HDP’li Gergerlioğlu: “Cezaevlerinde inanılmaz hukuksuzluklar devam ediyor”

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevlerinde denetimli serbestlik ve koşullu salıverilme süreleri gelmesine karşın binlerce hükümlünün idare ve gözlem kurulları onay vermediği için cezaevlerinde tutulduğunu ileri sürdü. Gergerlioğlu, “Bırakın denetimli serbestliği koşullu salıverilmesini de cezaevinde yaşıyor. Bu zalimliğin zirvelerinden birisi maalesef” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevlerinde hukuk ihlali iddialarıyla ilgili açıklama yaptı. “Cezaevlerinde inanılmaz hukuksuzluklar devam ediyor, zaten kapasite üstü cezaevlerinde kalıyorlar. Bir de cezaevlerinden göndermek istemiyorlar” diyen Gergerlioğlu, Abdürrahim Çetinkaya’nın kendisine Afyon Cezaevi’nden yazdığı mektubu örnek gösterdi.

Çetinkaya’nın 2007 yılında cezaevine girdiğini ve 1 Nisan 2021 tarihinde denetimli serbestlik süresinin başlamasına karşın cezaevi idare ve gözlem kurulu onay vermediği için yaklaşık bir yıldır cezaevinde çıkamadığını anlattığını ifade eden Gergerlioğlu’nun aktardığına göre mektup şöyle:

“Cezam bittiğinde iyi halliydim. Tahliyem önünde herhangi bir engel yoktu. Ancak o zaman bulunduğum İzmir 3 No’lu Cezaevi idaresi daha önceki yıllarda yazdığım birkaç mektubum ve bulunduğum ortamı gerekçe göstererek, 8 ay koşullu salıverilme tarihimi erteledi. Ayrı süre zarfında İzmir’den Afyonkarahisar 1 No’lu T Tipine ‘zorunlu sevk’ edildim. Burada hiçbir soruşturma geçirmedim. Üçüncü değerlendirmede bana sadece ‘Neden taraflı odada bulunuyorsun’, ‘PKK’yı terörist görüyor musun?’ soruları soruldu. Ancak idare ve gözlem kurulunun karşısına çıkartma gereği duymadan üçüncü sefer ve 6 ay daha koşullu salıverilme tarihim ertelendi. İnfaz hakimliği ve ağır ceza mahkemesine yaptığım başvuru da reddedildi. Mevcut halde cezam bitmiş olmasına karşın idarenin görüşü çerçevesinde 1 yıl 5 ay fazladan yatmış oluyorum. Anlaşılan infazım bir sene kadar böyle devam edecek.”

“AİLESİ SİİRT’TEN GELEMİYOR”

HDP’li Gergerlioğlu, bu durumda olan binlerce mahkumun bulunduğunu, büyük dramlar yaşandığını belirterek, “Bırakın denetimli serbestliği koşullu salıverilmesini de cezaevinde yaşıyor. Böyle binlerce mahpus var. Neden? Çünkü cezaevinde insan süresi dolduğu zaman bir saniye durmak istemez. Bir gün, bir yıl gibi gelir insana. Bunu çok iyi biliyoruz. Sadece kendisi değil yakınları perişan durumda. Ailesi Siirt’teymiş, Siirt’ten Afyon’a gidip gelemiyorlarmış” dedi.

Gergerlioğlu, Çetinkaya’nın en azından Siirt’e yakın bir cezaevine naklini istediğini söyleyerek, “Madem çıkarmıyorsanız nakil yapın diyor, onu da kabul etmiyorlar. Tam bir işkence çekiyor. İstediği zaman mahpusu Ankara’dan Van’a gönderen anlayış, mahpus istediği zaman kesinlikle nakil yaptırmıyor” dedi.

“ANAYASA MAHKEMESİ VE AİHM KARARLARI VAR”

Anayasa Mahkemesi ve AİHM’in hükümlülerin ailelerine yakın cezaevlerinde olması gerektiği yönünde kararları olduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu, “Ama bunlara rağmen zulüm devam ediyor” diye konuştu.

HDP’li Gergerlioğlu: “Cezaevlerinde inanılmaz hukuksuzluklar devam ediyor”

Yorumlar kapalı.