Onursal Adıgüzel’den Çin modeli tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, "Eğer Çin modelinden kastınız Türkiye’yi ucuz iş gücü cennetine çevirmekse bunu zaten başardınız. Türkiye, bugün asgari ücreti baz aldığımızda Çin’den daha geri bir durumda. Sizin modeliniz Çin değil Bangladeş. Ama eğer, Çin’in otoriter yönetimine hevesleniyorsanız bu konuda da çok başarılısınız” dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Genel Kurulu’nda, 2022 bütçe kanun teklifinin maddeleri üzerinde görüşmeler sürüyor. Bütçeyi eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel şunları şöyle konuştu:

MİLLETİ ATEŞE ATTINIZ

Az yiyin, az ısının, özellikle benzin istasyonlarındaki kuyruklar için ‘araç bolluğundan ortaya çıkıyor’ gibi akıl tutulması konuşmaları üzülerek vicdanımıza sığdıramayarak izliyoruz. Görüyoruz ki her fırsatta milletin egemenliğinin arkasına sığınanlar milletin halinden bihaber duruma gelmişler. Milleti ateşe attınız.

BU ÜLKEDE BEBEK MAMASI ALARMLA SATILIYOR

Pembe tablolar çiziyorsunuz merak ediyorum, sadece yandaş kanalları mı izliyorsunuz? Siz hiç markete de mi gitmiyorsunuz? Bu ülkede bebek maması alarmla satılıyor. Bu ülkede anneler, yokluktan yoksulluktan süte su katıp çocuklarına veriyor. Bu ülkede babalar, çocuklarına pantolon alamadığı için intihar ediyor. Siz bunları görmezden geliyorsunuz.”

“ELVAN EKONOMİK YALANINIZA ORTAK OLMAMAK İÇİN Mİ İSTİFA ETTİ”

“Bir ay önce ne ekonomik model vardı ne başka bir şey vardı. Lütfi Elvan sizin bu ekonomik yalanınıza ortak olmamak için mi istifa etti?”

“ÇİN MODELİNDEN KASTINIZ TÜRKİYE’Yİ UCUZ İŞ GÜCÜ CENNETİNE ÇEVİRMEKSE BUNU ZATEN BAŞARDINIZ”

“Ortaya bir Çin modeli atıldı. Eğer Çin modelinden kastınız Türkiye’yi ucuz iş gücü cennetine çevirmekse bunu zaten başardınız. Türkiye, bugün asgari ücreti baz aldığımızda Çin’den daha geri bir durumda. 10 yılda Türkiye’yi en büyük 10 ekonomi arasına sokuyordunuz ya 2023 yılında bugün Türkiye, ucuz iş gücünde Bangladeş ile yarışıyor. Sizin modeliniz Çin değil Bangladeş. Ama eğer, Çin’in otoriter yönetimine hevesleniyorsanız bu konuda da çok başarılısınız. Demokrasiyi, özgürlükleri, insan haklarını, hukuku ayaklar altına aldınız. Zaten 19 yılda ülkemizi Çin’in Hindistan’ın Rusya’nın içinde olduğu otoriter ülkeler ligine taşıdınız.”

“BİZ BU ÜLKENİN GENÇLERİNİ AMERİKA’YA AVRUPA’YA IRGAT ETMEYİZ”

“Biz bu ülkenin emekçilerini, gençlerini sizin iş gücü hevesine kurban etmeyiz. Biz bu ülkenin gençlerini Amerika’ya Avrupa’ya ırgat etmeyiz. Eminim ki ne yaptığınızı siz de bilmiyorsunuz. Milletin parasıyla deney yapıyorsunuz. Bütün tuşlara basalım, bakalım ne olacak diyorsunuz.

Eğer Çin’i örnek alsaydınız, teknolojiye, ARGE’ye, eğitime, insana, katma değer yaratan sektörlere yatırım yapardınız. Türkiye’nin bir yılda ARGE harcaması, 55 milyar TL. Çin’in bir yıllık 2020 yılı ARGE harcaması 370 milyar dolar. Bizimki 4 milyar dolar bile değil.”

 

Onursal Adıgüzel’den Çin modeli tepkisi

Yorumlar kapalı.