Sosyal medyada HPV aşısı kampanyası

Önlenebilir olmasına rağmen rahim ağzı kanseri dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen kanserler arasında yer alıyor. Kansere neden olan Human Papilloma Virüsünden (HPV) aşıyla korunmak mümkün.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

yaklaşık 100 ülkede ücretsiz olan aşının Türkiye’de 3 dozunun maliyetinin 2 bin 85 TL olmasına tepki büyük. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesi için kampanya başlattı. Sosyal medyada başlayan #HPVAşısıÜcretsizOlsun etiketine sosyal medyada destek yağdı.

Dernekten yapılan açıklamada, “Aşıya erişim ücretsiz ve kadın, erkek herkesin hakkı olmalı. Aşılar insanlığın ortak değeridir. Çağrımız, ücretsiz HPV aşısının ulusal bağışıklama programına dahil edilmesidir. Çağrımız, HPV aşısının herkes için ücretsiz olmasıdır” denildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Koruyuculuğunun yüzde 100’e yakın olduğu bilinen HPV aşısının uygulandığı yaş aralığına göre 2 yada 3 doz tavsiye edilmekte. Ülkemizde 3 doz HPV aşısının güncel fiyatı 2 bin 85 TL. Oysa aşıya erişim ücretsiz ve kadın, erkek herkesin hakkı olmalı. Çağrımızın karşılık bulması, kadınların yaşam hakkı mücadelesinin elinden tutacak, en derin eşitsizliklere maruz kalan kadınların güçlenmesi anlamına gelecek, beraberinde tüm toplum için daha sağlıklı bir gelecek vaat edektir. Yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz. Aşımızı istiyoruz.”

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) derneğin hukukçularının vekilliğinde, aşıyı yaptıran kadınlara aşı ücretinin iadesi talebinde bulunduklarını aktaran dernek “Yüzlerce kadın için başvuru yapacağız. Talebimiz reddedilirse yüzlerce kadın adına dava açacağımızı da ihtar ediyoruz” dedi.

Öte yandan Tokat’ta bulunan Emek Eczanesi’nin sahibi Cem Kılınç ihtiyacı olan kadınların aşıya ulaşabilmesi için bir ‘aşı bursu’ kampanyası başlatmıştı. Kampanya kapsamında 1 ayda 60 kadın aşılanmıştı. Kılınç, ülkenin dört bir yanından kampanyaya 500 başvuru olduğunu kaydetmiş ve “Devlete yapması gerektiğini bu kampanya ve dayanışmayla örneğiyle hatırlatmak istiyoruz” demişti.

HPV nedir?

Human Papilloma Virüs (HPV), cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biri. 200 civarında tipi mevcut olan HPV’nin bilinen yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmakta. HPV’nin kanser yapan (yüksek riskli) ve siğil yapan (düşük riskli) tipleri bulunmakta. Yüksek riskli HPV tipleri ise kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, orofarinks, anüs kanserlerine neden oluyor.

Sosyal medyada HPV aşısı kampanyası

Yorumlar kapalı.