Son Dakika… İmamoğlu’ndan, 81 CHP il başkanın ortak açıklamasına sert tepki! “İkili konuşur gibi metin yazılmaz”

CHP’de ‘değişim’ tartışmalarının fitilini ateşleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 81 CHP il başkanının ortak açıklamasına tepki gösterdi. Metinde yer alan "Değişim, albenisi olan sihirli bir sözcüktür. Ancak kalıcı bir değişimi, dönüşümü sağlayacak olan kişilerden ziyade fikirler ve ilkelerdir" ifadesini "imalı" olarak nitelendiren İmamoğlu “İkili konuşur gibi metin yazılmaz. 81 il başkanının aynı fikirde olduğunu düşünmüyorum. Açıklama dört il başkanına ait...” ifadelerini kullandı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Görevindeki 4 yılını tamamlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’a 4 yılda kazandırdıklarını 23 Haziran 2019 seçimlerinin yıldönümünde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlediği toplantıda kamuoyuna anlattı.

“O GÜN DERSLERİNİ ALDILAR”

İmamoğlu 31 Mart 2019 seçimlerin itibaren gerçekleştirilen 4 seçimde İstanbul’un ortaya koyduğu iradenin çok önemli olduğunu belirtti.

İmamoğlu “4 yıl önce İstanbul ve Türkiye, sizlerin, bu ülke vatandaşlarının verdiği kararla, yeni bir döneme adım attı. Aynı zarftan çıkan dört oydan yalnızca birini geçersiz ilan edip, vatandaşın iradesini yok sayanlar, kendilerini ülkenin sahibi zannedenler, o gün derslerini aldılar. Anladılar ki, hiç kimse milli iradenin üzerinde değildir. Milletin kararını ancak millet değiştirir” diyerek konuşmasına başladı.

“TÜRKİYE DAHA KARANLIK BİR YOLA GİRERDİ”

“Milletimiz 23 Haziran 2019’da o demokrasi dersini vermeseydi, Türkiye çok daha karanlık bir yola girerdi” diyen İmamoğlu şunları söyledi:

-23 Haziran, bu ülkeyi hukuk ve demokrasi rotasında tutma iradesinin zaferidir. Demokrasimiz adına yeni umutların başlangıcıdır.

-23 Haziran Demokrasi Zaferi kutlu olsun. 23 Haziran’ı bir demokrasi bayramı, bir şenlik haline getiren irade, milletimizin iradesidir. Ve sandıktan nasıl çıkarsa çıksın, o irade bizim için her zaman kıymetlidir, her zaman itibarlıdır.

-O irade her zaman başımızın üstünedir. Siyaset, özünde sorunlarımızı konuşarak çözmenin aracıdır. Seçimler, sonuç ne olursa olsun, kim veya kimler kazanırsa kazansın bizim bir arada, kardeşçe yaşama isteğimizin ifadesidir.

-Şunu biliyoruz ki, ayrıştıran, kutuplaştıran siyaset anlayışıyla belki seçim kazanabilirsiniz ama birliğimizin, bütünlüğümüzün kaybolmasına yol açarsınız.

-Türkiye’yi büyük bir aile gibi görmeyen… İnsanlara ‘Bizden mi, onlardan mı’ diye bakan anlayıştan kurtulmak zorundayız.

“İSTANBUL MODELİ: LİYAKAT, ŞEFFAFLIK, HESAP VERİLEBİLİRLİK”

İmamoğlu’nun konuşmasında öne çıkan satır başları şöyle:

-Biz 4 yıl önce kendimize bir soru sorarak işe başladık: İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu kadim şehrin ve şehirde yaşayan 16 milyonun iddiasını ve layık olduğu yaşam kalitesini sağlamak bakımından nelere odaklanmalıdır? Bu soruya verdiğimiz vizyon cevabımız açık ve kısaydı: İstanbul adil, yeşil ve yaratıcı bir şehir olacak.

-Sonra da prensiplerimizi tanımladık: İstanbul kutuplaşmayı bitirmek için demokratik değerlere ve demokratik katılıma öncelik verecek. İstanbul Modeli’nde liyakat, şeffaflık, hesap verebilirlik esas olacak. Üstlendiğimiz sorumluluğa böyle başladık.

