklarla tezgahına gidip sohbet ettiği İzmirli simitçi Rojhat Akçakale'yle dertleşti. Artan maliyetler nedeniyle tezgahı kapatmayı düşündüğünü söyleyen simitçiye Özkan, "Sokağın ekonomisinde yangın büyük. Rojhat, dayanacağız, direneceğiz, işimizi bırakmayacağız. İlk seçimde gereğini yapacağız, bu düzeni değiştireceğiz. Bu düzeni değiştirmeden kurtuluş yok" dedi. Özkan'ın sohbet ettiği bir nakliyeci ise "34 yaşındayım ve bu yaşta umudumu kaybettim" diye konuştu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, İzmir Alsancak’ta yurttaşların sorunlarını dinledi. Özkan, sokağın ekonomisini yansıtmak için belirli aralıklarla tezgahına gidip sohbet ettiği simitçi Rojhat Akçakale, fiyatları ve yeni zam gelip gelmediğini sordu.

Akçakale, kanepelerin 6 liradan 7,5 liraya, gül böreğinin 6 liradan 10 liraya, boyozun 2,5 liradan 3 liraya, domatesli kaşarlı poğaçanın 3 liradan 4,5 liraya, sandviçlerin 5 liradan 7,5 liraya, İzmir bombasının 5 liradan 7 liraya yükseldiğini; çayın 3,5-4 lira, dilim peynirin ise 3 lira olduğunu söyledi.

Rojhat Akçakale, “İnsanlar hiç mutlu değil. Kim geliyorsa zamlardan şikayetçi. Domatesin kilosu olmuş 13-14 lira, patlıcanın olmuş 30 lira. Herkes şikayetçi” dedi.

Akçakale, Tuncay Özkan’ın “Geçenlerde abinle sohbet ettik, ‘Bırakalım diye düşünüyoruz’ dedi. Öyle mi” sorusuna, “Evet, öyle bir şey düşünüyoruz. Çünkü elektriğidir, ıvır zıvırıdır, giderler çok arttı. İki hafta kaldığım evime bin 140 lira elektrik faturası gelmiş. Aradım, şikayet etmek istedim; dediler ki ‘Zamlardan dolayı normal’. Ama insanların artık burasına geldi, taştı. Herkes şikayetçi” yanıtını verdi.

“BU YAŞTA UMUDUMU KAYBETTİM”

Bu sırada simit tezgahına gelen bir yurttaş ile Özkan arasında şu diyalog yaşandı:

ÖZKAN: Siz nasılsınız, iyi misiniz, ne var ne yok?

YURTTAŞ: İyi olmaya çalışıyoruz bu ülkede. 34 yaşındayım ve bu yaşta umudumu kaybettim. Kendi işimi yapıyorum ama umutsuzum. Yani fırsatını bulsam, ‘bu ülkede yaşamak istemiyorum’ diyeceğim. Çünkü niye diyeceksiniz; Rojhat’ın dediği gibi, dün pazara gittim, patlıcanın kilosu 35 lira, salatalığın kilosu 35 lira. Eşim hamile. 15 gün bahçede kaldık. Elektrik kullanmadık, kömür sobası kullandık. Evde olmadığımız halde benim evime bin lira elektrik faturası gelmiş. Benim evimin kirası 2 bin lira. Yani nasıl desem; asgari ücretle çalışan bir insan bu ülkede nasıl geçinebilir. 4 bin 250 liraya çalışan bir insan evini nasıl geçindiriyor. Durumumuz hiç iyi değil.”

ÖZKAN: Peki çözümü nerede görüyorsunuz? Bu düzen kötü, kötüyü değiştirmek lazım.

YURTTAŞ: Allah’ın izniyle 2023’te, bu ülkede ne varsa baştan sona komple değiştireceğiz. Değiştirmemiz lazım. ‘Günden güne düzeleceğiz, düzeleceğiz’ diyoruz ama ülke bataklığa gidiyor.

ÖZKAN: O zaman umut var.

YURTTAŞ: Umut var. Her zaman umudumuz var. Ama 2023’ü ipte çekiyorum. Artık bir an önce gelsin.

ÖZKAN: İnşallah 2023’e de kalmaz, hemen seçim, erken seçimle biz bu sorunu çözeceğiz. Ne Rojhat’ın burayı bırakmasını istiyoruz ne de senin böyle yakınmanı.

YURTTAŞ: Ben nakliyeciyim. Vekillerimizden şunu rica ediyorum; bize biraz ses olsunlar. Mazotu ben 15 liraya alıyorum, 200 kilometre yol gidiyorum. Çalıştığım yere ‘Zam yap’ diyorum. ‘E ben bu yoklukta elektrik kullanıyorum, işler düşük’ diyor, ‘Nasıl zam yapayım’ diyor.

ÖZKAN: Biliyorsun biz, nakliyecilerle ilgili iki tane çalıştay düzenledik. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu dinledi sorunları. Çözüm konusunda çok şey yapacağız. Tüm çözüm paketlerimiz hazır. Nakliyecilerin hem köprülerden geçerken hem yolları kullanırken hem navlun değerlerdeki yüzdeleri düşürerek sorunlarını çözeceğiz.

YURTTAŞ: Bize sahip çıkılmasını istiyorum.

ÖZKAN: Biz, kendisini sahipsiz hisseden, dayanışma isteyen herkesle beraberiz. Biz, size söz veriyoruz; ilk 100 günde sizin tüm sorunlarınızı çözeceğiz. Hemen seçim, erken seçim.

YURTTAŞ: İnşallah, inşallah Tuncay Abi. Nasıl bir taksiciye plaka konusunda değer veriliyorsa, servisçiye değer veriliyorsa bize de verilsin. Biz, bu ülkenin temel taşlarından biriyiz. Rojhat’a burada susam geliyorsa ben getiriyorum. Kaşar geliyorsa fabrikadan, ben getiriyorum. Bu ülkede zenginler bir limana gidip vergisiz, ÖTV’siz mazot alabiliyorsa, gününü gün edebiliyorsa, ben ülkenin temel taşlarından biriyim, nakliyeciyim, bize de bir şekilde indirimli mazot sağlansın. Nakliye navlun bedellerimiz düzelsin.

ÖZKAN: Sokağın ekonomisinde yangın büyük. Rojhat, dayanacağız, direneceğiz, işimizi bırakmayacağız. İlk seçimde gereğini yapacağız, bu düzeni değiştireceğiz. Bu düzeni değiştirmeden kurtuluş yok.

YURTTAŞ: İnşallah, gönlümüz sizden yana. Her şey güzel olacak. O, genç bir arkadaşımız söylemişti ya İstanbul seçimlerinde, her şeyin güzel olmasını ben temenni ediyorum.

ÖZKAN: Her şey güzel olacak, umut yaşıyor.

CHP’li Tuncay Özkan: Sokağın ekonomisinde yangın büyük

Yorumlar kapalı.