Deniz salyası nedir? Deniz salyası neden oluşur? Marmara’yı tehdit eden müsilaj temizlenir mi?

Marmara Denizi'nde yaklaşık üç aydır etkili olan deniz salyalarının deniz altındaki hayatı da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Uzmanlar, insan sağlığını doğrudan etkilemeyen ama dolaylı olarak etkileyen deniz salyasının yoğun olduğu bölgelerde denize girilmemesini öneriyor. Peki, herkesin merak ettiği soru ise; deniz salyası nedir? Müsilaj temizlenebilir mi? Deniz salyası nasıl oluşur?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Deniz salyası birçok canlı türünü tehdit etmesi nedeniyle önlem alınması gereken konular arasında bulunuyor. Son dönemde Türkiye’de de görülen ve sıklıkla yayılan salya deniz canlılarının yaşam alanını azaltıyor. Peki, bu salya neden oluyor ve nasıl geçiyor?

Deniz salyası, kötü koku ve görüntü kirliliği dolayısıyla İstanbul ve çevresini tehdit etmeye devam ediyor. Bakanlık yetkilileri başta olmak üzere pek çok bilim insanının odağında yer alan deniz salyası, derelerde de görülmeye başladı.

Denizin üzerini kaplayan ve uzun zamandır herkes tarafından dikkatle takip edilen salyası, en az suyun yüzeyi kadar altındaki hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Midyelerin ve diğer canlıların salya tabakası ile kaplandığı gözlemlenirken, Marmara ve Karadeniz’deki azot ve fosfor yoğunluğuna dikkat çekiliyor.

Deniz salyası nedir? Deniz salyası neden oluşur? Marmara'yı tehdit eden müsilaj temizlenir mi?

DENİZ SALYASI NEDİR?

Alg, denizanaları ve denizdeki kirliliğin artmasıyla birlikte oluşan deniz salyası denizlerde oluşan ve birçok alanı kısa süre içerisinde kaplayabilen yapışkan koyu kıvamlı bir madde olarak biliniyor.

Deniz içerisinde bulunan canlıların yaşam alanını daraltması nedeniyle hem denizlerdeki canlı türünü hem de balıkçılığın yapıldığı alanlarda balıkçılığı etkiliyor. Bu nedenle önlem alınması gereken konular arasında bulunan salyalar riskli bir durum oluşturabiliyor.

Deniz salyası nedir? Deniz salyası neden oluşur? Marmara'yı tehdit eden müsilaj temizlenir mi?

 

Marmara Denizi’ne gerekli arıtım yapılmadan gerçekleştirilen atık su deşarjları da ötrofikasyonun ana nedenlerini oluşturuyor.

Ötrofikasyon da Marmara Denizi’nde en dikkati çekici problem olan ve “salya” olarak bilinen müsilaj oluşumlarına neden oluyor.

Marmara Denizi’nde, besin maddesi varlığının aşırı artması ve deniz suyu sıcaklıklarının yüksek seyretmesiyle aşırı çoğalan fitoplankton hücrelerinin ekosistem içinde kullanılmadan parçalanmaları sonucu denizde müsilaj oluşumları artıyor.

Deniz salyası nedir? Deniz salyası neden oluşur? Marmara'yı tehdit eden müsilaj temizlenir mi?

DENİZ SALYASI (MÜSİLAJ)  NE ZAMAN GİDER?

Müsilaj akınının ne zaman biteceği bilinmiyor. Deniz salyasının Marmara Denizi’ni ve Çanakkale Boğazı’nı terk etmesi için hava koşullarının normal düzeye gelmesi, deniz suyu sıcaklarının düşmesi ve rüzgar gerekiyor. Bu tip yapıların artması ya da oluşması ise uzun ve sürekli olaylar sonucunda gerçekleşir. Örneğin, biyo çeşitliliğin azalması gibi olayların düzelmesi için daha uzun bir süreç gerekiyor.

Uzmanlar, deniz salyalarının mevsimsel geçiş süreci tamamlandığı ve deniz suyu yeterli sıcaklığa ulaştığı zaman ortadan kalkacağı görüşünde. Deniz salyası, neredeyse tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir madde. Balıkçı ağlarına yapışan deniz salyası, avlanmayı zorlaştırıyor.

Deniz salyası nedir? Deniz salyası neden oluşur? Marmara'yı tehdit eden müsilaj temizlenir mi?

BALIK FİYATLARINI DA ETKİLEDİ

Marmara Denizi’nde avlanmayı güçleştiren deniz salyasının (müsilaj) 4 aydır devam etmesi nedeniyle balıklar yüksek fiyattan satılıyor. Salya nedeniyle küçük tekne balıkçıları yeteri kadar avlanamıyor. Levrek, çupra ve somon tezgahlarda 60 liradan satılıyor. Tekirdağ Süleymanpaşa Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı İbrahim Pehlivanoğlu, AA muhabirine, deniz salyası nedeniyle büyük teknelerin ardından küçük tekne balıkçılarının da avlanmakta zorlandığını söyledi.

Deniz salyası nedir? Deniz salyası neden oluşur? Marmara’yı tehdit eden müsilaj temizlenir mi?

Yorumlar kapalı.