Oy kullanırken bunlara dikkat! Oy pusulası nasıl katlanmalı, mühür diğer adaya bulaşırsa oy geçersiz sayılır mı?

Türkiye’nin kaderinin belirleneceği tarihi gün 14 Mayıs genel seçimleri geldi çattı. 60 milyondan fazla vatandaşın sandık başına gideceği seçimde dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bir kez daha gündeme geldi. Özellikle oy pusulasının nasıl katlanacağı merak konusu. Oy pusulasının içe doğru katlandığında mührün diğer adaya bulaşması durumunda oyun geçersiz sayılacağı iddia edilmişti. Peki, oy pusulası nasıl katlanmalı? Mühür bulaşırsa oy geçersiz mi sayılır? İşte detaylar…

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye 14 Mayıs sabahı saat 08.00 itibariyle sandık başına gitmeye başladı. 4 cumhurbaşkanı adayı ve 36 siyasi partinin yarıştığı genel seçimlerde 60 milyondan fazla vatandaş oy kullanacak.

Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki farklı oy pusulası verilecek ve bu iki pusula da tek zarfa konulacak.

Seçime sayılı günler kala sosyal medyada oy pusulasının katlanmasıyla ilgili çeşitli iddialar ortaya atılmıştı.

İçe doğru katlanan pusuladaki mührün diğer adaya bulaşması durumunda oyun geçersiz sayılacağı öne sürülmüştü.

OY PUSULASINA MÜHÜR DIŞINDA İŞARET KOYMAYIN

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

MÜHÜR BAŞKA ALANA BULAŞIRSA OY GEÇERSİZ OLUR MU?

Bazı haber kaynaklarında ve sosyal medyada, seçim pusulasında mührü bastıktan sonra, oy pusulasının dışa doğru katlanması gerektiği, aksi takdirde mürekkebin diğer adaya bulaşıp, oyun geçersiz sayılacağı iddiası öne sürüldü.

15 Mart 2023 tarihli ve 2023/129 Sayılı Kararı ve Eki Sandık Kurullarının Oluşumu, Görev ve Yetkilerini Gösterir 135 Sayılı Genelge’sinin 41. maddesinin 1. fıkrasının ç ve d bendlerine göre, “TERCİH” veya “EVET” mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşmış olması” oy pusulalarını geçersiz kılmaz.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’unun 102. maddesine göre, “Birleşik oy pusulalarında baskıda silinme veya yanlışlık yapılmış olsa bile, hangi siyasi parti veya bağımsız aday lehine kullanılmış olduğu “EVET” mührünün vurulduğu yerden kesin olarak anlaşılan oy pusulaları hesaba katılır.” hükmü kanun ile sabit.

Oy kullanırken bunlara dikkat! Oy pusulası nasıl katlanmalı, mühür diğer adaya bulaşırsa oy geçersiz sayılır mı?

Yorumlar kapalı.