Salgın bahanesiyle alkol satışı yasaklanıyor…

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamasında, bazı illerdeki market ve tekellerde alkol satışı yaptırılmamasının ve işyerlerinin kapatılmaya çalışılmasının ardından Ankara ve Çanakkale’deki işyerlerine kısıtlama sırasında alkol satışı yapılamayacağına yönelik tebliğler iletilmeye başladı. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, İçişleri Bakanlığı’nın kısıtlamaya ilişkin genelgesinde alkol satışına ilişkin düzenleme olmadığına işaret ederek, “Sözlü talimatlarla devlet yönetilmez. Buradaki amaç küçük esnafı yok etmek, yurttaşları zincir markete yönlendirmek” tepkisini gösterdi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı’nın hafta sonları uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin genelgesinde, saat 10.00-17.00 saatleri arasında market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilerin faaliyet gösterebileceğinin bildirilmesine karşın bazı il ve ilçelerde alkol satışı yapan marketler ve tekeller, hafta sonu, “alkoş satışı yapamayacakları” bildirilerek kapatılmak istenmişti. Marketler ve tekeller ile polisler arasında “alkol satılan market zincirlerinin kapatılmamasına karşın küçük marketlerin kapatılmak istenmesi” nedeniyle tartışma yaşanmıştı. İllerde alkol satışının yasaklandığı iddia edildi.

‘BÖYLE BİR YASAK YOK’

Cumhuriyet’e konuşan Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, birçok ilde hafta sonu alkol satışı yaptırılmadığını söyledi. Alkol satışının yasaklandığına dair Ankara ve Çanakkale’de tebliğler gitmeye başladığını aktaran Dündar, “Hem İçişleri Bakanlığı’na hem de valiliklere, bakanlığın genelgesinin uygulanması için dilekçe gönderdik. Genelgede ruhsata göre yani market, kuruyemişçi gibi faaliyet alanı neyse açık kalabileceği belirtiliyor. Ürün bazlı kısıtlama olmamasına rağmen hafta sonu böyle bir durum yaşandı. Genelgenin uygulanmasını istiyoruz. Sözlü talimatlarla devlet yönetilmez. Böyle bir yasak yok. Böyle bir yasak olsa, gross marketler de satmazdı. Hafta sonu her ilde gross marketlerde alkol satışı yapıldı” dedi.

‘KESMEKTEN VAZGEÇTİLER’

Alkol satan market ve tekellerin, yalnızca alkol satmadığını, alkolün, bu işyerlerinin tüketiciye sunduğu ürün çeşidinden yalnızca biri olduğunu belirten Dündar, “Amacını aşan bu tür uygulamalar on binlerce esnafın mağduriyetini böylesi zorlu ve belirsiz bir dönemde daha da fazla artırmakta” diye konuştu. Hafta sonu İstanbul’un bazı ilçelerinde de alkol satışı yaptırılmadığını belirten Dündar, o ilçelerdeki karakol amirleri ile görüştüğünü aktardı. Dündar, “Genelgeyi sordum, ‘sözlü emir var’ dediler. Yazılı emir yoksa geçersizdir. O ilçelerde bazı bayiler yeniden açıldı” dedi. Bazı bayilere Kabahatler Yasası’na göre ceza kesildiğine dikkat çeken Dündar, “10.00-17.00 arasında sokağa çıkma hakları var. Bu bayilerin ruhsatı ve işyerini açma hakkı var. ‘Alkol satışı yasak diye bir genelge varsa o maddeden ceza kesin’ dedik, birçoğu kesmekten vazgeçti ama ceza kesilenler oldu. Onlarla ilgili suç duyurusunda bulunacağız” ifadelerini kullandı. Sokak arasındaki bakkal, market gibi küçük esnafın bittiğini vurgulayan Dündar, alkol satışının yasaklanması ile amacın “küçük esnafın bitirilmesi ve yurttaşların zincir marketlere yönlendirilmesi” olduğunu söyledi.

Salgın bahanesiyle alkol satışı yasaklanıyor…

Yorumlar kapalı.