Migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Migrene ne iyi gelir?

Nörolojik bir hastalık olan migren, doktora en fazla başvuru nedenleri arasındadır. Migren baş ağrısı, zonklayıcı ya da keskin olarak özellikle şakak bölgesinde sabit olur. Doğal tedavi yöntemlerini araştıran yurttaşlar en çok migren nedir, belirtileri nelerdir diye arama yapıyor. İşte migren hakkında bilinmesi gereken her şey...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Migren, başın bir tarafında zonklayan bir ağrı olarak kendini gösteren ve en ufak bir çaba ile daha da kötüleşen bir baş ağrısı şeklidir.

Migren Nedir?

Çoğu zaman baş ağrısına bulantı ve bazen kusma eşlik eder. Migren hastası ışık ve gürültüyü desteklemekte güçlük çeker.

Migren, bazen kusmayla ilişkili şiddetli baş ağrılarının düzenli ve tekrarlayan şekilde ortaya çıkmasıyla karakterize bir hastalıktır.
Migren sıradan baş ağrısı değildir. Genellikle başın bir tarafında tekrarlayan nöbetlerle karakterize gerçek bir hastalıktır. Kişi kalp atışını hisseder ve nabız ağrılıdır.

Hormonların aktif olduğu genç yaşlardaki kadınlarda görülme sıklığı, erkeklerin üç katına ulaşmaktadır. Kadınların yaklaşık yüzde 20’sinin, erkeklerin ise yüzde 8’inin migren hastası olduğu bilinmektedir.

Migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Migrene ne iyi gelir?

Migren belirtileri nelerdir?

  • Migrenin en büyük belirtisi şiddetli baş ağrısıdır. Migren baş ağrısı o kadar şiddetlidir ki, bir fonksiyonun yapılmasını etkileyebilir veya kişiyi yetersiz hale getirerek yatak istirahatini zorunlu kılabilir.
  • Migren belirtilerinden biri de tek taraflı baş ağrısıdır. Zaman zaman taraf değiştirebilen bu tek taraflı baş ağrılarında genelde bir yarıma diğer yarımdan daha fazla eğilimi vardır.
  • Migrende baş ağrısı, sıklıkla şakaklarda ve bazen göz veya gözün arkasında yerleşir. Alın, başın arka tarafı ve kulağın hemen arkası, migren baş ağrısının en çok görüldüğü yerlerdir.
  • Kabızlık
  • Ruh hali değişiklikleri, karamsarlık, huzursuzluk
  • Yeme İsteği
  • Boyun tutulması
  • Artan susuzluk ve idrara çıkma
  • Sık esneme

Migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Migrene ne iyi gelir?

Migrenin Nedenleri

Migren; sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte genetik veya çevresel faktörlerinde rol oynadığı bilinmektedir. Atakların ortaya çıkmasında, serotonin de dahil olmak üzere beyin kimyasallarında yaşanan dengesizliklerin neden olduğu düşünülmektedir.

Migren atakları sırasında beyin zarlarında (meninks) ağrıyı ortaya çıkaran bazı kimyasallar salgılanır ve bu da migren ağrısının ortaya çıkamasına yol neden olur. Kalsitonin gen-ilişkili peptid (CGRP), migren ağrısında rol oynayan önemli kimyasal ileticilerden birisidir.

Migren Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalar doğru tanı ve uygun tedavi planlaması ile migren ataklarından kurtulabilirler. Migren tedavisinde migren tanısı konduktan sonra ağrılar seyrek ise; ağrı ataklarını geçirmeye yönelik kriz tedavisi planlanır. Haftada 1-2 kez veya daha fazla atak olduğunda koruyucu tedavi yapılmalıdır. Migren tedavisinde bazen sadece migreni tetikleyen faktörlerin (açlık, uykusuzluk, hormon kullanımı gibi) ortadan kaldırılmasıyla ağrı atakları kaybolabilir veya sıklığı, şiddeti azaltılabilir. Aynı şekilde uzman kontrolünde kullanılan ilaçlar da migren tedavisinde çok önemlidir. Günde sadece bir kez doktor kontrolünde alınan ilaçlarla yıllar boyu ağrısız bir yaşam sağlanabilmektedir.

Migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Migrene ne iyi gelir?

  • Etkili bir baş ağrısı tedavisi için ilaçlar ve günlük yaşam rutininin değiştirilmesi çok önemlidir.  Eğer günlük yaşamınızı migrene göre planlamazsanız sadece migren ilaçlarını kullanmanız fayda sağlamayacaktır.
  • Migren tedavisinde kullanılan ilaçlar, baş ağrısı atakları sırasında ağrıyı ortadan kaldırmada ya da eşlik eden bulantı, kusma gibi belirtileri durdurmada veya sık gelen baş ağrısı ataklarının sıklığını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Migren tedavisine yönelik birçok ilaç mevcuttur.
  • Epilepsi, hipertansiyon, depresyon gibi başka hastalıkları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçların, aynı zamanda migreni önlemeye veya rahatlatmaya yardımcı olduğu bilinir.
  • Migren tedavisinde için kullanılan ilaçlar iki geniş kategoriye ayrılır:
  • Ağrı giderici ilaçlar: Migren atakları sırasında alınır ve ağrıyı durdurmak için kullanılır.
  • Koruyucu tedavide kullanılan ilaçlar: Bu tür ilaçlar, migren ataklarının şiddetini veya sıklığını azaltmak için, günlük olarak, düzenli alınır.
  • Tedavi stratejisi kişinin baş ağrılarının sıklığına, şiddetine ve eşlik eden diğer tıbbi durumuna bağlıdır.
  • Hamile veya emziren migren hastalarında bazı ilaçların kullanımı bebek açısından uygun değildir. Bazı ilaçlar çocukların migren ataklarında kullanılmaz. Doktorunuz migren atağınız için size en uygun ilacı önerecektir.

Migren nedir? Migren belirtileri nelerdir? Migrene ne iyi gelir?

Yorumlar kapalı.