Google’da doodle olan Hulisi Kentmen kimdir?

Türk sinemasının babacan karakterlerinden biri olan Hulusi Kentmen, dünyaca ünlü arama motoru Google tarafından doodle oldu. Yeşilçam'a adını altın harflerle yazdıran, Türk sinemasının babacan karakteri Hulisi Kentmen kimdir? işte tüm merak edilenler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

20 Ocak 1912 yılında Bulgaristan’ın Tırnovo kentinde dünyaya gelen Hulusi Kentmen 20 Aralık 1993 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. 81 yıllık hayatına birçok film sığdıran ve Türk sinemasının sevilen karakterlerinden olmayı başaran Hulisi Kentmen, Bulgaristan’da doğmasına rağmen İzmit Körfezi’nde büyüdü.

Akçakoca İlkokulunun tiyatro salonunda ilk sanat denemelerini kazanan Kentmen, Deniz Kuvvetlerinde astsubay olarak görev aldı. 1961 yılına kadar askerlik görevini yapan Kentmen, görev esnasında üstlerinin izni ile sanatını icra etmeye devam etti. Halkevleri’nde tiyatroya başlayan Hulisi Kentmen Burhan Tepsi tarafından keşfedildi. Bilinen ilk oyunlarını, Rahmi Dilligil tarafından kurulan Ses Tiyatrosu’nda oynadı. Hulisi Kentmen, Halkevi’nde Reşit Baran’ın yönettiği Hisse-i Şaiya oyunuyla profesyonel tiyatroculuğa başladı.

Sinemadaki ilk ciddi rolü Ferdi Tayfur’un filmi: Senede Bir Gün

1942’de Sürtük filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. İlk ciddi rolünü Ferdi Tayfur’un Senede Bir Gün adlı filmiyle oynadı. Sinemaya başladıktan sonra da zaman zaman tiyatro oyunlarında sahne aldı.

Google'da doodle olan Hulisi Kentmen kimdir?

Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen Çatallı Köy oyununda rol aldıktan sonra 1965 yılında bu oyunu, oyuna konu olan köyde (Afyon’un Emirdağ ilçesinin Çatallı köyünde) Hüseyin Baradan, Şahin Tek ve diğer oyuncularla birlikte sahneledi. Kurduğu Hulusi Kentmen Tiyatro Topluluğu ile çeşitli oyunları sahneye koydu, turneye çıktı. Bazı televizyon reklamlarında rol aldı.

Türk halkına ‘Hulisi Kentmen gibi’ deyişini kazandırdı

Tatlı-sert ve babacan tarzı ile çoğu filmlerinde baba, komiser, bahçıvan, hâkim vb. roller üstlendi, birçoğunda kendi adıyla oynadı. Karakter oyuncusu olarak simgeleşti. Sinemada bıraktığı etkiyle halk arasında, babacan, tatlı-sert erkek karakterini ifade etmek üzere “Hulusi Kentmen gibi” deyişi yerleşti.

Google'da doodle olan Hulisi Kentmen kimdir?

Birçok filminde, Kentmen’i, Kemal Ergüvenç, bazı filmlerinde ise Rıza Tüzün seslendirdi. Kentmen, 1942-1988 yılları arasında 500’e yakın filmde rol aldı.

Hulisi Kentmen evlendi mi? Kaç çocuğu var?

1938’de Refika Kentmen’le evlendi. Volkan adlı bir oğlu ve daha sonra iki torunu oldu. Hulisi Kentmen’in 109. doğum gününde torunu Melek Kentmen, dedesi Kentmen’i anlatmıştı

 Filmleri

Google'da doodle olan Hulisi Kentmen kimdir?

Hulusi Kentmen Türk Sinemasında 276’dan fazla filmde rol aldı. Bu filmler arasında en bilinen ve en sevilenlerden birkaçı şu şekilde; Yalancı Yarim, Oh Olsun, Küçük Hanımefendi, Kınalı Yapıncak, Sezercik Yavrum Benim, Sev Kardeşim…

Hulisi Kentmen kaç yaşında, ne zaman, neden öldü?

Türk sinemasında bir klasik olan oyuncu 81 yaşında 20 Aralık 1993’te böbrek yetmezliği sonucu yaşamını yitirdi.

Hulisi Kentmen, Karacaahmet Mezarlığı’nda yatmaktadır. Ölümünün 21. yıl dönümünde İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği’nin düzenlediği bir etkinlikle anıldı. Sanatçının aslına oldukça benzer balmumu heykeli yapıldı. Sanatçının 1956 model aracı da bu etkinlikte sergilendi. Ekim 2020’de İzmit’te hayatının bir bölümünün geçtiği evin müze yapılması kararlaştırıldı.

Google’da doodle olan Hulisi Kentmen kimdir?

Yorumlar kapalı.