-Her bir hemşerimizi bu büyük ailenin eşit bir ferdi olarak gördük, görmeye devam ediyoruz. İstanbul’u bu büyük “ailenin evi” olarak hissetmenin sonucu olarak, yaptığımız her işi özenle, saygıyla, aidiyet duygusuyla yapıyoruz.

-Onun için ortak aklı ve ortak iradeyi arayarak, katılımcı mekanizmaları sonuna kadar işleterek kararlar alıyoruz. Sorunların bütün taraflarını memnun edecek, kapsamlı ve kalıcı çözümler geliştirmenin peşinde koşuyoruz.

“ASLA İSRİFA GEÇİT VERMİYORUZ”

-Adalar’daki fayton sorunundan, kentsel dönüşüm uygulamalarımıza. Taksi sorununa yaklaşımımızdan Halk Bakkal uygulamamıza kadar her alanda bu felsefeyle çalışıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesini, “aile bütçesi” hassasiyetiyle yönetiyoruz.

-Her bir kuruşu İstanbul için harcıyor. Bu şehirde eski yanlışlıkları silip atıyoruz. Asla israfa geçit vermiyoruz.

-Bu şehrin bütçesini büyük ailemiz için doğru bir öncelik sıralamasıyla harcıyoruz. Yardıma ihtiyaç duyanın yardımına koşuyoruz.

-Ulaşıma tüm zamanların en büyük yatırımını yapıyoruz. Trafik sorununu çözmek, kent içi hareketliliği ve yaşam kalitesini artırmak için yatırımların aslan payını metroya ayırdık, ayırmaya da devam ediyoruz.

-İş başına geldiğimizde, projesi olmayan, finansman sorunu çözülmemiş, yapım çalışmaları tümüyle durdurulmuş, inşaat alanları terkedilmiş metro inşaatları devralmıştık.

-En temel gerekleri yerine getirilmeden, tamamen seçim yatırımı olarak kamuoyuna duyurulmuş, yarım yamalak metro projelerini biz hızla düzelttik ve hayata geçirdik.

-Size büyük bir gururla söyleyebilirim ki, 3.5 yılda toplam 46 istasyona sahip 46,2 km uzunluğunda 5 metro ve 1 tramvay hattını hizmete açtık. Halen 8 metroda inşaatlarımız devam ediyor.

-2024 Mart’a kadar raylı sistem ağına 18,9 km daha raylı sistem kazandırarak bu büyük başarıyı devam ettiriyoruz.

-Önümüzdeki 9 ayda hizmete açacağımız 3 raylı sistem hattımızla birlikte yıllık ortalama 13 km metroyla İstanbul tarihinin, yıllık bazda en çok metro üreten yönetimiyiz. Bu sadece şehrimiz ve ülkemiz için değil, dünya için de önemli bir rekordur.

“SİZE GÖRE FETRET, 16 MİLYONA GÖRE ATILIM DEVRİ”

-Bütün bunları akıl almaz engellemelere rağmen yaptık.  2019’da devraldığımız 4.5 milyar Avroluk borcu 3.6 milyar Avroya düşürdük. Birileri İstanbul’un Fetret devri diyor ya  16 milyona göre büyük atılım devri…”

-Yaptıklarımızın listesi uzar gider.  2022 bizim için bir projeler ve açılışlar yılıydı.  150 Günde 150 Proje diye başladığımız bir maratonu 300 Günde 300 Proje diyerek tamamladık. Her gün yeni bir proje, yeni bir çözüm sunmanın mutluluğunu yaşadık.

-2024 yılı Mart ayı sonuna kadar, daha da yüksek bir tempoyla İstanbul’a projeler kazandırmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki 9 ayın hizmet maratonunu da çok yakında hemşerilerimizle paylaşacağız.

-Biz çok yüksek tempoda çalışmak ve mutlaka başarmak üzere organize olmuş bir yönetimiz. İstanbul’un yakın tarihi öyle büyük ihmal ve ihanetlerle dolu ki zaman kaybetme lüksümüzün olmadığını biliyoruz.

“İSRAFA, İHMALE, PARTİZANLIĞA GEÇİT VERMEYECEK”

-4 yıl önce bu göreve talip olduğumda, İstanbul’a değişim vaat etmiştim. İstanbul’a yeni, taze, güçlü bir başlangıç yapacağız demiştim. Çok  şükür bunu başardık. İstanbul başardı, bu kadim şehirde değişim kök saldı.

