İç savaşa sürüklenen Sudan’a giden Türk tahliye uçağına ateş açıldı!

Sudan ordusu, kendileriyle çatışma halinde olan paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri'nin Türkiye'ye ait bir tahliye uçağına ateş açtığını iddia etti. Milli Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada, tahliye uçağına hafif silahla ateş açıldığını ve iniş yapıldığını bildirdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Reuters’ın aktardığına göre Sudan ordusu, başkent Hartum’un dışındaki Wadi Seyidna Havalimanı’na iniş yapan uçağa ateş açılması sonucunda bir mürettebat görevlisinin yaralandığını ve uçağın yakıt destek sisteminin zarar gördüğünü belirtti.

Açıklamada uçağın güvenli bir şekilde havalimanına indiği ve tamirine başlandığı ifade edildi.

Milli Savunma Bakanlığı da “Sudan’daki vatandaşlarımızı tahliye için Wadi Sayidna’ya giden C-130 uçağımıza hafif silahla ateş açılmıştır. Uçağımız emniyetle iniş yapmış, personelden yaralanan olmamıştır” açıklamasını yaptı.

Sudan’daki çatışmalara ne sebep oldu?

2021’deki askeri darbeden bu yana Sudan’ı generallerden oluşan bir konsey yönetiyordu. Bu konseyin başında ise şu anda çatışmanın merkezinde olan iki general vardı:

– General Abdel Fattah al-Burhan, silahlı kuvvetlerin lideri. Darbeden bu yana de-facto olarak yürütme erkinin başında bulunuyor.

– Onun yardımcısı ve HDK’nın lideri Gen Mohamed Hamdan Dagalo, yaygın olarak Hemedti diye tanınıyor.

İki askeri lider, ülkenin ne yönde ilerlemesi gerektiği konusunda anlaşmazlık yaşadı ve sivil yönetime dönmeyi teklif ettiler.

Ancak 100 bin kişilik HDK’nın orduya dahil edilmesi planı ve orduya iki generalden hangisinin liderlik edeceği tartışmaları kırılmaya sebep oldu. Anlaşmazlıklar, nisan ortası itibarıyla sıcak çatışmaya dönüştü.

Geçen haftalarda ülkenin çeşitli noktalarına HDK güçleri tekrar konuşlandırıldı. Sudan ordusu bunu bir tehdit olarak algıladı.

Konunun müzakere ile çözülebileceğine dair umutlar vardı, ancak bu olmadı.

Cumartesi sabahı ilk kurşunu hangi tarafın sıktığı konusunda çelişen açıklamalar ve bilgiler bulunuyor, ancak çatışmalarda şu ana kadar neredeyse 100 sivil hayatını kaybetti.

İki general de Sudan’ın ve azalan kaynaklarının kontrolünü istiyor.

İç savaşa sürüklenen Sudan’a giden Türk tahliye uçağına ateş açıldı!

Yorumlar kapalı.