Günde 1,5 paket içiyordu: Sigarayı bıraktıktan sonra ölümcül akciğer hastalığını yendi

Nadir akciğer hastalığı tanısı konan 35 yaşındaki Yakup Eser’in sigarayı bıraktıktan sonra akciğerlerindeki lezyonların yüzde 90’ı 4 ayda kayboldu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şeref Özkara, nadir görülen akciğer hastalıklarından birinin de “langerhans hücreli histiyositoz” olduğunu söyledi.

Tütün ve tütün kullanımı ile sigara dumanına maruziyetin, başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığın gelişmesinden sorumlu olduğunu vurgulayan Özkara, “Bu hastalık da tütün kullanımına bağlı olarak gelişmekte ve yaşamı tehdit etmektedir. Bu hastalık, tedavi edilmediğinde ölüme yol açabilir.” diye konuştu.

Günde 1,5 paket içiyordu: Sigarayı bıraktıktan sonra ölümcül akciğer hastalığını yendi

TEK ÇÖZÜM SİGARAYI BIRAKMAK

Hastalığın tedavisinde etkin bir ilaç tedavisi bulunmadığını ve tek çözümün sigaranın bırakılması olduğunu belirten Özkara, “Hastalık geliştiğinde, akciğerde küçük küçük oyuklar oluşuyor. Zamanla daha da büyüyerek kistik diye ifade edilen yaraların gelişmesine neden oluyor. Bu durum, akciğeri sıkıntıya sokuyor ve akciğer yetmezliği gelişmesine yol açabiliyor.” dedi.

“AKCİĞERLERİNDEKİ LEZYONLAR YÜZDE 90 ORANINDA KAYBOLDU”

Özkara, nefes darlığı, halsizlik gibi şikayetlerle kendilerine başvuran Eser’e, akciğer film bulguları, bulgular ve genel sağlık durumu değerlendirmesi sonunda langerhans hücreli histiyositoz tanısı konulduğunu söyledi.

Hastanın iki akciğerinde de yaygın bulgularla karşılaştıklarını ifade eden Eser, tedavi olarak sadece sigarayı bıraktırdıklarına dikkati çekti.

Özkara, şunları kaydetti:

“Hastamıza sigarayı bıraktırmak dışında bir tedavi uygulamadık. Aylar içinde hastamızın şikayetlerinin azaldığı ve daha da önemlisi akciğerindeki bulguların düzeldiği tespit edildi. Sigarayı bırakmasının takiben yapılan tetkikleri ve başvuru yapıldığı zamanki tetkikleri kıyasladık.

Hastamız sigarayı bıraktıktan sonra ince kesit alınan tomogrofide, akciğerlerindeki lezyonların yüzde 90 oranında kaybolduğu, yaraların yok olduğu belirlendi. Hastanın nefes gücü arttı, toplam üfleyebildiği miktar önceden 3,5 litreye düşmüşken şimdi 5 litreye yükseldi. Çok bariz şekilde hastalığın iyileştiğini gördük.”

“İKİMİZ DE AYNI ANDA PAKETLERİ KIRIP ATTIK”

Ölümcül olabilen hastalığı yenerek sağlığına kavuşan iki çocuk babası 35 yaşındaki Yakup Eser, yaklaşık 20 yıldır günde 1,5 paket sigara içtiğini söyledi.

Eser, son bir yıldır genel sağlık durumunun bozulduğunu, merdiven çıkarken aşırı yorulduğunu, nefes darlığı çektiğini anlattı. Hastaneye başvurduğunu ifade eden Eser, “Hemen sigarayı bırakmam istendi. Ben de hocamın tavsiyesi üzerine sigarayı bıraktım. Şimdi çok daha iyiyim, yürürken ya da merdiven çıkarken bir sıkıntım kalmadı. Zor bir süreçti ama sonucu iyi oldu.” dedi.

Günde 1,5 paket içiyordu: Sigarayı bıraktıktan sonra ölümcül akciğer hastalığını yendi

Yorumlar kapalı.