Koronavirüs aşısında öncelik tartışması: Vekillere değil madenciye öncelik tanınsın

Koronavirüs aşısında madenciler ile işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışanlarının öncelikli grupta yer almamasına tepkiler geldi. Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, vekiller ve bürokratlardan önce madencilerin aşılanması gerektiğine dikkat çekerken, CHP’li Deniz Yavuzyılmaz Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Eğer bu hatayı düzeltmezseniz, madenciler de sizin yaptığınız bu hatayı asla unutmayacak” diye seslendi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı İrfan Sayar ise “Türkiye’de pandemiyle ilgili bütün işyerlerinde işçiler tek tek bulaş yolları ve koruma yöntemlerini anlatan bu insanları aşılama dışında neden bıraktınız?” diye sordu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de başlayan koronavirüs aşılamasında madenciler ile işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışanlarının ilk sıralarda yer almamasına tepki geldi. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulunarak, şunları söyledi:

“Aşıda öncelikli sektör ve meslekler belli oldu, ancak Covid-19 salgınında ölümle burun burana çalışan madenciler yine unutuldu. Yapısı itibariyle akciğerlere tutunan koronavirüs, mesleki hastalıklar nedeniyle zaten akciğerleri tehlike altında olan 200 binin üzerindeki madenciyi tehdit ediyor. Çalışma ortamı koşullarına bağlı olarak ciğerleri gün ve gün tükenen, KOAH gibi solunum yolu hastalığının sıkça görüldüğü madencilik mesleğinin riskli gruplara dahil edilmemesi ve aşıda öncelik verilmemesi anlaşılır değildir.”

‘ZONGULDAK’IN EKLENMESİNİN ANA NEDENİ UNUTULMAMALI’

“Pandeminin başladığı ilk günden itibaren yaptığımız ısrarlı çağrıların ardından Zonguldak’ta önce Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) sonrasında ise özel maden ocaklarında geçici olarak üretime ara verildi, gerekli tedbirler alındı ve bu sayede binlerce madenci ve ailesinin hayatı kurtuldu. Ancak aynı özen ne yazık ki Sağlık Bakanlığı’nın aşılama takvimi belirlenirken gösterilmedi. Pandemi döneminde olağanüstü önlemlerin alındığı 30 büyükşehire Zonguldak’ın eklenmesinin ana nedeni unutulmamalı.”

https://www.youtube.com/watch?v=kB6MCuuvJEM

‘MADENCİLER HATANIZI UNUTMAYACAK’

Yavuzyılmaz, madenciliğin yüksek riskli grup arasında yer aldığına dikkat çekerek, “Madencilerin aşılanması için yeni bir karar alınmalıdır” dedi. Yavuzyılmaz Bakan Koca’ya “Eğer bu hatayı düzeltmezseniz, madenciler de sizin yaptığınız bu hatayı asla unutmayacak” diye seslendi.

‘VEKİLLERE DEĞİL MADEN İŞÇİSİNE AŞI’

Bağımsız Maden- İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, milletvekilleri ve bürokratlar çalışırken kendilerinin öncelikli grupta yer almamasına “Maden işçisi arkadaşlarımız çalışmaya devam ediyor. Bu çalışma esnasında birçok arkadaşımız Covid-19’a yakalandı. Birçok arkadaşımız ücretsiz izne zorlandı. Birçok arkadaşımız da çalışmaya devam ediyor. Aşı çıktı, bu aşılama sağlık çalışanlarından sonra yeraltında, ağır iş kolunda çalışan işçilere öncelik tanınması lazım. Vekillerin ve bürokratların en son aşamada aşılanması gerekirken, ilk öncelik maden işçisine ve ağır iş kollarında çalışan işçilerin olması gerekir” diyerek tepki gösterdi.

‘ÇARKLAR DÖNSÜN DİYE’

İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı İrfan Sayar, çarklar dönsün diye koronavirüs sürecinde işyerlerinin kapatılmadığına dikkat çekerek, “İşçiler arasında koronavirüs iyice yayıldı. İşyerleri koronavirüsün bulaş merkezi haline geldi. İş sağlığı ve güvenliği çalışanları olarak bizler işyerlerinde fedakarca çalışmaya devam ettik. Koronavirüse karşı tedbirleri ve bulaş yollarını açıkladık, eğitimler verdik, ateş ölçtük, temas şüphesi varsa sevk ettik” diye konuştu.

‘KORONAVİRÜSÜ ANLATAN İNSANLARI NEDEN AŞILAMA DIŞI BIRAKTINIZ?’

Sayar, koronavirüs sürecinde işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışanları seferber edilirken bu mesleği yapan insanların aşılama sırasında ilk gruplara çekilmemesine “Aşılamada öncelikli meslek grupları içerisinde iş güvenliği uzmanları neden yok? Türkiye’de pandemiyle ilgili bütün işyerlerinde işçiler tek tek bulaş yolları ve koruma yöntemlerini anlatan, eğitim veren bu insanları aşılama dışında neden bıraktınız?” diye sordu. Sayar öncelikli aşılanması gereken meslekler grubundan işçi sağlığı ve iş güvenliği çalışanlarının da yer almasını istedi.

Koronavirüs aşısında öncelik tartışması: Vekillere değil madenciye öncelik tanınsın

Yorumlar kapalı.