New York’ta üç mülk sahibi kadın kiraları toplayamayınca evsiz kaldı

ABD'de Kovid-19 döneminde onaylanan kira desteklerinin hayli ciddi bir kısmının ödenmemesinin ve kirasını ödeyemeyen kiracıların evden çıkarılmasını yasaklayan kararın kaldırılmasının önemli bir kira krizine yol açabileceği belirtiliyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüz binlerce kiracı evsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıyayken ev sahipleri de uzun süredir ne kira ne de kira desteği alabiliyor.  Brandie LaCasse isimli ev sahibinin yaklaşık bir yıldır kiracılarından kira alamadığı için evsiz kalmakla karşı karşıya olduğu belirtildi.

CBS’in haberine göre ABD Hava Kuvvetleri gazisi olan bekar anne New York’ta üç mülkün sahibi olsa da halihazırda epey zor zamanlar geçiriyor.  Kiracılarının uzun süredir kira ödeyemediğini belirtten LaCasse şu anda kızıyla birlikte arabada yaşıyor ve arkadaşlarıyla kalıyor.

LaCasse şunları söylüyor “Param nerede?’ diye düşünerek pek çok gece ağladım.”

Ev sahibi LaCasse’nin ödenmemiş kiralarının 23 bin dolardan (yaklaşık 195 bin TL) fazla bir meblağı bulduğu belirtiliyor.  ABD Kongresi’nin onayladığı kira desteklerinin yaklaşık yüzde 90’ı ihtiyaç sahiplerine dağıtılmadı

Öte yandan hem ev sahibinin hem de kiracının yaşadığı zor durumların hafifletilmesine yönelik desteklerin ihtiyaç sahiplerine iletilmediği aktarılıyor. USA Today’in bildirdiğine göre ABD Hazine Bakanlığı, Kongre’nin tahsis ettiği kira yardımlarının yaklaşık yüzde 90’ının dağıtılmadığını söylüyor.

Tahliye yasakları, pandemi sırasında savunmasız kiracıları korumayı amaçlıyordu ancak bazı ev sahipleri söz konusu uygulamanın ek hasarlar oluşturduğunu belirtiyor.

Yeni bir araştırma ülke genelindeki ev sahiplerinin yaklaşık yüzde 10’unun 2020’deki kiralarının yarısından azını toplayabildiğine işaret ediyor.

Kiracılar evden çıkarılma endişesi duyuyor

Bununla birlikte LaCasse’nin kiracısı Carla McArthur kızı ve otistik oğlu için yaptığı çocuk bakım masrafları nedeniyle kira ödeyemediğini söylüyor.

McArthur şu ifadeleri kullanıyor:

“Ona kira ödeyemediğim için kendimi kötü hissediyorum. İki maaştan olduk. İki kez Kovid-19’a yakalandım. Çocuklarım ve eşim birer kez geçirdi. Virüsten etkilendik.”

McArthur, New York’ta sağlanan kira desteği için onay alsa da LaCasse’ye şu ana kadar herhangi bir ödeme yapılmadığı belirtiliyor. New York’ta 2,6 milyar dolarlık (yaklaşık 21 milyar Tl) kira desteğinin yaklaşık yüzde 8’inin ev sahiplerine iletildiği aktarıldı.

Öte yandan Business Insider’ın bu ay aktardığına göre hem ev kiraları hem de ev fiyatları giderek artıyor. Temmuzda hazırlanan bir raporda kiraların mayıstan hazirana yüzde 2,5 arttığı ve 2020’nin sonundaki seviyesinden yüzde 11,4 daha yüksek olduğu tespit edildi.

Yüksek Mahkeme evden çıkarma yasağını kaldırdı

Bununla birlikte The New York Times’ın bildirdiğine göre ABD’de Yüksek Mahkeme perşembe evden çıkarma yasağını kaldırdı. Bu da yüzbinlerce kişinin evsiz kalabileceği anlamına geliyor.

ABD Hazine Bakanlığı’nın çarşamba yayımladığı verilere göre temmuzda ev sahiplerine ve kiracılara yaklaşık 1,7 milyar dolar dağıtıldı.

ABD Nüfus Sayım Bürosu’nun gerçekleştirdiği ankete göreyse her 6 kiracıdan birinin alması gereken desteği alamadığı tahmin ediliyor.

Pek çok eyalette hem kiracıların hem de ev sahiplerinin yardım başvurularında zorluk yaşadığı ifade ediliyor.

Kaynak: Independent

 

New York’ta üç mülk sahibi kadın kiraları toplayamayınca evsiz kaldı

Yorumlar kapalı.