-Her değişim, bir zihniyet devrimiyle başlar. Biz İstanbul’da, vatandaşın şehre ve yerel yönetime bakış açısını değiştirdik.

-İstanbullular artık daha azına razı olmayacak. Yapılan her işte insana saygıyı, şehre özeni talep edecek.

-Bir avuç insanın eşi dostu yakını değil, bir kesimin mutlu edildiği değil milletin mutlu edildiği süreci isteyecek.

-İsrafa, ihmale, partizanlığa geçit vermeyecek. Değişim, eldekiyle yetinmeme, daha azına razı olmama duygusuyla başlar. İktidarlar, bu duyguyu kaybettirmeye çalışırlar.

-İktidarlar, insanlar ellerindekine razı olsun, daha fazlasını, daha iyisini talep etmesin isterler. İşe yaramadı. İşe yaramaz.

-Vakti gelmiş bir değişimin önünde durulmaz. Gücü, iktidar dayanağı ne olursa olsun kimse duramaz.

-23 Haziran bu gerçeğin kanıtlandığı günlerden biridir. O yüzden 23 Haziran bu şehir için Demokrasi Zaferidir.

SOSYAL YARDIMLAR 4 KATINA ÇIKTI

-Bizden önceki yönetimlerin 4 katını aşan bir sosyal yardım bütçesiyle ihtiyaç sahibi İstanbulluların yanında olduk. “Askıda Fatura” kampanyamızla yüz binden fazla ihtiyaç sahibi ailenin 356.300 su veya doğal gaz faturasının ödenmesine yardım ettik.

-Yine aynı yöntemle; 405 bin 611 adet Askıda Fatura ödemesi, 84 bin 712 adet Askıda Aile Destek Paketi, 60.231 adet Askıda Anne-Bebek Destek Paketi, 34.563 adet Askıda Eğitim Destek Paketi, 14.985 kişiye Askıda Ulaşım Destek Paketi dağıtımı sağladık. 16 bin 898 bin depremzedeye Askıda Fatura üzerinden destek paketi sağladık.

 191 BİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNE BURS

-75 bin üniversite öğrencisine yıllık 4.500 TL burs sağladık. İşbaşına geldiğimizden bugüne 191 bin üniversite öğrencisi ile ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki 334 bin öğrencimize toplam 812 milyon liralık maddi destek sağladık.

-11 yurtla 3.500 yatak kapasitesine ulaştık. Bunu yakında 5 bin yatak kapasitesine ulaştıracağız. Bizden önce 20 olan kütüphane sayısını tam 3 kat artırarak 60’a yükselttik.

120 BİN KİŞİYE İŞ BULDUK

-Şehrimizde ilk kez kurduğumuz Bölgesel İstihdam Ofislerimiz aracılığıyla 25 ilçede 26 şube ile 120 bin kişiye özel sektörde iş imkanı sağladık.  Bu hizmetimizi en kısa sürede 39 ilçeye taşıyacağız. Kadın istihdamına her alanda öncelik tanıdık.

DEPREM BÖLGESİNE YARDIM SEFERBERLİĞİ

-6 Şubat depremlerinden sonra 18.264 personelimizle 1551 iş makinamızla afetzedelerin yanında olduk. Arama Kurtarma ekiplerimiz 561 vatandaşı enkazdan canlı çıkardı.

-Bölgeye gönderdiğimiz Osmangazi ve Orhangazi feribotlarımızla depremzedelere konaklama, sağlık, rehabilitasyon ve kreş imkanı sağladık.

-1.4 milyon kişiye iaşe, 230 bin kişiye mobil büfe hizmeti verdik. Bölgeye toplam 52 TIR Halk Ekmek, 124 TIR Hamidiye Su, 768 Yardım TIR’ı ve 9 bin çadır ve 700 yardım aracı gönderdik. İlçe belediyelerimizle kurduğumuz 25 Aşevinde halen günde 130 bin öğün yemek vermeye devam ediyoruz.

-Toplam 1.6 milyar TL’lik işgücü ve bütçeyi afetzedelere yardım için kullandık ve kullanmaya da devam ediyoruz.

