İncirin vatanına santral

Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., Aydın'ın Germencik ile İzmir'in Tire ilçesi arasındaki bölgede rüzgâr enerji santrali (RES) ve mobil kırma eleme tesisi kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na (ÇED) başvurusu yaptı. 151 milyon 250 bin TL'lik yatırımla kurulması ve 49 yıl işletilmesi planlanan santralin, dünyaca ünlü Germencik ve Tire inciri bahçelerinin yanı başında, yerleşim merkezine ise 300- 400 metre uzaklıkta olması dikkati çekti. Germencik Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) Başkan Halil Çetinkaya, "Dünyanın en kaliteli inciri burada yetişiyor. Bu proje insanlığa ihanettir, Aydın'ın ipini çekmektir" dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., Aydın’ın Germencik ile İzmir’in Tire ilçesi arasındaki bölgede rüzgâr enerji santrali (RES) ve mobil kırma eleme tesisi kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na (ÇED) başvurusu yaptı. 151 milyon 250 bin TL’lik yatırımla kurulması ve 49 yıl işletilmesi planlanan santralin, dünyaca ünlü Germencik ve Tire inciri bahçelerinin yanı başında, yerleşim merkezine ise 300- 400 metre uzaklıkta olması dikkati çekti. Germencik Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) Başkan Halil Çetinkaya, “Dünyanın en kaliteli inciri burada yetişiyor. Bu proje insanlığa ihanettir, Aydın’ın ipini çekmektir” dedi.

Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., Aydın’ın Germencik İlçesi’ne bağlı Dampınar Mahallesi ile İzmir’in Tire İlçesi’ne bağlı Küçükkale Mahallesi arasında RES ve mobil kırma eleme tesisi kurmak için harekete geçti. Şirket, bölgeye 60,5 MWm/33 MWe güce sahip 11 türbin ve ‘patlatmalı’ mobil kırma eleme tesisi kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na çevresel etki değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulundu. Bakanlıkça ÇED süreci başlatılan projeye göre, şirketin 151 milyon 250 bin TL’lik yatırım yapıp 14 kişiyi istihdam edeceği santrali 49 yıl işletmesinin planlandığı duyuruldu.

HEYELAN SAHALARI DA VAR

Ancak, Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi olarak adlandırılan projenin sahasında “tarım, mera ve orman” vasıflı arazilerin yer alması dikkati çekti.

Kurulmak istenen santralin, dünyaca ünlü Germencik ve Tire inciri bahçelerinin yanı başında, en yakın yerleşim merkezine (Germercik’in Dağyeri Mahallesi) ise 290 metre uzaklıkta olduğu görüldü. Şirket, ÇED dosyasında, orman vasıflı arazilerle ilgili Orman Bölge Müdürlüğü; tarım ve mera vasıflı yerler için ise Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden izin alınacağını bildirdi. Proje alanı içinde ayrıca eski ve yeni heyelan sahalarının yer aldığı bilgisine yer verildi.

“BURAYI GÖZDEN ÇIKARMAK İNSANLIĞA İHANETTİR”

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Germencik Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED) Başkan Halil Çetinkaya ise “Bu proje Aydın’ın ipini çeker” diyerek yorumladı. Çetinkaya şunları söyledi:

“Dünyanın en kaliteli inciri, bu proje sahasındaki Dampınar, Dağyeni ve Akyurt gibi bölgelerde yetişiyor. Aydın’ın incir havzasının çevresindeki dağları rüzgar gülleri ile çevrili. Şimdi de o dağların son kısmı olan kuzey tarafına rüzgar gülü yapacaklar. Bu santraller yağmur bulutlarının oluşumunu dahi engelliyor. Manyetik alan oluşturarak canlı yaşamını olumsuz etkiliyor. Bu projeden sonra burada yağmurların daha az olacağı kesin. Jeotermallerle Aydın’ın toprakları çatlıyor. Zaten Aydın incirini jeotermallerle bitirdiler. Şimdi de en nitelikli inciri gözden çıkaracaklar. Dört mevsim üretim yapılan bu yeri gözden çıkarmak insanlığa ihanettir. Tarım alanları daralıyor. Enerjisiz yaşayabilirsiniz ama gıdasız susuz yaşayamazsınız. Yarından sonra bu topraklar bitince ne ile karınlarını doyuracaklar?”

İncirin vatanına santral

Yorumlar kapalı.