Erdoğan: Türkiye’nin AB’de önünü açın, sonra biz de İsveç’in önünü açalım

Litvanya'da gerçekleşecek olan NATO zirvesi öncesine gitmeden önce havalimanında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım. Milletimin bizden beklentisi var. Biz Türkiye'yiz, çatladıkapı ülkesi değiliz" dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya’da gerçekleşecek olan NATO zirvesi öncesinde Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, “Altına imza atılan sözlerin tutulmasını istiyoruz” dedi. Erdoğan, Ukrayna, Rusya ve Türkiye arasında imzalanan ‘Tahıl Koridoru anlaşmasına ilişkin ise  “Putin’in Türkiye’ye ziyareti gerçekleşirse ele alacağız” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasının satırbaşları şu şekilde:

“Zirvenin önemli sonuçlarından biri asgari yüzde 2 savunma harcaması taahhüt oluşturacak. Bazı müttefiklerin ülkemize uyguladığı kısıtlamalar, bizi sınırlandırıyor. Bu yanlıştan süratle dönmelerini istiyoruz.”

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyeliği konusunda geçtiğimiz yıl Madrid’de bir taahhüt imzalandı. Finlandiya şartları yerine getirerek Nisan ayında NATO’ya üye oldu. İlgili kurumlarımız, muhataplarıyla temaslarını şeffaf bir şekilde sürdürüyor. Ben de bu akşam NATO Genel Sekreteri ve İsveç Başbakanı ile üçlü bir toplantı gerçekleştireceğim. İsveç’in NATO’ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi, üçlü mutabakatta kayıtlı hususların yerine getirilmesine bağlıdır.”

“AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ ÜLKELERİN HEMEN HEMEN TAMAMI NATO ÜYESİDİR”

“Türkiye olarak terör örgütleriyle ve bağlantıları ile ayrım gözetilmeden mücadele edilmesi konusu söylemekten dilimizde tüy bitti. Biz, bize verilen ve altına imza atılan sözlerin tutulmasını istiyoruz. Türkiye, üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor.”

“50 yılı aşkın zamandır Avrupa Birliği kapısında bekletilen bir Türkiye var. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hemen hemen tamamı NATO üyesidir. Türkiye’yi Avrupa Birliği kapısında bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum. Önce gelin Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç’in de önünü açalım. Milletimin bizden beklentisi var. Biz Türkiye’yiz. Çatladıkapı ülkesi değiliz. Bunun bilinmesi lazım.”

“Türkiye NATO’ya karşı üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Zirvede (NATO) Türkiye’ye yönelik yaptırım ve kısıtlama uygulayan müttefiklere bu yanlıştan süratle dönmeleri çağrımızı tekrarlayacağım.”

Erdoğan: Türkiye’nin AB’de önünü açın, sonra biz de İsveç’in önünü açalım

Yorumlar kapalı.