“Kararları beğenmeyen Soylu Danıştay’ı basmış”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun görevden alınan CHP’li belediye başkanları hakkındaki bazı soruşturma kararlarının kaldırılması üzerine Danıştay’a giderek kararı veren Danıştay 1’inci Daire başkanına baskı yaptığı iddia edildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soylu’nun 2019’da Danıştay başkanlığına giderek, CHP’li Ataşehir ve Beşiktaş belediye başkanlarının görevden alınmasına neden olan soruşturma kararlarını kaldıran Danıştay 1’inci Daire’sine baskı yaptığı iddia edildi.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın aktardığına göre buna ilişkin dokuz kararın kendisine ulaşması üzerine, dönemin Danıştay başkanı Zerrin Güngör’ün odasına giden Soylu’nun, Güngör’ün makamındaki telefondan 1’inci Daire Başkanı İlyas Arlı’yı arayarak “Bizim altımızı mı oyuyorsunuz? Hükümeti zor durumda bırakıyorsunuz” dediği iddia edildi.

Buna göre, Soylu, Danıştay üyelerine yönelik yaptığı iddia edilen baskı nedeniyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a şikayet edildi.

Görevden uzaklaştırmıştı

Soylu, CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve eski Beşiktaş belediye başkanı Murat Hazinedar’ı ‘görevi kötüye kullanma, belediyenin zararına sebebiyet verme, ihaleye fesat karıştırma, haksız mal edinme, kamu görevlilerinin gerçeğe aykırı belge düzenlemesine göz yumulması’ gibi iddialarla yaklaşık üç sene önce görevden uzaklaştırmış, haklarında soruşturma başlatmıştı. İki isim de soruşturma kararına karşı Danıştay 1’inci Daire’de dava açmış, daire soruşturma kararlarını kaldırmıştı.

DW Türkçe’nin Danıştay’daki kaynaklardan aktardığına göre, bu kararlar, peş peşe İlgezdi ve Hazinedar’ın yanı sıra İçişleri Bakanlığı’na da tebliğ edildi. Kararları okuyan Soylu, tepki gösterdi.

Buna göre Soylu, kararın kendisine ulaşmasının ardından Eylül 2019 tarihinde Danıştay Başkanlığı’na gitti. Burada dönemin Danıştay başkanı Zerrin Güngör’le görüşen ve tepkisini dile getiren Soylu, daha sonra kararı veren 1. Daire’nin Başkanı İlyas Arlı ile görüşmek istedi. Zerrin Güngör’ün onayı üzerine Süleyman Soylu, Danıştay başkanının makamındaki telefondan Birinci Daire Başkanı İlyas Arlı’yı arayarak ‘yargıya müdahale girişimi’ sayılabilecek ifadeler kullandı.

Başkan İlyas Arlı, bu durumu dairedeki diğer üyelerle paylaştı. Üyeler, yürütme organının bir üyesinin bir yüksek yargı mahkemesine yönelik bu sözlerinin yargıya müdahale olduğunu belirterek, duruma tepki gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Toplantıda Soylu hakkında suç duyurusunda bulunma fikri ortaya atıldı. Ancak daha sonra Soylu’nun doğrudan Erdoğan’a şikayet edilmesi kararının alındığı ve durumun Cumhurbaşkanlığı’na bildirildiği belirtildi.

“Kararları beğenmeyen Soylu Danıştay’ı basmış”

Yorumlar kapalı.