Hakmar, ‘son kullanma tarihi geçen ürünleri satmayı reddeden’ işçiyi Kod 46 ile işten attı

Market zinciri Hakmar, Pamukova şubesindeki bir işçiyi, iddiaya göre 'son kullanma tarihi geçen ürünleri satmadığı' gerekçesiyle Kod 46 bahanesiyle işten attı. Mağaza Market-Sen'den yapılan açıklamada, "Hakmar’da pazarlama müdürleri ve bölge sorumlularının inisiyatifinde ilerleyen bu usulsüzlükler, Hakmar patronlarının sorumluluğundadır" denildi. İddiaların ardından Hakmar'dan da bir açıklama geldi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ünlü market zinciri Hakmar’da iddiaya göre usülsüz işten çıkarmalar yaşanıyor. Erenler Hakmar Şubesi’nde Şener Demir’in işten atılmasının ardından bu kez de Pamukova Şubesi’ndeki Mustafa İp, işten çıkarıldı.

Mağaza Market-Sen yaptığı yazılı açıklamada, “Pamukova’daki Hakmar şubesinde 5 yılı aşkın süredir çalışan Mustafa İp Kod 46 ile işten atılmıştır. Hakmar’da pazarlama müdürleri ve bölge sorumlularının inisiyatifinde ilerleyen bu usulsüzlükler, Hakmar patronlarının sorumluluğundadır. Başta Sakarya olmak üzere Hakmar şubelerinde süren usulsüzlüklere karşı Mağaza Market-Sen sessiz kalmayacak. Hakmar patronları, işçileri bahanelerle işten atıp sicilini karalamaktan, kıdem tazminatına el koymaktan vazgeçecek” ifadelerine yer verildi.

Pamukova’daki olayla birlikte Hakmar’ın Sakarya’da işten çıkarttığı sayı böylece 3 oldu.

‘BOZUK ÜRÜN SATMADIĞI İÇİN İŞTEN ATILDI’

Pamukova’daki Hakmar şubesinde son kullanma tarihi geçen içecekler, iddiaya göre pazarlama müdürü tarafından fiyat verilip “indirimli sat” denilerek, 5 yılı aşkın süredir çalışan Mustafa İp’e gönderildi. Mustafa İp, iddiaya göre son kullanma tarihi geçen ürünleri satmayı reddetti.

İp, ürünleri imha ettiği görüntüleri, bölge sorumlusu ve pazarlama müdürüne gönderdi. Kısa süre sonra mağazadaki bir işçinin kasadan yanlış ürünler geçmesinin sorumluluğu da iddiaya göre mağaza müdürü olan Mustafa İp’e yüklendi ve Kod 46 ile işten atıldı.

‘SAHTE DİLEKÇE İLE KOD 29’DAN İŞTEN ATILDI’ İDDİASI

Mağaza Market-Sen’e ulaşan diğer işçi ise 2018 yılında yine Sakarya Erenler’deki Hakmar şubesinde Kod 29 ile işten atıldı. Cirosu düşük mağazaya bin ton domates gönderen bölge sorumlusu, iddiaya göre “yarı fiyatına sat” diyerek ürünleri satışa çıkarttı. Çürük domatesleri sattığı öne sürülerek işçi önce istifaya zorlandı.

2 yıllık kıdem tazminatından vazgeçen işçi istifasını verdi. Ancak iddiaya göre; sorumlular işçinin yazısını ve imzasını taklit ederek “Çürük domatesleri ben sattım, suç benim” şeklinde bir dilekçe hazırladı. Bu dilekçeye dayanarak, işçinin Kod 29 ile işten atıldığı öne sürüldü.

Market-Sen’den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

1. Bozuk ürün sattıran, suçu işçilere yıkan, işçileri işsiz-ekmeksiz bırakan Hakmar patronlarına karşı herkesi işçilere sahip çıkmaya davet ediyoruz. Hakmar’dan alışveriş yapmamaya çağırıyoruz.

2. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı tüm Hakmar şubelerini denetlemeye, bozuk ürünler hakkında işlem yapmaya, işçileri değil patronları cezalandırmaya çağırıyoruz.

3. Çalışma Bakanlığı, tek bir soruşturmaya dahi gerek duyulmadan, delilsiz ve haksız bir şekilde işsiz bırakılan bütün işçilerden sorumludur. Bu sorumluluğunu bakanlığa hatırlatıyoruz. İşten atılan Hakmar işçileri için gerekli soruşturma süreçleri yürütülsün.

HAKMAR’DAN AÇIKLAMA

Söz konusu iddiaların gündem olmasının ardından, Hakmar’dan da konuya dair bir açıklama geldi.

Şirketten yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Kamuoyunu Bilgilendirme;

Birtakım sosyal medya platformlarında şirketimiz hakkında asılsız ve kötü niyetli haberlerin paylaşıldığı ve yayıldığını esefle öğrenmiş bulunmaktayız.

Şirketimiz kuruluşundan bu zamana kadar ilkelerinden taviz vermeyen, nihai amacı müşteri memnuiyeti olan, güvenilir, saygın bir şirket olarak yüzlerce çalışanı ile hizmetine devam etmektedir.

Bu yolda ticari faaliyetine devam eden şirketimiz, müşteri güvenini ve memnuniyetini sarsacak, sağlığına zarar verecek küçük, büyük ayırımı yapmadan her türlü sorunun tespiti ve çözümünü asli görev olarak kabul etmiş, bunun için gerekli kararları alarak, uygulamaya koymuştur.

Yıllardır halkımızın her konuda güvenini kazanmış şirketimizin istihdam ettiği çalışanları arasında görevini kötüye kullanan, ihmal edenlerin bulunması muhtemellerdir. Müşterilerimizin sağlığını tehlikeye düşürecek eylemlerde bulunan çalışanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması da kaçınılmazdır.

Bu kapsamda yapılan denetimler sonucu, müşteri sağlığını tehlikeye düşürecek eylemleri tespit edilen ve bu sebeple iş akdi feshedilmiş bir çalışanın, lehine asılsız delil oluşturma gayretinden ibaret olan bu tarz beyan ve paylaşımlarına itibar edilmek sureti ile şirketimiz hakkında yapılan karalama kampanyaları kabul edilemez.

Şirketimizin halk nezdinde güvenini sarsacak, itibarını zedeleyecek, olumsuz algılara neden olacak kasıtlı ve kötü niyetli paylaşımları yapanlar ve yayanlar hakkında gerekli yasal yollara müracaat edilmiştir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Hakmar Mağazacılık Ltd. Şti”

Hakmar, ‘son kullanma tarihi geçen ürünleri satmayı reddeden’ işçiyi Kod 46 ile işten attı

Yorumlar kapalı.