Sakarya’da havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin davada karar çıktı

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamaya ilişkin, aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 2'si tutuklu 7 sanığın yargılandığı davanın sekizinci duruşması devam ediyor.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesince Ferizli ilçesinde bulunan cezaevi kampüsündeki salonda görülen duruşmada tutuklu yargılanan fabrika sahiplerinden Yaşar C. ile Hasan Ali V, tutuksuz sanıklar fabrika sahiplerinden Ali Rıza Ergenç C. ile Erşan Ö, Asiye A, Aslı B, tutuksuz müşteki sanık Ahmet Ç. ve taraf avukatları hazır bulundu. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan ile bazı illerin baro başkanları da müşteki avukatları kısmında yer aldı.

Duruşma salonu binası içinde ve çevresinde kolluk kuvvetlerince geniş güvenlik önlemi alındı.

Duruşma salonuna müştekiler, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ve diğer izleyiciler, Kovid-19 tedbirleri uygulanarak alındı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da duruşmayı izledi.

Yoklama yapılmasının ardından sanık ve avukatlarının ek savunmaları, bazı müştekilerin şikayetlerinden vazgeçtiklerine dair dilekçeler ve diğer gelen belgeler zapta geçirildi.

TTB Başkanı Erinç Sağkan ile bazı illerin baro başkanları davaya katılma talebinde bulundu. Heyet, suçtan doğrudan zarar görmedikleri anlaşıldığından katılma taleplerinin reddini kararlaştırdı.

Sanık ve avukatları, mahkeme heyetinin bir önceki celsede ek savunma hakkı verdiği 7’şer kez “olası kastla ölüme sebebiyet verme”, 107’şer kez de “olası kastla yaralamaya sebebiyet verme” suçlarına ilişkin beyanda bulunmaya başladı.

Tutuklu sanık Hasan Ali V, ek savunmasında suçsuz olduğunu, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, beraatini ve tahliyesini istedi.

Tutuksuz sanık Asiye A. da her şeyin konuşulduğunu, söylendiğini belirterek, “Bugüne kadar söylediğim her şey bugün de geçerlidir. Her zaman işimi yaptım. Suçlamaları kabul etmiyorum, suçsuzum. Beraatimi talep ediyorum.” dedi.

Tutuksuz sanık Aslı B. de suçlamaları ve “olası kast” iddialarını kabul etmediğini dile getirerek, beraat talebinde bulundu.

Tutuksuz sanık Erşan Ö. de suçsuz olduğunu, Çin Mahallesi’yle alakasının olmadığını belirterek, beraatini istedi.

Fabrika sahiplerinden Ali Rıza Ergenç C. de suçsuz olduğunu savunarak, beraatini talep etti.

Tutuksuz müşteki sanık Ahmet Ç. de bu zamana kadar her şeyi elinden geldiğince açıkladığını dile getirerek, “Mahkemeye yardımcı olduğumu düşünüyorum. Herhangi bir işveren sıfatımın olmadığını anlattım. Beraatimi istiyorum.” diye konuştu.

“Bu fabrikayı istediğiniz şekilde kuramıyorsunuz”

Tutuklu yargılanan fabrika sahiplerinden Yaşar C. de savunmasına vefat edenlere Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

Her duruşmadan sonra tüm dökümleri incelediğini belirten Yaşar C, “Biz kimseyi öldürmedik, terörist değiliz. 200 kişiye istihdam sağlayan bir yeriz. Bunun ‘iş cinayeti’ olduğu söylenmiş, kanunda ‘iş cinayeti’ kavramı yok. Bu, bir iş kazasıdır. Örgüt kurmuşuz gibi ithamlarda bulunularak mahkemeyi etkilemeye çalışıyorlar. İşçi haklarını yok saydığımız söyleniyor, vicdansız değiliz. İstinaf için konuşuyorum. 7 duruşma her şeye cevap verdim, yine aynısını yapıyorum.” ifadelerini kullandı.

Yaşar C, bir havai fişek fabrikasının kanunlara göre nasıl kurulması gerektiğini anlatarak, “Fabrika, Avrupa standartlarının üstünde bir fabrikadır. Bu fabrikayı istediğiniz şekilde kuramıyorsunuz. O yüzden mütalaanın hepsi asılsız, benim anlattığım tüzüğe göre hiçbir değeri yoktur.” diye konuştu.

Olayla ilgili sabotaj iddialarını yineleyerek konunun detaylıca araştırılmadığını öne süren Yaşar C, savunmasını şöyle tamamladı:

“Olası kastla ne alakası var bunun? Bilinçli taksiri değil, taksiri de kabul etmiyorum. Bu mütalaaya göre benim ve 2 kişinin beraat etmesi lazım. Kararı vicdanınıza bırakıyorum. Patlamanın sebebini bulmadan davayı bitiriyorsunuz. Hiçbir zaman suç işlemedik, adli sicil kaydımız yoktur. 20 ayın 4 ayını karantinada geçirdim. Neden tutuksuz yargılanmıyorum anlamış değilim. PKK, DHKP-C üyesi değilim. İstihdama katkı sağlayan, ülkesini seven bir kişiyim. Burada terörist, katil muamelesi görmekten bıktım. Bu dünyanın öbür tarafı da var, bana zulmedenleri Allah’a havale ediyorum. Tahliyemi talep ediyorum.”

Duruşmaya verilen aranın ardından söz alan sanık avukatları, Cumhuriyet savcısının mütalaasını ve “olası kast” suçunu kabul etmediklerini belirterek, müvekkillerinin tahliyesini ve beraatini talep etti.

Son sözü sorulan sanık Yaşar C, iddiaları çürüttüğüne inandığını belirterek, beraatini istedi.

Sanıklar Hasan Ali V, Ali Rıza Ergenç C, Asiye A, Aslı B. ve Erşan Ö. ile müşteki sanık Ahmet Ç. de beraat talebinde bulundu.

Mahkeme, kararını açıklamak üzere duruşmaya ara verdi.

 Duruşma öncesi basın açıklaması

Patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları, duruşma öncesinde “Hendek için adalet” yazılı pankart eşliğinde gerçekleştirdikleri basın açıklamasında, adalet haklarını almak için burada olduklarını ve bu davanın, “toprağın altındakiler için adalet, üstündekiler için umut” olduğunu ifade etti.

Açıklamaya CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, TİP Genel Başkanı Baş, HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu, TBB Başkanı Sağkan, bazı illerin baro başkanları ve sendikaların temsilcileri destek verdi.

7 sanığa hapis cezası verildi

Sakarya’da havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin davada 7 sanığa, 6 yıl 8 ay ile 16 yıl 3 ay arasında hapis cezası verildi.

Sakarya’da havai fişek fabrikasındaki patlamaya ilişkin davada karar çıktı

Yorumlar kapalı.