Satranç dünyasını karıştıran taciz iddiası: En az 10 kadın, büyükusta Alejandro Ramirez’den şikayetçi

Eski ABD Kadınlar Satranç Şampiyonu Jennifer Shahade, Alejandro Ramirez'in kendisine iki kez cinsel saldırıda bulunduğunu geçen ay sosyal medyada ifşa ettiğinde bunun büyük bir dalgayı tetikleyeceğinden emin değildi. 18 yaşın altındaki kızlarla çalışan 34 yaşındaki Ramirez'in onlara da benzer davranışlar sergilemesine engel olmak istiyordu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Independent Türkçe’de yer alan habere göre; Birkaç gün içinde satranç dünyasından 10 kadın daha kendisine ulaşarak benzer hikayeler anlattı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The Wall Street Journal (WSJ) mağdurlara, onların yetkili kuruluşlara verdiği beyanlara ve konuyla ilgili diğer belgelere ulaştı. Neredeyse 20 yıldır Amerika’da satranç dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan Alejandro Ramirez hakkındaki süregelen suçlamaların sosyal medyada gündemleşene kadar ABD Satranç Federasyonu ve güçlü St. Louis Satranç Kulübü tarafından ciddi bir şekilde soruşturulmadığını ortaya koydu.

Shahade’nin 2020’de yaptığı suçlamalara ve Ramirez’in 15 yaşındaki birini istismar etmesine dair 2021 tarihli iddiaya rağmen, büyükustanın 2022’de Hindistan’da düzenlenen Dünya Satranç Olimpiyatı’nda kadınlar takımını çalıştırmayı sürdürdüğü belgelendi.

Diğer yandan 8 kadın verdikleri beyanlarda satranç dünyasının yıldız isminin edindiği pozisyonu, onların istemediği cinsel yakınlaşmalar için 2011’den bu yana kullandığını vurguladı. Ramirez’in zorla öptüğü, elle taciz ettiği ve saldırganlaştığı ortaya kondu. Kadınlardan üçü, bunlara 18 yaşın altındayken maruz kaldıklarını ifade ederken içlerinden biri içki içirilerek oral sekse zorlandığını belirtti.

İki kadın, ortak otel odalarını paylaşmaları gerektiği durumlarda geceleri Ramirez’in tacizleriyle uyandıklarını bildirdi.

WSJ’nin hafta sonunda haberi yayına hazırladığı sırada Ramirez bir basın bildirisiyle St. Louis Satranç Kulübü ve St. Louis Üniversitesi’nin satranç takımındaki görevlerinden ayrıldığını bildirdi. Avukatı Albert Watkins, cinsel saldırı ve istismar karşıtı #MeToo (Ben de) dalgası sonrasında ortaya çıkan havaya işaret ederek şöyle dedi:

Günümüzün değerlerini yakın geçmişteki eylemlere dair yanlış beyanlarla birleştirmek, hem suçlayan hem de suçlanan taraf için faciaya davettir.

Ramirez, 42 yaşındaki büyükusta Shahade’nin 15 Şubat’ta sosyal medyada yaptığı paylaşımdan bir gün sonra St. Louis Üniversitesi’nin satranç takımındaki görevlerinden alınmıştı. Üniversiteyle birlikte ABD Satranç Federasyonu da sosyal medyadaki tepkilerin ardından soruşturma yürüttüklerini hemen duyurmuştu. Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) da bu soruşturmaların sonucunu beklediğini açıklarken ünlü satranççının Sporcular Komisyonu’ndan çıkarıldığını ifade etmişti.

1988’de Kosta Rika’da doğan Ramirez, 2004’te dünyanın en genç ikinci büyükustası olurken, Orta Amerika’da büyükusta unvanını alan ilk kişiydi. 2011’de ülkesi yerine ABD’yi temsil etmeye başladı. Elit seviyede müsabakayı sürdürürken genç oyunculara koçluk yaptı ve önemli etkinliklerin aranan yorumcusu oldu.

Satranç dünyasını karıştıran taciz iddiası: En az 10 kadın, büyükusta Alejandro Ramirez’den şikayetçi

Yorumlar kapalı.