Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel’den ‘asgari ücret’ açıklaması: “16 bini geçmeyecek…”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, asgari ücret pazarlığına ilişkin "Yeni asgari ücret 16 bini geçmeyecek" açıklamasında bulundu.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İlk toplantısını 11 Aralık’ta yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 18 Aralık Pazartesi günü ikinci toplantısını yapmak üzere bir araya gelecek. Yeni asgari ücretin en geç 31 Aralık’ta belirlenmesi gerekiyor.

TOPLANTIYA KATILACAK İSİMLER

Komisyonun ikinci toplantısı 18 Aralık Pazartesi günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde başlayacak. Komisyonda işçi tarafını temsilen beş kişilik heyete Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren tarafını temsilen 5 kişilik heyete TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, 5 kişilik hükümet heyetinde Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlık edecek.

Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TÜİK temsilcilerinin enflasyon, alım gücü ve istihdam başta olmak üzere ekonomik veri ve raporları sunması bekleniyor.

Ayrıca toplantıda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun geçinme endekslerinin de masaya gelmesi bekleniyor. Mevcut asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

“ASGARİ ÜCRET 16 BİNİ GEÇMEZ”

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantılarının işlevini ve masadaki olası rakamları Artı TV’de Sinem Nazlı Demir’e anlattı. Tezel, yeni rakam belirlenirken işverenlerin dikkate alınacağına vurgu yaptı:

“Artık her şeye tek adam karar veriyor. Asgari ücrete de tespit komisyonu karar vermeyecek. Tek adam karar verecek. Ve açıklayacak. Hükümetin açıkladığı görüntüye göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ve Mehmet Şimşek’in açıklamalarına göre, işvereni dikkate alacaklar gibi görünüyor. Olacağı söyleyeyim. 15 bini düşmez, 16 bini geçmez asgari ücret.”

“EMEKLİLER İÇİN HENÜZ BİR ARTIŞ YOK”

Emekli maaşlarında yapılacak artışlarla ilgili de konuşan Tezel, mevcut ücrete gelebilecek zam tahminlerini anlattı:

“Şu anda SSK-Bağkur emeklilerinin maaşları yüzde 34 eridi. Aralık daha belli değil, 4 Ocak’ta belli olacak. O da tahminen %3 gibi gelecek. Ocak ayında SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 37 oranında bir enflasyon farkı verilecek. Ama altını çizelim, emekli maaşı 7 bin 500 olanlar konusunda hiçbir artış yok. O aynı duruyor, çünkü onun enflasyonla ilgisi yok. 7 bin 500 lira olarak verilen emekli maaşının artması için meclisten taban aylık konusunda yeni bir kanun çıkması lazım. Dolayısıyla SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 40 kadar, memur emeklilerine yüzde 50 gibi bir artış olacağı görülüyor.”

“BÖLGESEL BİR ASGARİ ÜCRET ÇIKMA İHTİMALİ YOK”

Son zamanlarda gündemde daha sık yer bulan bölgesel asgari ücret olasılıklarına da değinen Tezel, böyle bir gelişmenin Türkiye’de henüz gerçekleştirilmeyeceğini söyledi:

“Bölgesel asgari ücretin olma ihtimali Türkiye’de sıfıra yakın. Bu konu 20 yıl önce çok tartışıldı. Asgari ücretin tüm ülke için geçerli olacak. Bölgesel bir asgari ücretin çıkmasına ihtimal bile vermiyorum.”

“İKİNCİ BİR ARTIŞ OLMAYACAĞI ANLAMINA GELMİYOR”

Tezel, 2023 yılında olduğu gibi 2024 yılında da asgari ücrete ikinci bir artış ihtimalinden de bahsederek konuşmasını sonlandırdı:

“Mevcut yönetmelik “yılda bir defa artış” diyor ama 2023’te de aynı yönetmelik vardı. Orada da “yılda bir defa artış” deniliyordu. Ancak biliyorsunuz ki Temmuz ayında ikinci bir artış yaptı hükümet. 2024’te de yönetmelik gereği yılda bir defa yapılacağı yazıyor ama bu durum 2024 yılı Temmuz ayında ikinci bir artışın olmayacağı anlamına da gelmiyor.”

ASGARİ ÜCRETTE GERÇEKLEŞMESİ OLASI SENARYOLAR

Asgari ücrete gelecek zam oranlarına göre oluşacak net ve brüt rakamlar ise şu şekilde:

– Yüzde 35’lik zamda asgari ücret 15 bin 392 lira

– Yüzde 40’lık zamda 15 bin 962 lira

– Yüzde 45’lik zamda 16 bin 532 lira

– Yüzde 50’lik zamda 17 bin 103 lira

– Yüzde 55’lik zamda ise 17 bin 673 lira olacak

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel’den ‘asgari ücret’ açıklaması: “16 bini geçmeyecek…”

Yorumlar kapalı.