Sahibinin kızına saldırıp yaralı halde bodrumda mahsur bırakan şempanze vuruldu

Şempanze Buck, Oregon'un 2010'da şempanze sahibi olmayı yasadışı hale getirmesinden beri mülkteydi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haberlere göre ABD’nin Oregon eyaletindeki bir hayvan kurtarma barınağında 17 yıldır tutulan bir şempanze, serbest kalıp kendisine uzun süredir bakan sahiplerine saldırdıktan sonra öldürüldü.

The Oregonian’ın haberine göre şerif yardımcıları şempanzenin sahibi Tamara Brogoitti’nin hayvanın kaçıp kızına saldırdığını bildirmesinin ardından, Pendleton’daki Buck Brogoitti Hayvan Kurtarma Barınağı’na çağrıldı.

Umatilla County Şerifliği Birimi’ne göre Buck adlı şempanze olay yerinde vurularak öldürüldü.

68 yaşındaki Brogoitti, The Independent’ın yorum talebine hemen yanıt vermezken, Facebook gönderileri Buck’ın yaklaşık 16-17 yaşında olduğunu ve adını taşıyan 800 dönümlük barınağın kuruluşunda yer aldığını gösterdi.

The Oregonian’ın bildirdiğine göre Buck, 50 yaşındaki kızının gövdesini, kollarını ve bacaklarını ısırıp tıbbi müdahale gerektiren halde bodrumda mahsur bıraktıktan sonra Brogoitti pazar günü 08.00’de şerifi aradı.

Teğmen Sterrin Ward, yetkililerin olay yerine geldiğinde Brogoitti’den kızına ulaşabilmek adına şempanzeyi ölümcül şekilde vurmak için izin aldığını, ardından da şempanzeyi başından vurduklarını söyledi.

Her iki kadın da tedavi için yerel bir hastaneye götürüldü.

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (People for the Ethical Treatment of Animals -PETA) yaptığı açıklamada eyalet yetkililerini Buck’ın tehlikeli bir maymun ve yıllardır diğer şempanzelerin arkadaşlığından mahrum bırakılmış bir “saatli bomba” olduğu konusunda uyardıklarını söyledi.

Açıklamada, “Ve şimdi, Brogoitti’nin uzmanların tavsiyelerine uymayıp Buck’ı ruhsatlı bir sığınağa transfer etmeyi reddetmesi nedeniyle Buck öldü ve bir kadın şempanzenin pençelerinden aldığı darbeyle yaralandı ” ifadeleri kullanıldı.

İnsanlar şempanzelere Çivava gibi davranmaya devam ettiği sürece saldırının kaçınılmaz olduğu açıktı.
2010’dan beri Oregon’da şempanze sahibi olmak yasadışı olsa da sözkonusu yıldan önce maymun sahibi olan herkesin hayvanlarını tutmasına izin verilmişti.

Kuzey Amerika Primat Barınakları Birliği (North American Primate Sanctuary Alliance) program direktörü Erika Fleury, The Oregonian’a verdiği demeçte esaret altındaki primatların doğal dürtüler ve davranışlarla hareket edebilecekleri doğal hayatlar yaşamadığı için saldırı olasılığının göz önünde tutulması gerektiğini söyledi.

Fleury, “İnsanların yaşadığı bir evde şempanze gibi insan olmayan bir primat, hatta çok küçük bir maymun bulundurmak bile hayvan için zararlı olduğu gibi insan için de çok tehlikeli olabilir” dedi.

Kaynak: Independent Türkçe

Sahibinin kızına saldırıp yaralı halde bodrumda mahsur bırakan şempanze vuruldu

Yorumlar kapalı.