Hindistan polisi bir kişiyi yakalamak için 27 milyon kişinin internetini kesti

Hindistan'ın 27 milyon nüfuslu Pencap eyaletinde polis, ayrılıkçı Halistan hareketinin popüler lideri Amritpal Singh'i yakalamak için eyaletin internetini kesti. 24 saat süreceği söylenen eyalette internet kesintisi üçüncü gününe girdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Independent Türkçe’nin aktardığına göre cumartesi günü ayrılıkçı Halistan hareketinin lideri Singh’i yakalamak için operasyon başlatan eyalet yetkilileri internet kesintisinin 24 saat süreceğini açıklamıştı. Ancak aranan isim yakalanamayınca, internet kesintisi bu sabah üçüncü kez 24 saat süreyle uzatıldı.

Pencap polisi internet kesintisinin düzeni sağlamak ve yalan haberlerin yayılmasını önlemek için uygulamaya sokulduğunu savundu. Eyalet yetkilileri Amritpal Singh’i ararken, Singh’in yüzlerce destekçisi ise sokağa çıktı. Sosyal medyada yayılan görüntülerde Singh’in destekçilerinin kılıç ve sopa taşıdıkları görüldü.

Polis ve paramiliter güçler kentin bazı noktalarına konuşlanırken, şu ana kadar 112 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Singh’in ise hala bulunamadığı belirtildi.

SİHLERİN BAĞIMSIZLIK ARAYIŞI

Singh’in liderlik ettiği Halistan hareketi, Pencap eyaletinde Sih inanışına mensup kişiler için Halistan isimli bağımsız bir devlet kurmak istiyor.

Bağımsızlık için Hindistan devletiyle uzun yıllardır mücadele eden Sihler, uzun yıllar boyunca yaşanan çatışmaların da bir parçası oldular.

Çatışmaların zirve noktasına ulaştığı 1984’te, Hindistan ordusu Sihlerin kutsal olarak kabul ettiği Altın Tapınak’a bir baskın düzenlemiş, silahlı ayrılıkçılarla çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Operasyonda tapınağın önemli bir bölümü de enkaza dönmüştü.

Operasyonun ardından dönemin Hindistan Başbakanı Indira Gandhi, Sih korumaları tarafından öldürülmüştü.

Halistan hareketi Hindistan’da yasadışı olmasının yanı sıra, Hint hükümeti tarafından da en ciddi ulusal güvenlik tehditlerinden biri olarak görülüyor. Buna karşın hareket hem ülke içerisindeki hem de tüm dünyadaki Sihlerden önemli ölçüde destek alıyor.

Hindistan polisi bir kişiyi yakalamak için 27 milyon kişinin internetini kesti

Yorumlar kapalı.