Marmara Denizi’nde 5,1 büyüklüğünde deprem

Marmara Denizi Gemlik Körfezi'nde 5,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 10.42’de Marmara Denizi’nde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

Bursa’nın Mudanya ilçesinin 4,73 kilometre açığındaki sarsıntının, deniz yüzeyinin yaklaşık 8,98 kilometre derinliğinde oluştuğu belirlendi.

Öte yandan aynı yerde saat 10.45’te 4,5 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

Bakan Yerlikaya: “Tüm ekipler saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara Denizi Gemlik Körfezi’ndeki depremin ardından başta AFAD olmak üzere ilgili kurumların tüm ekiplerinin saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edildiğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Marmara Denizi Gemlik açıklarında meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen 5,1 büyüklüğündeki depremlerin ardından gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti.

“Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumların tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir.” bilgisini veren Yerlikaya, depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini sundu.

Yerlikaya, “Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.” ifadesini kullandı.

Deprem İstanbul’da da hissedildi

Marmara Denizi Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem İstanbul’da da hissedildi.

Bursa ve çevre illerin yanı sıra İstanbul’da da hissedilen depremin ardından vatandaşlar, ev ve iş yerlerinden dışarı çıktı.

Depremden etkilenen bazı vatandaşların telefonla ailesini ve yakınlarını aradıkları görüldü.

İstanbul Valisi Gül’den açıklama

İstanbul Valisi Davut Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Deprem ilimizde de hissedildi. Çok şükür şimdilik bize ulaşan bir ihbar yok. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun, Rabbim milletimizi her türlü kaza beladan muhafaza etsin.” ifadelerini kullandı.

Valilikten yapılan açıklamada da “Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde saat 10.42’de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre, İstanbul ilimizde herhangi bir can ya da mal kaybı olmamıştır. Konuyla ilgili AFAD ve ilgili birimlerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da AA muhabirine, deprem nedeniyle ilgili ekipleri sahada tarama faaliyetleri için hızlıca görevlendirdiklerini belirterek “Şu ana kadar Mudanya ve Gemlik de dahil olmak üzere bize gelen herhangi bir olumsuzluk yok. İhbar da söz konusu değil. Ekiplerimiz sahada.” bilgisini verdi.

Deprem Kocaeli’de de hissedildi

Marmara Denizi Gemlik Körfezi açıklarında meydana gelen 5,1 büyüklüğünde deprem, Kocaeli’de de hissedildi.

Vali Seddar Yavuz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, depremden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Bursa’da meydana gelen ve ilimizde de hissedilen depremde herhangi bir olumsuzluk meydana gelmemiştir. ” ifadesini kullandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da “Merkez üssü Gemlik Körfezi olan ve şehrimizde de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin.” açıklamasında bulundu.

Trakya’da da hissedildi

aşanan sarsıntılar Trakya illerinde de hissedildi.

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ AFAD il müdürlüklerinden alınan bilgiye göre, yaşanan depremler nedeniyle bölgede olumsuzluk yaşanmadı.

Edirne Valisi Yunus Sezer, Kırklareli Valisi Birol Ekici ve Tekirdağ Valisi Recep Soytürk de yaptıkları açıklamalarda geçmiş olsun dileklerini ileterek, illerinde depremden kaynaklı herhangi bir olumsuz ihbarın olmadığını ifade etti.

Kurtulmuş’tan, Marmara Denizi’ndeki deprem dolayısıyla “geçmiş olsun” mesajı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan deprem dolayısıyla mesaj yayımladı.

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Marmara Denizi’nde meydana gelen ve bölgede hissedilen depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimizin ilgili tüm kurumları görevleri başında, halkımızın yanındadır. Rabbim, ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza etsin.” ifadesini kullandı.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar’dan açıklama

TRT Haber canlı yayınına telefonla katılarak Marmara Denizi Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Marmara Denizi’nin etrafındaki çok sayıdaki aktif faydan birinin de Gemlik fayı olduğunu söyledi.

Bu depremden sonra artçı sarsıntılar meydana gelebileceğine işaret eden Tatar, “Bunların hepsini olağan karşılamak gerekiyor çünkü Marmara Denizi’nin etrafında, özellikle Marmara’nın içerisinde kırılmayı bekleyen, bugün aktif olduğunu bildiğimiz ve her an 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeline sahip olan faylar var.” diye konuştu.

Tatar, Marmara Bölgesi’nde hangi tarihte ve kaç büyüklüğünde deprem olacağının sorulmasının yerine depreme hazırlıklı olunmasının önemini vurguladı ve bu kapsamda devletin önemli çalışmalar yaptığını kaydetti.

Artçı sarsıntılar hissedildiğinde paniğe kapılmamak gerektiğini belirten Tatar, şöyle konuştu:

“Marmara Bölgesi, ülkemizin en yoğun aktif faylarının bulunduğu bölgelerden bir tanesi. Marmara’nın etrafını çevreleyen çok sayıda aktif fay var. Dolayısıyla bunlara artık alışmamız gerekiyor. Panik yapmak yerine hem bireysel olarak önlem almak hem de ciddi şekilde şehirlerimizi dönüştürmemiz gerekiyor. Kentsel dönüşüm çok önemli hususlardan bir tanesi. Muhakkak riskli yapılarımızı çok hızlı şekilde dönüştürmemiz gerekiyor. Bu işin şakası yok.”

“Uzun süredir deprem üretmeyen bir fay hattıydı”

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen, bugün meydana gelen depreme ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’nde, Bursa’ya ve İstanbul’a yakın olmasının ve bölgedeki illerde hissedilmesinin herkesin dikkatini bu depreme çektiğini söyledi.

Depremin büyüklüğünün de dikkati çekecek bir oranda olduğunu dile getiren Özmen, şöyle konuştu:

“Bu deprem Gemlik Körfezi’nde İstanbul’a uzak bir noktada meydana geldi. Deprem, tam Marmara Denizi’nin güney kıyılarında, İstanbul’dan uzak bir noktada meydana geldi. Asıl İstanbul’u etkilemesi beklenen, kuzeydeki fay hattı üzerinde olan bir deprem değil. Marmara Denizi’nin en güney kıyılarında Mudanya’ya, Gemlik’e yakın bir noktada meydana geldi. Uzun süredir deprem üretmeyen bir fay hattıydı. Deprem ülkemizin bir gerçeği. Olayı sükunetle karşılamak gerekiyor.”

Özmen, geçmiş olsun dileklerini ilettiği vatandaşlara resmi kaynaklardan yapılan açıklamaları dikkate almaları tavsiyesinde bulundu.

Marmara Denizi’nde 5,1 büyüklüğünde deprem

Yorumlar kapalı.