Hindistan’da diploma krizi; Muhalefet, Başbakan Modi’nin üniversiteye gittiğine inanmıyor

Türkiye’de seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite diplomasıyla ilgili tartışmalar hız kazanırken Hindistan’da da Başbakan Modi’nin diploması tartışma konusu oldu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hindistan’da Başbakan Narendra Modi‘nin üniversite diplomasının yayınlanması için muhalefetin çağrıları hız kazandı.

Yaklaşık 9 yıldır başbakanlık görevini yürüten ve son dönemde muhalefete baskıyı artırmakla suçlanan Modi, daha önce 17 yaşında okulda ayrılıp Hindu milliyetçisi bir gençlik örgütünde gönüllü çalışmaya başladığını, daha sonra üniversite eğitimi için Delhi Üniversite’nde okuduğunu açıklamıştı. Ancak Modi’nin üniversite eğitimiyle ilgili kanıt sunmaması ve çağrılara rağmen diplomasının da yayınlanmaması tartışmalara yol açıyor.

Gujarat Üniversitesi’nde siyaset bilimi alanında yüksel lisans yaptığını da söyleyen Modi’nin muhalifleri, Başbakan’ı yalan söylemekle suçluyor. Delhi ve Gujarat Üniversiteleri Modi’nin mezun olduğunu doğrulamıştı ancak birçok muhalif bu yönde bir kanıt gösterilmesi konusunda ısrarcı.

HER TARAFA AFİŞ ASTILAR: ‘BAŞBAKAN BİR CAHİL’

Ülkenin başkenti Yeni Delhi’de eyaleti yöneten muhalefet partisi Aam Aadmi’nin lideri Arvind Kejriwal, Modi’nin üniversite eğitimi olmadığını savunarak “Sıradan insanların iyi bir eğitimi olmayabilir ama birçok önemli kararı alan bir başbakan eğitimli olmak zorunda” dedi. Muhalifler, “Başbakan bir cahil” yazılı pankartları Delhi sokaklarına astı.

Daha önce Modi’nin diplomalarının gösterilmesi çağrısı yapan Kejriwal, mahkeme tarafından para cezasına çarptırılmıştı. Muhalif lider de Twitter’da “Ülkenin başbakanın ne kadar eğitimli olduğunu bilme hakkı bile yok” ifadeleriyle karara tepki göstermişti.

Hindistan’da başbakan olmak için üniversite eğitimi şartı bulunmuyor ancak bir başbakanın yeminine aykırı olarak yalan söylemesi suç.

Ülkede ana muhalefetteki Kongre Partisi’nin eski lideri Rahul Gandi’nin geçen hafta “Modi’ye hakaret” suçlamasıyla iki yıl hapis cezası alması ve milletvekilliğinin düşürülmesi de ülkede büyük tartışma yaratmıştı. Son olarak, başbakanın da taşıdığı “Modi” soyadına hakaret ettiği suçlamasıyla Gandi’ye verilen 2 yıl hapis cezasının ertelenmesine karar verildi.

Hindistan’da diploma krizi; Muhalefet, Başbakan Modi’nin üniversiteye gittiğine inanmıyor

Yorumlar kapalı.