Daha kolay zayıflamayı sağlıyor, kalp ve damar sağlığını destekliyor! Yıllardır şifa kaynağı olarak guarananın faydaları saymakla bitmiyor

Bağışıklığımızı korumak ve hastalanmamak için birçok doğal yöntem vardır. Bunların başında da çeşitli bitkiler gelir. Brezilya’da yetişen guarana bitkisinin faydaları saymakla bitmiyor. Ancak dozunda tüketilmediği taktirde çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. İşte guarana bitkisinin faydaları ve zararları…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Guarana bitkisi, Brezilya’da yetişen ve yüzyıllardır şifa niyetine kullanılan bitkilerin başında geliyor.

Adeta doğal ilaç etkisi gösteren guarana bitkisi göze benzeyen görüntüsüyle dikkat çekiyor. Tadı biraz acı ve sert olan guarana bitkisinin faydaları ise saymakla bitmiyor.

Çekirdeği toz haline getirilerek kullanılan guarana, içeceklere karıştırılıyor ya da kahve gibi suda çözülerek tüketiliyor. İşte, Brezilya’ya özgü bir bitki olan guarananın faydaları…

KANSERE KARŞI KORUMA SAĞLIYOR

İçerisindeki kanser karşıtı bileşenler (kateşin, epikateşin, prosiyanidinler) ve vitaminler (A2, B1, B2, B3, B4 ve C) sayesinde kanseri önleme ve kanserle mücadelede önemli bir destek sağlayan guarana bitkisi yapılan araştırmalar sonucunda göğüs ve kolon kanseri ihtimalini zayıflattığı saptandı.

Bununla birlikte kanser oluşumunu önlediği, tümörlü hücreleri azalttığı ve karaciğer tümörü riskini azalttığı gözleniyor.

ENERJİ VERİYOR VE ODAKLANMAYI ARTTIRIYOR

Kahveye göre 4 ila 6 kat daha fazla kafein içeren guarana, aynı zamanda içinde yer alan bileşenler nedeniyle enerji içeceklerinde de kullanılabiliyor. Guarananın içindeki kafein ve diğer bileşenler sinir sisteminin uyarılmasını sağlıyor. Böylelikle beyin performansını ve fiziksel performansını artırıyor. Yapılan araştırmalarda guarana tüketen insanların diğerlerine göre daha az yorgun hissettiği ortaya çıktı. Daya iyi odaklanmamızı sağlayan guarana aynı başka bir araştırmaya göre ise bilişsel performansı ve ruhsal durumu olumlu yönde etkiliyor.

DAHA KOLAY ZAYIFLAMAYI SAĞLIYOR

Metabolizmanın hızını da artıran guarana, sindirime de yardımcı oluyor. Kilo vermek isteyenlerin imdadına koşan guarana, obezite, hipertansiyon ve metabolik düzensizliklere iyi geliyor.

Yapılan araştırmalar bu meyveyi içeren besinlerin kilo vermede etkili olduğu gösteriyor. Bununla birlikte hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, guarana meyvesinin yağ oluşumunu gerçekleştiren genleri bastırdığına ve karşıt geni aktifleştirdiğine dair ortaya önemli bulgular koyuyor.

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI DESTEKLİYOR

İçinde barındırdığı antioksidanlar sayesinde kan akışının düzenlenmesine yardımcı olan guarana, aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını da önlüyor.

Kötü kolesterolün yol açtığı etkinlikleri azaltıyor ve damarlardaki plak birikiminin önün geçiyor.

Yapılan araştırmalar meyvenin; damar sertleşmesini önlediğini, yağ ve antioksidan birikimini ve oluşumunu engellediğini gösteriyor.

İSHALE İYİ GELİYOR

Guarana, yapısındaki antioksidanlardan biri olan tanninler sayesinde ishale iyi geliyor. Tanninler bağırsağın iç bölümüne yapışarak orada bir tabaka oluşturuyor. Bu tabaka su emilimini azaltarak ishale iyi geliyor. Kafein ise bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Bu yüzden guarananın kabızlıkla mücadelede de etkili olduğunu söylemek mümkün.

GENÇLİK ETKİSİ TAŞIYOR

Kozmetik sanayisinde de oldukça sık kullanılan guarana, birçok şampuan, losyon, krem ve sabunun içeriğinde tercih ediliyor.

İçerisindeki bileşenler, selüliti ve yaşa bağlı cilt hasarlarını onarıyor. Bu meyve, kolajen seviyesini arttırıyor; kırışıklıklara, sarkmalara ve göz altı problemlerine iyi geliyor.

AĞRI KESİCİ ETKİSİ BULUNUYOR

Ağrı kesici özelliğiyle de bilinen guarana, bazı ağrı kesici ilaçların içinde de kullanılıyor.

Ancak ağrı kesici özelliği, besinin etkisi geçtikten sonra bitiyor. Meyve aynı zamanda adet ağrılarına ve yaralanma kaynaklı ağrılara da iyi geliyor.

GUARANANIN YAN ETKİLERİ

Faydaları saymakla bitmeyen guarana, bilinçsizce tüketildiği taktirde yan etkilere de yol açabilir. İşte guarana bitkisinin yan etkileri…

Kalp çarpıntısı

Uykusuzluk

Baş ağrısı

Titreme

Anksiyete

Huzursuzluk

Mide bulantısı

Aşırı yorgunluk

Dehidrasyon

Kafein bağımlılığı

Göz tansiyonu

Sinir sistemi sorunları

Daha kolay zayıflamayı sağlıyor, kalp ve damar sağlığını destekliyor! Yıllardır şifa kaynağı olarak guarananın faydaları saymakla bitmiyor

Yorumlar kapalı.