Murat Boz’dan Diyanet’in ‘evlatlık’ fetvasına sert tepki: “İnsanın boğazı düğümleniyor…”

Diyanet'in daha sonra silinen "evlat edinilen depremzede çocukla evliliğin önünde engel olmadığı" fetvasına şarkıcı Murat Boz tepki gösterdi: Akılalmaz açıklamalarla sinir uçlarımızla oynanıyor...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetva sitesinde depremin ardından ‘deprem’ özel bölümü açıldı.

Sitede, depremde ailesini kaybeden çocuklara ilişkin soru üzerine “Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığı” yönünde bir fetva yayınlandı. Fetva, kamuoyundaki büyük tepkinin ardından siteden kaldırıldı.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetvasına ünlü şarkıcı ve oyuncu Murat Boz da tepki gösterdi.

Instagram bir mesaj paylaşan Boz, şunları söyledi: “Çocuklarımızı korumamız, kollamamız gerekirken, akılalmaz açıklamalarla sinir uçlarımızla oynanıyor. İnsanın boğazı düğümleniyor. Diyanetin bu açıklamalarını kabul edebilmemiz mümkün değil. Depremzede çocuklarımız hepimize, Türk halkına emanettir ve emanete ihanet ettirmeyeceğiz. Sonuna kadar takipçisiyiz! Diyanet işlerinin yaptığı ‘Evlenme engeli olmadığı’ şeklindeki akıl, mantık, vicdan dışı açıklamayı reddediyorum. Her bir çocuğumuzun takipçisi olacağız.”

Murat Boz’dan Diyanet'in ‘evlatlık’ fetvasına sert tepki: "İnsanın boğazı düğümleniyor..."

Diyanet’ten açıklama geldi

Tepkiler üzerine cumartesi günü bir açıklama yayınlayan Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre evlat edinme konusunda verilen cevap ‘çarpıtıldı’.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun açıklamasında “Konuyu saygısız bir yaklaşımla bağlamından kopartarak çirkin çağrışımlara kapı aralayacak şekilde yorumlamak, iyi niyetle asla bağdaşmayan bir tutumdur” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Her daim iyiliği, yardımlaşmayı ve toplumsal dayanışmayı emreden yüce dinimiz İslam, ihtiyaç sahiplerine ve kimsesizlere yardım etmeye yönelik son derece teşvik edici ilkeler ve hükümler getirmiştir. Özellikle öksüz, yetim ve himayeye muhtaç çocukların korunup gözetilmesiyle ilgili Kur’an-ı Kerim’de pek çok ayet-i kerime vardır. Aynı şekilde onlara duyarsız kalmanın ve kötülük yapmanın çok büyük bir günah olduğu ve Allah katında derin bir azaba sebep olacağı bildirilmiştir. Peygamber Efendimiz de bizzat kimsesiz çocukları himaye etmiş ve onlara yardım etmeye Müslümanları teşvik etmiştir. Nitekim bir hadis-i şerifinde; “yetimlerin bakımını üstlenenlerin, ihtiyaçlarını karşılayanların ahirette kendisine yakın komşu olacağını” müjdelemiştir. Bütün bunlar Müslümanların bu hususta nasıl bir yaklaşım içerisinde olması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu bağlamda koruyucu aile olmak da elbette son derece değerli ve güzel bir davranıştır.”

“Bununla birlikte İslam, her çocuğun mümkün mertebe kendi öz ailesiyle bağlarının korunmasını ve ailesine nispet edilmesini emreder, anne babası dışında bir kimsenin, her açıdan çocuğu olarak görülmesini doğru bulmaz. (Ahzâb Sûresi, 33/4) Nitekim, bir çocuğun gerçek ailesi ile arasında var olan kan bağıyla ortaya çıkan birçok hukuki sonuç, koruyucu aile ve evlatlık ilişkisinde oluşmaz. Koruyucu aile olunan bir çocuğun bu aile bireylerine mahrem olmaması da bu hükümlerden biridir. Bu konuda İslam alimleri görüş birliği içerisindedir. Kaldı ki hiç kimsenin, himayesine aldığı çocuğun kendi soy kütüğü ile ilişkisini kesmeye, ona öz ana babasını unutturmaya hakkı da yoktur.”

“Merhamet Peygamberini örnek alarak, depremzede bir çocuğu sahiplenmek, ona kol kanat germek engin bir ahlaki meziyettir. Dinimiz açısından dikkat edilmesi gereken tek husus, konunun hukuki zeminine özen göstermektir. Mesele bu kadar açık iken, konuyu saygısız bir yaklaşımla bağlamından kopartarak çirkin çağrışımlara kapı aralayacak şekilde yorumlamak, iyi niyetle asla bağdaşmayan bir tutumdur. Büyük bir felaketi yaşadığımız, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz ve hep beraber yaralarımızı sarmaya yoğunlaştığımız şu günlerde bu tür yakıştırma ve yaklaşımların kimsenin iyiliğine hizmet etmediği açıktır.”

Murat Boz’dan Diyanet’in ‘evlatlık’ fetvasına sert tepki: “İnsanın boğazı düğümleniyor…”

Yorumlar kapalı.