Erol Mütercimler imam hatip sözleri nedeniyle ikinci kez hakim karşısında

Katıldığı bir televizyon programında imam lisesi mezunları hakkındaki sözleri nedeniyle "Halkın bir kesimini sosyal sınıf din, mezhep, cinsiyet ve bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan 9 aydan 1 yıl 6 aya kadar kadar hapis istemiyle yargılanan Erol Mütercimler'in yargılanmasına devam edildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanık Erol Mütercimler katıldı.

Duruşmada, müşteki sıfatıyla Önder İmam Hatipliler Derneği, Kadıköy İmam Hatipliler Vakfı avukatları ile bazı müştekilerin avukatları da hazır bulundu.

“ARALIKSIZ 4 SAATLİK BİR PROGRAMDA SÜRÇÜ LİSAN EDİLMİŞ”

Duruşmada beyanda bulunan sanık avukatı Fatma Vildan Yirmibeşoğlu, “Suçun maddi unsurlarına baktığımız zaman İmam Hatip Mezunları bir sınıf değildir. Program sırasında orada bir İmam Hatipli daha var. O bile fark etmemiş. ‘Fark etseydim cevabını verirdim’ diye basında açıklaması var. Dolayısıyla 4 saate yakın bir program yapılmıştır. Aralıksız yapılmış. Sürçü lisan edilmiştir. Bu fark edildiğinde çok açık ve net olarak özür dilenmiştir.” ifadelerini kullandı.

“KULLANILAN KELİMELER ÇOK AĞIRDIR VE BİR CAMİA HEDEF ALINMIŞTIR”

Müşteki Önder İmam Hatip Mezunları Derneği avukatı İsa Akkurt, mahkemede beyanda bulunarak, “Kullanılan kelimeler çok ağırdır ve bir camia hedef alınmıştır. İfade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

“HİÇBİR SUÇ İŞLEMEDİM”

Erol Mütercimler de yaptığı savunmada, “İmam Hatip mezunlarına veya öğrencilerine hakaret etmiş olmam mümkün değildir. Hiçbir suç işlemedim” diyerek beraatine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, mütalaa beyanında bulunması için dosyanın duruşma savcısına gönderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

“TCK 216 BİR SOPA GİBİ KULLANILIYOR”

Duruşma çıkışında Erol Mütercimler’in avukatı Ruşen Gültekin yaptığı açıklamada, “Yargılama ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ maddesinden yapılıyor. Biz bununla ilgili sözlerin aslında bu suçu oluşturmadığını ancak TCK 216. maddesinin bazen muhafazakarlar açısından bazen toplumun diğer kesimleri açısından bir sopa gibi kullanıldığını, bu suçun unsurlarının aslında başka olduğunu, burada sayın Erol Mütercimler’in aslında suç kastı hiç olmadığını ve asıl suçun hiç oluşmadığını anlattık. Mahkeme bu anlamda spesifik olarak kimseyle bir söz söylenmediği ortada olduğu için önceki katılma kararlarını kaldırdı. Tarafları sadece şikayetçi sıfatıyla davaya kabul etti.” dedi.

NE OLMUŞTU?

Haliç Üniversitesi eski Öğretim Üyesi Dr. Erol Mütercimler, bir televizyon programında İmam Hatiplerle ilgili, “Ama sonuca bakın, o imam hatipten mezun olmuş olanlar karşımıza bakın ne olarak çıkıyor. Cinsi sapık, sahtekar, ahlaksız..” ifadelerini kullanması üzerine hakkında başlatılan soruşturma sonucu dava açılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Mütercimler hakkında ‘Halkın Bir Kesimini Sosyal Sınıf Din, Mezhep, Cinsiyet ve Bölge Farklılığına Dayanarak Alenen Aşağılama’ suçundan 9 aydan 1.5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlenmişti.

Erol Mütercimler imam hatip sözleri nedeniyle ikinci kez hakim karşısında

Yorumlar kapalı.