Sinop’ta tarihi bina vatandaşlar tarafından halatla bağlanarak ayakta tutulmaya çalışılıyor

Sinop’ta terk edilmiş tarihi bir bina parça parça yok olurken, 3 katlı tescilli yapı, vatandaşlar tarafından halatla bağlanarak ayakta tutulmaya çalışılıyor. Sinop Kültür ve Turizm Müdür Vekili Metin Süren, “Bizim müdahale etmemiz restorasyon projesi olmadığı için mümkün değil. Sadece kendi haline bırakıp yıkılmasını beklemekten başka. Ama bunun maliklerine ulaşıp bir dilekçeyle bize başvurulması halinde bu sorunu çözebiliriz" dedi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sinop’ta terk edilmiş tarihi bir bina parça parça yok olurken, 3 katlı tescilli yapı, vatandaşlar tarafından halatla bağlanarak ayakta tutulmaya çalışılıyor. Sinop Kültür ve Turizm Müdür Vekili Metin Süren, “Bizim müdahale etmemiz restorasyon projesi olmadığı için mümkün değil. Sadece kendi haline bırakıp yıkılmasını beklemekten başka. Ama bunun maliklerine ulaşıp bir dilekçeyle bize başvurulması halinde bu sorunu çözebiliriz” dedi.

Sinop Yeni Mahalle’de bulunan Osmanlı mimarisi ile yapılan tarihi bina yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Bina hem mahalle sakinlerini hem de yoldan geçenleri tedirgin ediyor. Binanın bir an önce tadilattan geçirilmesi gerektiğini söyleyen vatandaşlar, geçici çözümü ise binayı halatla bağlamakta buldu.

Konu ile ilgili ANKA Haber Ajansı’na açıklama yapan Sinop Kültür ve Turizm Müdür Vekili Metin Süren şunları söyledi:

“Bu tarihi binalarla ilgili Sinop’ta genel olarak bir sorun var. Genellikle tarihi binalar tescilli kültür varlığı olarak tespit edilmiş olan bu kültür varlıklarımız varisleri çok olduğu için ve şu an da terk edilmiş metruk hale düştükleri için bunlara biz resmi olarak müdahale edemiyoruz. Mülk sahiplerinin vereselerinden bir tanesinin başvurması halinde restorasyon projelerini yapmak üzere hemen bir mimarımız tarafından finanse edilecek şekilde restorasyon projesi çıkartılıyor. Daha sonra restorasyonla ilgili de bakanlığımızdan yardım yapılabiliyor. Eğer binanın mali indiham dediğimiz yıkılma durumu söz konusu ise röleve ve restorasyon projesi yapılmadığı için yıkımını yapamıyoruz. Bu ne demek? Binanın mevcut halinin onarılıp tekrar ayağa kaldırabilmesi için onun fotoğrafının çekilmesi röleve ve restorasyon projesi dediğimiz projesinin yapılması gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra binayı biz mali indihamdan dolayı, yıkılma tehlikesinden dolayı belediye de görevlendirerek burayı yıkabiliyoruz ve kaldırabiliyoruz. Daha sonra onun yerine fotoğrafı çekilmiş olan yani röleve ve restorasyon çalışması çıkartılmış olan proje oraya uygulanıyor ve ev yapılabiliyor. O zamana kadar da tehlike arz ettiği için yıkımı mümkün olabiliyor. Bizim müdahale etmemiz restorasyon projesi olmadığı için mümkün değil. Sadece kendi haline bırakıp yıkılmasını beklemekten başka. Ama bunun maliklerine ulaşıp bir dilekçeyle bize başvurulması halinde bu sorunu çözebiliriz.” 

Sinop’ta tarihi bina vatandaşlar tarafından halatla bağlanarak ayakta tutulmaya çalışılıyor

Yorumlar kapalı.