Soğan soyarken gözlerin yanmaması için yapılacak 10 şey

Yemek yapan bir çok kadının en büyük sıkıntısı soğanın gözleri yakmasıdır. Peki, soğan doğrarken gözlerin yanması nasıl önlenir? İşte yöntemi...

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soğan doğramak birçok insanların korkulu rüyası. Soğan soyarken gözlerin yanması hemen hemen çoğu kişinin başına dert olmuştur. Peki bizi bu korkudan kurtaracak bir yol var mı? İşte soğanın yaşartma etkisinden kurtulmanın 10 yolu…

Soğan soyarken gözlerin yanmaması için yapılacak 10 şey

1-Soğanı buzdolabında bekletin
Soğanın kabuklarını soyduktan sonra 10 dakikalığına buzdolabına koyun. Soğanı doğrarken gözleriniz yaşarmayacaktır.

2-Ekmek
Ağzınıza bir parça ekmek alıp tutun. Böylece göz yakıcı enzimleri ekmek içinde toplayacaktır.

3-Tuz
Soğanı tuzlayıp doğrarsanız gözleriniz yaşarmayacaktır.

4-Limon
Soğanları doğrarken dişlerinizin arasında limon dilimi almanız işinizi kolaylaştıracaktır.

5-Sirke
Soğanı doğramadan önce kesme tahtasına sirke sürün.

6-Hızlı olmak
Soğanı doğrarken hızlı bir şekilde davranırsanız gözlerinizin yanmasını önleyebilirsiniz.

7-Dişlerinizle kibrit çöpü tutun
Soğanları soyarken dişlerinizin arasında kibrit çöpü tutarsanız gözleriniz sulanmayacaktır.

8-Mum
Yanan bir mumun yanında soğan doğrarsanız gözlerinizin akmasını önleyebilirsiniz.

9-Suda doğrayın
Soğanları doğramadan önce bıçağı su ile yıkamanız gözlerinizin yanmamasına yardımcı olur.

10-Deniz gözlüğü
Soğan doğrarken deniz gözlüğü ya da kayak gözlüğü takabilirsiniz

Soğan doğrarken neden ağlarız?

nsanların neden ağladığını anlamak zor bir iş olabilir. Ölüm, şiddet, ayrılıklar, terk edilmiş evcil hayvanlar, sevdiklerimizden aldığımız öpücükler ve her şeyin anlamını değiştirebilecek nitelikte olan kelimeler ağlamamıza sebep olabilir. Ağlamamız gerektiği zamana ağlamayabilir ve bazen de sebepsiz yere ağlayabiliriz. Ama şimdi soğan doğrarken neden ağladığımız konusuna açıklık getireceğiz.

Soğan doğrarken gözlerimiz yaşarır çünkü soğan gözlerimizi yaşartmaya sebep olan bir kimyasal salgılar. Soğanı sadece soyarken gözlerinizin yaşarmadığını belki fark etmiş olabilirsiniz. Ama eğer soğanı doğruyor, eziyor ya da kesiyorsanız bir anda gözlerinizden yaşlar süzülür. Bunun sebebi ise soğanın içindeki hücrelerin açığa çıkması ve normalde ayrı olan iki maddenin karışmasıdır.

Case Western Reserve Üniversitesi öğrencisi Josie Silvaroli, yayınlanan bir makalesinde bu konuya şöyle açıklık getirmiş: “Bu ayrı iki madde birleşip bir gaz oluşturuyor ve ardından gözlerimizdeki sinirlere etki edip onların yaşarmasına sebep oluyor. Aslında bu olay bir bakıma göz yaşartıcı sprey kullanmaya benziyor diyebiliriz”

Soğanın ortaya çıkardığı bu gaz aslında soğanın mikroplara, hayvanlara, insanlara karşı geliştirdiği bir savunma sistemi olarak sayılabilir. Yani bir soğana zarar vermeye çalıştığınızda (onu kestiğinizde, doğradığınızda) onun savunma sistemini harekete geçirmiş oluyorsunuz ve bununla beraber salgıladığı gaza maruz kalıyorsunuz. Bu iki madde ise sülfenik asit adı verilen bir molekül ve ayrıca sitoplazmadaki protein içeren kofullar. Biyokimyager Marcin Golczak: “Normalde ortaya çıkmayan fakat soğanın hücreleri zarar gördüğünde ortaya çıkıp tepkimeye giren bu molekül ve protein birbirine uyum sağlıyor ve sonucunda da göz yaşartan kokulu bir gaza dönüşüyorlar” açıklamasında bulundu.

Soğan dışında ise sadece Jamaika’da üretilen bir baharat ve Sicilya’da yetişen bir sarımsak çeşidi göz yaşartma etkisine sahip. Tabii bunlarla karşılaşma olasılığımız soğanla karşılaştırıldığında çok az.

Soğan doğrarken gözlerin yaşarmasının nedenini açıkladık fakat hala insanların bazılarının gözlerinin diğerlerinden neden daha fazla ya da az yaşardığı, bazı soğanların diğerlerinden neden daha az göz yaşarttığı açıklanabilmiş değil. Dr. Golczak’a göre ise bu bahsedilenlerin hepsi soğanın tazeliğiyle ve içerdiği göz yaşartıcı gaz oranıyla ilgili.

Soğan soyarken gözlerin yanmaması için yapılacak 10 şey

Yorumlar kapalı.