Dişler kahvaltıdan önce mi yoksa sonra mı fırçalanmalı?

Pek çok kişi dişlerini sabah ve akşam olmak üzere iki kez fırçalıyor. Ancak en iyi ağız ve diş sağlığını elde etmek için sabah ne zaman ve nasıl diş fırçalamanın en uygun olduğunu biliyor musunuz? ABD'den bir diş sağlığı uzmanına göre bu, büyük ölçüde günün ilk öğününde ne yenilip içildiğine bağlı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşte CNET’e konuşan Madison Kaplan’ın sabah diş fırçalama önerileri:

Kahvaltıdan önce mi sonra mı?

Sabah diş fırçalayan iki farklı grup var: Uyandıktan sonra ağzındaki histen kurtulmak için hemen banyoya koşanlar ya da sabah öğününden sonra bunu yapanlar. Kaplan ise bütün hastalarına kahvaltıdan sonra diş fırçalamayı önerdiğini söyledi:

Bu, diş lekelerine sebebiyet veren yiyecek artıklarının ve içeceklerin temizlenmesinin en iyi yolu.

Öte yandan, asitli bir yiyecek ve içecek tüketiliyorsa kahvaltıdan önce diş fırçalamak daha iyi bir seçenek. Zira kahve ya da meyve gibi asitli bir ürün tüketildikten sonra dişleri fırçalamak, diş minesine zarar verebiliyor. Amerikan Diş Birliği de söz konusu ürünlerden sonra bir saat geçmesini öneriyor.

Kaplan, kahvaltıdan sonra bir saat beklemeye vaktiniz yoksa (örneğin işe giderken yemek yiyorsanız) ağzın suyla çalkalanmasını önerdi. Böylece yiyeceklerin dişlerin arasına sıkışıp kalmayacağını ve içeceklerin gideceğini belirtti:

Yiyecekleri ve bakterileri ne kadar çok temizlerseniz, ağız sağlığında o kadar başarılı olursunuz.

Kahve

Kahve içtikten sonra dişleri fırçalamanın lekeleri önlediği gibi genel bir kanı var. Ancak kahve son derece asidik. Asidik ürünlerden sonra diş fırçalamanın diş minesini aşındırdığını ifade eden Kaplan sözlerine şöyle devam etti:

Kemiklerimizdeki kalsiyuma benzeyen diş minesi, vücudumuzun en sert yapılarından biri olsa da fırçalama diş yapısını zayıflatabiliyor. Diş fırçasındaki kıllar, asidi dişlerin gözenekli minesine sürterek zamanla kalıcı hasara yol açabiliyor.

Uzmanlara göre kahve içtikten sonra 30 dakika beklenmesi, asidin vereceği hasarı önleyebilir.

Kaplan diş lekelerinin, kahveyi gün boyunca az miktarlarda içmek yerine bir oturuşta hepsini içerek de önlenebileceğini düşünüyor. İçeceği sürekli yudumlayarak ağzın sürekli aside maruz kaldığını belirten diş sağlığı uzmanı “Dişler gün boyunca iyileşme fırsatı bulamadığı için lekelenme riski de artıyor” dedi.

Peki ya portakal suyu?

Portakal suyun tüketimindeki endişenin kaynağı da kahveyle aynı: Asitlik. Bunu içtikten hemen sonra ayna karşısına geçip fırçalamaya başlamak da diş minesinin aşınmasına yol açabiliyor.

“Ağzınızda asit bulunduğunda dişlerinizi fırçalamayın. Çünkü bu kimyasal bir aşındırıcı” diyen diş hekimi Sonya Krasilnikov da bu durumun diş hassasiyetini artırdığını söyledi.

Dişler kahvaltıdan önce mi yoksa sonra mı fırçalanmalı?

Yorumlar kapalı.