İMAMOĞLU’NDAN DEĞİŞİM MESAJI

-Ne yazık ki, cumhuriyetimizin 100. yılına girerken Türkiye, milli iradeye dayalı yönetim fikri zayıflamış, toplumsal kesimler arasındaki kutuplaşma derinleşmiş, adalete güven tükenmiş halde. Bu haliyle ülkemiz demokratik dünyadan uzaklaşmış bir durumda.

-Muhalefet bileşenleri olarak 21 yıllık iktidarın en zayıf olduğu bir dönemde hem Meclis hem de Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybettik.

-Vatandaşın değişim talebine cevap veremedik. İktidar değiştirecek bir güven ve umut yaratamadık. Bugün içinde olduğumuz tablo sadece bir seçim yenilgisi tablosu değildir.

-Çaresizlik ve ümitsizlik Türkiye’yi, giderek muhalefetsiz bir otoriterliğe doğru sürüklüyor. Dünya örneklerinden biliyoruz ki, muhalefetin etkisiz ve zayıf olduğu demokrasiler yaşayamaz.

-Muhalefetsiz rejimlerde vatandaşlar iktidarların merhametine terk edilir. Toplum bizden esaslı bir değişim bekliyor. Bu değişimi gerçekleştiremezsek ne vatandaşların beklentisini karşılayabiliriz ne de bulunduğumuz mevzileri koruyabiliriz.

-Daha da kötüsü, uzunca bir süre toplumsal muhalefetin değişim arzusunu ve umudunu kolay kolay yeniden harekete geçiremeyiz.

“VİTRİN DEĞİŞTİRMEK YETMEZ”

-Bu tablo devam ederse önümüzdeki yerel seçimlerde de başarılı şansı kalmaz. Türkiye muhalefetini buradan çıkarmak, CHP’nin göstereceği kararlı değişim iradesine bağlıdır.

-Bir bütün olarak kendimizi, partimizi, muhalefeti yeniden inşa etmemiz en acil ve en hayati ihtiyaçtır. Sadece vitrinimizi ve söylemimizi değiştirmek yetmez.

-İdeolojik politik hattımızı sosyal demokrasinin evrensel ilkeleriyle, toplumun bugünkü özgürlük, adalet ve eşitlik talepleriyle ve zamanın ihtiyaçlarıyla güncellemeliyiz.

“DEĞİŞMEK ZORUNDAYIZ”

-CHP’yi topluma açarak örgütümüzü gençleştirmeliyiz. Parti içi demokrasi vazgeçilmez prensibimiz olmalı. Değişmek zorundayız.

-Değişime direndiğimiz her dakika toplumla aramızdaki mesafe açılıyor. Muhalefette yaşanacak yenilenme yeni bir ittifak mimarisinin kurulmasının da anahtarıdır.

-Toplum muhalefetin genelinden bir yenilenme ve dönüşüm beklemektedir. Yeni ittifakların toplumda güven tazelemesi ve iktidar umudunu diri ve enerjik tutması bir zarurettir.

-Değişemeyen ve dönüşemeyen bir muhalefet iktidarı da değiştiremez. Ülkeye demokrasiyi getirebilmek için önce kendimizi değiştirmeliyiz.

-Tarih geçen yüzyılda CHP’ye Türkiye’nin modern ve güçlü bir devlet olmasına öncülük etme rolü yüklemişti. Zaman şimdi bize toplum eliyle daha güçlü bir demokrasi inşa etme sorumluluğu yüklüyor. Bu görevden kaçamayız, kaçmayacağız.

-İstanbul’da değişimi gerçekleştirdiğiniz ve 4 yıldır sürekli artan bir destekle sahip çıktığınız için sizlere ve tüm hemşerilerime çok teşekkür ediyorum.

-Sizin desteğiniz, iradeniz ve emeğinizle İstanbul değişti. Sizlere, bu eşsiz şehre ve “Durmamak üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar” diyen Atatürk’e layık bir yönetici olabilmek benim için en büyük onurdur.

Son Dakika… İmamoğlu’ndan, 81 CHP il başkanın ortak açıklamasına sert tepki! “İkili konuşur gibi metin yazılmaz”

Yorumlar kapalı.