Erdoğan, ‘Abdülhamid Han’ sondaj gemisinin rotasını açıkladı: ‘Kimseden izin alacak değiliz’

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'de 'Abdülhamid Han' sondaj gemisinin uğurlama töreninde açıklamalarda bulundu. "Bugün Abdülhamid Han gemimizi Mavi Vatan’a yolcu ediyoruz" diyen Erdoğan, "Gemimizi Gazipaşa'nın 55 kilometre açığındaki Yörükler 1 kuyusuna uğurlayacağız" ifadelerini kullandı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Taşucu Limanı’nda Abdülhamid Han Sondaj Gemisini İlk Görev Yerine Uğurlama Töreni’ne katıldı.

Buradaki konuşmasında “Abdülhamid Han sondaj gemimizle Türkiye farklı bir yere gelmiştir” diyen Erdoğan, “540 milyar metreküplük doğal gaz rezervi ülkemize ve milletimize moral vermiştir. Karaya ulaştığında doğal gaz işleme tesisimiz temelini geçtiğimiz yıl attık. Karadeniz gazının ilk etabı için  10 kuyudaki işlemleri birer birer biterek buradan gelecek doğal gazı 2023 yılında milletimizin hizmetine vermeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Geminin rotasını açıkladı

Törende, geminin görev yerini de açıklayan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bugün gemimizi yeni sondaj rotamız Akdeniz’e yolcu ediyoruz. Ülkemizde ilk petrol bulunan yer bundan 135 yıl önce yine Akdeniz’deki İskenderun. Bu defa da Abdülhamid Han gemimizi Gazipaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurlayacağız.”

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şu şekilde:

“Ülkemizin 4. sondaj gemisi Abdülhamid Han’ı görev yerine uğurlamak üzere bir aradayız. Bugün burada karşımızda duran fotoğraf, Türkiye’nin son 20 yıllık serencamının adeta bir özetidir. Doğrusu, ben heyecanlıyım. Heyecanlı olduğum kadar da geleceğe bakışımız ve bu noktada ufkumuz çok daha aydınlık. Son 20 yılda ülkemize asırlık eser ve hizmetler kazandırdık. Sözümüzün somut örneği olan Abdülhamid Han sondaj gemimiz, Türkiye’nin enerji alanındaki vizyonudur. Daha önce paramızla yaptıramadığımız sismik araştırmaları artık kendi imkanlarımızla yürüttüğümüz bir döneme girdik. Bugün Abdülhamid Han sondaj gemimizle, Türkiye farklı bir yere gelmiştir. Bugünlere bir anda gelmedik, kolay da gelmedik. Uzunca bir süre, kimi zaman sinsi oyunlarla kimi zaman iyi niyetli ama cesaretsiz tercihlerle kimi zaman açıkça ihanetlerle oyalandık. Vakit ve kaynak kaybettik, ülkemizin 2023 hedeflerini belirlerken, öncelikle çözmemiz gereken sorunların başında enerjideki dışa bağımlılığımızın geldiğini gördük. Kendi altyapımızla bu süreci yürütme kararı aldık. Şimdi varız. Artık biz de bu alanda varız. Denizlerde dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahibiz. Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra Akdeniz ve Karadeniz’de sondaj çalışmalarına başlıyoruz. Fatih Sondaj gemimizi; ‘Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır.’ Bu şekilde göreve yolladık ve müjdeli haberi aldık.”

“Adeta su altında bir enerji üssü kuruyoruz”

“Sığ kısımlardaki boru döşeme işlemini bitirdik, derin kısımlardaki 160 kilometrelik kısmın 100 kilometresini tamamladık. Adeta su altında bir enerji üssü kuruyoruz. Fatih gemimiz halen Türkali-10 kuyusundaki sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Yavuz gemimiz, Türkali-4 kuyusundaki işlemleri gerçekleştiriyor. Kanuni gemimiz de Türkali-6 kuyusunun alt tamamlama işlemlerini bitirdi. Karadeniz gazının ilk etabındaki gereken 10 kuyudaki işlemleri birer birer bitirerek buradan gelecek gazı 2023’te milletimizin hizmetine vermeyi planlıyoruz. Bu saha dünyada üretime en hızlı hazırlanan saha olarak öne çıkıyor. Hem enerji bağımsızlığımızı temin, hem cari açığımızı kapatma bakımından bu çalışmaları önemli görüyoruz. Bu gemiyi ilk defa Türkiye olarak biz kullanacağız. Taşucu Limanımızda sondaj öncesi tüm hazırlıklar bitirildi.”

Görev yerini açıkladı

“Bugün gemimizi yeni sondaj rotamız Akdeniz’e yolcu ediyoruz. Ülkemizde ilk petrol bulunan yer bundan 135 yıl önce yine Akdeniz’deki İskenderun. Bu defa da Abdülhamid Han gemimizi Gazipaşa’nın 55 kilometre açığındaki Yörükler-1 kuyusuna uğurlayacağız. Doğu Akdeniz’deki kapsamlı iş planımızın bir adımıdır. İnşallah sizlerden de hayırlı bir haberi en kısa sürede bekliyoruz.”

“Bize karşı yürüyen kaybeder”

“Bizim ilkemiz ne hakkımızı yedirmek ne de kimsenin hakkına göz dikmektir. Uluslararası anlaşmalarla garanti altına alınmış haklarımızı Paris’ten gazel okuyarak yok saymak isteyenlere, bu lokmanın onların boğazından geçmeyecek kadar büyük olduğunu da hatırlatmak isterim. Haklarımızı korumak için gerektiğinde dişe diş mücadele vermekten çekinmedik çekinmeyeceğiz. Bizimle yol yürüyen kazanır bize karşı yol yürüyen ise kaybeder.”

Erdoğan, ‘Abdülhamid Han’ sondaj gemisinin rotasını açıkladı: ‘Kimseden izin alacak değiliz’

Yorumlar kapalı.