1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Dünyanın en tehlikeli peyniri olarak kabul ediliyor: Satış yapanlara 50 bin Euro para cezası kesiliyor

Dünyanın en tehlikeli peyniri olarak kabul ediliyor: Satış yapanlara 50 bin Euro para cezası kesiliyor

Guinness Rekorlar Kitabı’na 2009 yılında dünyanın en tehlikeli peyniri olarak yazılan casu marzu İtalya’nın Sardunya Adası'nda yapılıyor. Ancak bu peyniri satmanın cezası büyük.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Casu marzu, kokuşmuş peynir anlamına gelen, içinde canlı böcek larvası bulundurmasıyla ünlü olan Sardinya’ya özgü bir koyun peyniridir. Genellikle Sardinya adasında yapılmasına rağmen yakınındaki Korsika adasında da casgui merzu adıyla bulunur.

Casu marzu normal mayalanma süresinin ötesine giderek peynir sineği larvaları tarafından meydana getirilen çürüme dönemine kadar mayalanır. Peynir bir süre mayalandıktan sonra üst kısmı kesilerek sinek larvalarının oluşması sağlanır.

Bu larvalar mayalanmayı bir sonraki kademeye taşır ve peynirin yağlarının parçalanmasını sağlar. Peynir yumuşak bir hale gelir ve dışına Sarduca’da gözyaşı anlamına gelen lagrima denilen bir sıvı sızdırır. Larvalar 8 mm uzunluğunda yarı saydam beyaz kurtçuklar halinde görülür.

Larvalar rahatsız edildiklerinde 15 cm yükseğe zıplayabilirler. Bazı insanlar peyniri larvalarla birlikte yerken bazıları yemeden önce larvaları temizlerler.

Dünyanın en tehlikeli peyniri olarak kabul ediliyor: Satış yapanlara 50 bin Euro para cezası kesiliyor
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.