Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi’nde okunacak dua ve sureler nelerdir? Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır?

Kadir gecesinin gelmesi ile beraber vatandaşlar tarafından Kadir Gecesi ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Kadir Gecesi'nde ne oldu? Kadir Gecesi'nde hangi dualar okunur? Kadir Gecesi duası okunuşu ve anlamı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ramazan ayının 27. Günü idrak edilen Kadir Gecesi Müslümanlar tarafından her yıl büyük bir heyecanla bekleniyor. Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi bu yıl27 Nisan Çarşamba günü idrak edilecek. Peki Kadir Gecesi’nde ne oldu? Kadir Gecesi’nde hangi dualar okunmalıdır? Kadir suresinin anlamı nedir? Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır? Tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.

Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi’nde ne oldu?

Kur’an’da ”bin aydan daha hayırlı” olduğu belirtilen Kadir Gecesi, İslam dininin inancına göre Kur’an’ın, Allah tarafından Cebrail adlı melek aracılığıyla Peygamber Muhammed’e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Tarihsel olarak Ramazan ayının son günlerinde yer alır.

Kadir Gecesi’nde hangi dualar okunmalıdır?

Her Kadir Gecesi’nde olduğu gibi bu sene de Müslümanlar Kadir Gecesi’ni ibadet ile geçirecek.  Hz. Muhammed (s.a.v), Kadir Gecesi’nde, (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî) duasını okurdu. (Ya Rabbi, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affeyle) demektir.

Hz. Aişe bir gün Peygamberimize: Ya Resullullah, Kadir Gecesi’ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim?

Şöyle buyurdu:

Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa’fü anni. (Allah’ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle.)

Bu duayla birlikte, Fatiha, Nas gibi Kur’andan bilinen tüm dualar okunabilir.

Kadir suresi okunuşu

İnna enzelnahü fiy leyletilkadr. Ve ma edrake ma leyletülkadr. Leyletülkadri hayrün min elfi şehr. Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr. Selamün hiye hatta matle’ılfecr.

Kadir suresi anlamı nedir?

“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”

Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır?

Kadir Gecesi namazında iki rekatta bir Tahiyata oturulur. Selamdan sonra 11 defa ‘Allah-u Ekber , Alah-u Ekber, Lailahe illlahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd’ denir. Daha sonra 100 defa İşrah suresi ve 100 defa Kadir suresi okunur. Kadir Gecesi’nde Tesbih Namazı da kılınmalıdır.

Kadir Gecesi namazı kaç rekattır?

Kadir Gecesi namazı 4 rekat ve 12 rekat şeklinde kılınabilmektedir.

1. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi

2. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi

3. Rekatta: Fatiha ile 3 Kadir Suresi

4. Rekatta: Fatiha ile 3 İhlas Suresi

Kadir Gecesi namazında nasıl niyet edilir?

Namaza niyet edilirken “Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tevbelerimi kabul eyle… Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye (topluluğa) ilhak eyle… denilir ve ardından tekbir getirilerek namaza başlanır.
 

 

 

Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi’nde okunacak dua ve sureler nelerdir? Kadir Gecesi namazı nasıl kılınır?

Yorumlar kapalı.