Kendi tümöründen hastaya özel hazırlanan kanser aşısı! Bu aşı kanserin sonunu getirir mi?

Hastaların kendi tümörlerinden yapılan kişiselleştirilmiş aşı, kanser tedavisi yarışında 'yeni umut' olarak nitelendiriliyor. Peki, bu aşı yakın zamanda kullanılabilecek mi? Kanserin sonu geliyor mu?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hastaların kendi tümörlerinden kişiye özel olarak yapılan bir Kanser aşısı, standart tedavi gördükten sonra İngiltere Halk Sağlığı Merkezi’nin Clatterbridge Kanser Merkezi’nde baş ve boyun kanseri olan sekiz hastaya verildi. Sonuçlar umut vericiydi.

Nüks olasılığı yüksek bu hastaların hiçbirinde aşıyı olduktan dört ay sonra tümörlerinin geri döndüğü görülmedi. Kontrol grubundaki aşı verilmeyen iki hastanın kanserlerinin ise geri döndüğü gözlemlendi.

Aşı nasıl çalışıyor?

Bu yeni aşı, çiçek hastalığına neden olan aynı aileden, genetiği değiştirilmiş bir aşı virüsü kullanılarak ‘viral vektör aşısı’ olarak hazırlandı. Virüs hastalığa neden olamayacak kadar zayıflatılmış ve on yıllardır aşı programlarında kullanılıyor.

AstraZeneca’nın Covid aşısına benzer bir teknoloji kullanılarak hazırlanan bu aşı için, her hastanın tümöründen alınan DNA kullanıyor. Bir parça tümör DNA’sı virüsün içine yerleştiriliyor, böylece vücuda enjekte edildiğinde bağışıklık sistemini bu kanser hücrelerine karşı tetikte olması, tanıması ve onunla savaşması için eğitebiliyor. Teoride, ameliyattan sonra kan dolaşımında kalan aynı yüzey proteinlerini sergileyen herhangi bir kanser hücresi, daha sonra T hücreleri tarafından yok ediliyor ve kanserin tutunmasını engelliyor.

TG4050 kod adlı aşı, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi’nin Covid aşısını üreten benzer teknolojiyi kullanan Transgene adlı bir Fransız şirketi tarafından yapıldı.

Şu anda kod adı TG4050 olan bu aşı hastalara 6 hafta boyunca haftada bir doz aşı veriliyor, ardından hastalara bir yıl boyunca her üç haftada bir rapel doz veriliyor. Araştırmacılar, az sayıda insanda denediği için verilerin kesin bir sonuç çıkarmak için yeterli olmadığını ancak tüm verilerin doğru yönü gösterdiğini söylüyor.

Bu yöntemin kanseri çoğalmadan ve tümör oluşmaya başlamadan önce tanıyıp yok edebilmesi umut ediliyor.

Pfizer ve Moderna Covid aşılarını yapmak için kullanılan teknoloji, ABD ve Avrupa’daki kanser hastaları üzerinde de deneniyor.

Kendi tümöründen hastaya özel hazırlanan kanser aşısı! Bu aşı kanserin sonunu getirir mi?

Yorumlar kapalı.