Maymun çiçeği virüsü: ABD’de 200’ü aşkın kişi izleniyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) maymun çiçeği virüsüne yakalanan hastayla temaslı kişileri takibe aldı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

27 eyaletten 200’ü aşkın kişinin 30 Temmuz’a kadar izleneceği açıklandı.

New York Post’un aktardığına göre izlenen kişiler arasında henüz başka bir maymun çiçeği virüsü vakası tespit edilmedi.

CDC, takip edilen kişiler arasında hastanın yaklaşık 2 metre yakınında oturan veya uçuşlarda tuvaleti kullananların olduğunu bildirdi. Havayolu çalışanları ve hastanın bazı aile üyeleri de gözetim altına alındı.

Yetkililer, Atlanta-Dallas uçuşundaki yolcuların risk altında olmadığını sözlerine ekledi.

‘Maymun Çiçeği Virüsü’ şimdi de ABD’de ortaya çıktı!

Ne olmuştu?

Nijerya’nın Lagos kentinden ABD’nin Dallas kentine giden bir kişide maymun çiçeği virüsü tespit edilmişti. Hastanın 9 Temmuz’da Atlanta’ya indiği, daha sonra aynı gün Dallas’a geçtiği ve 15 Temmuz’da hastaneye gidince teşhis konduğu açıklanmıştı.

Maymun çiçeği, çiçek hastalığıyla aynı virüs ailesine mensup. Uzmanlar bunun şiddetinin ve enfeksiyon ihtimalinin, çiçek hastalığına göre daha düşük olduğunu söylüyor. Hastalık genellikle Afrika’nın orta ve batı kesimlerinde tropikal yağmur ormanlarını yakınında görülüyor.

Maymun çiçeği virüsünün semptomları arasında ateş, baş ağrısı, şişlik ve halsizlik var. Ateş düştüğündeyse genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılan ciltte döküntü meydana geliyor.

Vakaların çoğu hafif olsa da uzmanlar, maymun çiçeği virüsünün ölümcül olduğu konusunda uyarıyor.

Maymun B virüsünden farkı ne?

Öte yandan Çinli yetkililer 17 Temmuz’da yayımlanan bir raporda, Maymun B virüsü adlı nadir hastalığa yakalanan 53 yaşındaki bir veterinerin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Peki adında maymun geçen iki hastalığın birbirinden farkları ne? ABD’deki Rutgers New Jersey Tıp Fakültesi’nde görev yapan David Cennimo, “Bunların ikisi, birbirinden tamamen farklı virüsler” dedi. Zira maymun çiçeği, Orthopoxvirus adlı virüs ailesinin bir üyesiyken, aymun b, herpes b virüsünün bir şekli.

Ancak iki hastalığın semptomları birbirine benziyor. Maymun B virüsünün belirtileri arasında ateş, titreme, kas ağrısı ve yorgunluk var. CDC verilerine göre, şimdiye kadar maymun b virüsüne yakalanan ve kayıtlara geçen 50 hastadan 21’i yaşamını yitirdi.

Kaynak: Independent Türkçe

Maymun çiçeği virüsü: ABD’de 200’ü aşkın kişi izleniyor

Yorumlar kapalı.