Moderna’dan çarpıcı uyarı: Aşı, virüsün yayılmasını engellemeyebilir

Moderna firması, geliştirdiği korona virüsü aşısına dair çarpıcı bir uyarıda bulundu. Buna göre, aşı olan kişinin kendisi korunsa bile virüsü başkalarına bulaştırıp bulaştırmayacağı henüz bilinmiyor. Firmanın medikal Direktörü Tal Zaks, "Aşının, virüsün kısa süreliğine taşınmasını engelleyip engellemediği hâlâ gösterilmedi" diyerek aşılama başlasa bile mesafe ve maske tedbirlerinin hemen bırakılmaması gerektiğini söyledi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Korona virüsüne karşı geliştiren aşılardan son dönemde olumlu haberler gelse de, Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna çarpıcı bir uyarıda bulundu. Moderna, aşıyı olan kişilerin kendileri korunsa bile virüsü taşıyabileceğini ve başkalarına bulaştırmaya devam edebileceğini açıkladı. Firmanın Medikal Direktörü Tal Zaks, bu konuda bilimsel araştırmaların henüz yapılmadığını vurgulayarak, sosyal mesafe ve maske önlemlerinin aşıya güvenilerek hemen terk edilmemesi çağrısında bulundu.

‘HÂLÂ BİLMİYORUZ’

Moderna’nın Medikal Direktörü Zaks, kendi geliştirdikleri korona virüsü aşısının yüzde 94.5 oranında etkili olduğuna dair araştırmanın, aşı olan kişilerin virüsü yayıp yaymacağına dair bir ölçüm yapmadığına dikkat çekti. Amerikan haber sitesi Axios’a konuşan Zaks, “Aşının, potansiyel olarak virüsün kısa süreliğine taşınmasını ve başkalarının enfekte edilmesini engelleyip engellemediği hâlâ gösterilmedi” dedi.

‘SONUÇLARI YORUMLARKEN AŞIRIYA KAÇMAMALIYIZ’

Zaks, “Aşı olurken dikkatli davranmamız gerektiğini, sonuçları yorumlarken aşırıya kaçmamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu aşıyı uygulamaya başladığımızda, bulaşı azalttığını kanıtlamaya yetecek kadar somut verimiz olmayacak” diye konuştu.

‘BEN TERSİNE İNANIYORUM AMA BİLİM GÖSTERMELİ’

Moderna yetkilisi, kendisinin tersine inandığını söylese de, bilimsel kanıtların beklenmesi gerektiğini vurguladı: “Aşının bulaşı azalttığına inanıyor muyum? Kesinlikle evet ve bunu bilime güvenerek söylüyorum. Fakat kanıtın yokluğunda, davranış biçimimizi sadece aşılamaya dayanarak değiştirmememiz önemli.”

NORMALLEŞME UZAYABİLİR

Zaks’ın açıklaması, korona virüsü aşısının uygulanmaya başlamasının ardından bile toplumun hızla normale dönemeyebileceği anlamına geliyor. Aşıların, enjekte olan kişilerin Covid-19’a yakalanmasını önlemekle beraber bu kişilerin virüsü bulaştırmasını engelleyememesi halinde, gerçek bir ‘normalleşme’ için dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun aşı olması gerekecek.

Moderna’dan çarpıcı uyarı: Aşı, virüsün yayılmasını engellemeyebilir

Yorumlar kapalı.