Fransa’da hayrete düşüren olay: Beyninin yarısı yok ama hala hayatta

Fransa’da bilim insanlarınca incelenen bir adam, doktorları şaşırtan ufak beyni ile ünlü tıp dergisi The Lancet'e haber oldu. Fransa’nın Marsilya kentinde yaşayan ve bacağındaki halsizlik nedeniyle doktora başvuran bir adam, beyninin yüzde 50’sinden fazlasının küçüldüğünü öğrendi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İngiltere merkezli Unilad‘ın haberine göre, 44 yaşındaki Fransa vatandaşı, sol bacağındaki hissizlik şikayetiyle doktora gitmesinin ardından hastanede yapılan testler sonucunda beyninin büyük bölümünün olmadığını öğrendi. Araştırma grubunun başkanı Dr. Lionel Feuillet, vakanın kafatasında beyin suyu biriktiğini ve bu nedenle zaman içerisinde beyin maddesinin azaldığını açıkladı.

Bilim ekibi adamın, hidrosefali adı verilen ve beyinde sıvı birikmesine yol açan hastalığına yakalandığını duyurdu. Adamın yüzünden 6 yaşındayken beynine bir şant yerleştirilmiş olsa da, 14 yaşına geldiği zaman bu şant çıkarılmış.

Fransa'da hayrete düşüren olay: Beyninin yarısı yok ama hala hayatta

Bilim kurulu, adamın IQ’sunu test etti ve ortalamanın (100) 75 puan altında olduğunu, ancak yine de normal bir hayat yaşayabildiğini öğrendi. Vaka hakkında konuşan Dr. Feuillet, sıvı birikiminin beyin maddesinde önemli bir azalmaya yol açtığını doğruladı ve konu hakkında şöyle konuştu:

“Beynin hacmini ölçmek için bir yazılım kullanmadığımız için beyindeki küçülme yüzdesini tam olarak söylemek zor ancak görsel olarak, yüzde 50 ila 75’lik bir azalma söz konusu. Hareket, duyarlılık, dil, görme, işitme, duygusal ve bilişsel işlevleri kontrol eden bölgeler.”

Feuillet New Scientist’e yaptığı açıklamada ise, “Çalışma beynin ne kadar uyarlanabilir olduğunu göstermeye devam ediyor ve bilim insanı ‘beynin çok plastik olduğunu ve uygun şekilde tedavi edildiğinde doğum öncesi ve sonrası dönemde meydana gelen bazı beyin hasarlarına uyum sağlayabileceğini’ gösteriyor.” dedi.

Fransa’da hayrete düşüren olay: Beyninin yarısı yok ama hala hayatta

Yorumlar kapalı.