“Televizyonların ana haber bülteni üçüncü sayfa haberleri çöplüğü”

Faruk Bildirici televizyonların anahaber bültenlerini inceledi. Bildirici, ana haber bültenlerinin 'üçüncü sayfa haberleri çöplüğü' olduğunu yazdı.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, “Ekran taraması raporu”nda bu sefer kanalların ana haber bültenlerine el attı. 20 Nisan 2021 tarihli ATV, Kanal D, Show TV, FOX TV, Star’ın ana haber bültenlerini inceleyen Bildirici yaptığı değerlendirmede, “Televizyonların ana haber bülteni üçüncü sayfa haberleri çöplüğü” dedi.

Analiz listesine TRT 1’i de katmak isteyen Bildirici TRT 1’in haber bülteni Youtube ya da web sayfasına yüklenmediği için bu kanaldan vazgeçtiğini söyledi.

Bildirici neden 20 Nisan Salı gününü seçtiğini ise “O gün CHP, MHP ve HDP Grup toplantıları yapılıyordu. Üstelik de Merkez Bankası’nın 128 milyar dolarlık rezervinin erimesi, Ruhsar Pekcan’ın kendi bakanlığına eşinin şirketinden dezenfektan aldırması, belediyelerin gri pasaport vererek yurtdışına insan kaçakçılığına karışması gibi konular siyasetin gündemindeydi” diyerek açıklık getirdi.

"Televizyonların ana haber bülteni üçüncü sayfa haberleri çöplüğü"

“FOX TV farklılaşıyor”

Bildirici izlenimiyle ilgili olarak “Böylesine yoğun olan siyasi gündem, ATV, Kanal D, Show TV ve Star TV’nin bültenlerine yansımamıştı. Siyasi gündeme, ATV’nin 28 dakikalık bülteninde sadece 2 dakika (Yüzde 7), Kanal D’nin 48 dakikalık bülteninde 5 dakika (Yüzde 10), Show TV’nin 50 dakikalık bülteninde 6 dakika (Yüzde 12), Star TV’nin 57 dakikalık bülteninde 9 dakika (Yüzde 15) süre ayrılmıştı. FOX TV’nin haber bülteni ise diğer dört televizyon kanalından farklıydı. 46 dakikalık haber bülteninin korona ile ilgili gelişmelerin yayınlandığı süreden kalan 30 dakika boyunca siyasi gelişmelere yer verilmişti. Toplam sürenin yüzde 65’i siyasi gündeme ayrılmıştı. FOX TV, siyasete daha fazla yer vermesi ve iktidara yönelik eleştirel dil kullanmasıyla da diğer televizyon kanallarından farklılaşıyordu” diye yazdı.

Muhalefetin görüşlerinin, Kanal D ve ATV’de hiç olmadığını; Show ve Star TV’nin, Kılıçdaroğlu’nun grup konuşmasını iki dakikaya ayırdığını belirten Bildirici “Dikkat çeken başka bir nokta da bu televizyonların bültenlerinde ‘128 milyar dolar’ demekten özenle kaçınılmasıydı. Show TV’de bu konuda iktidar sözcülerinin açıklamaları yansıtılırken ‘Döviz rezervi tartışması’ denilmişti. ATV’de ise ‘128 milyar dolar’ anons edilmeden Bahçeli’nin konuşmasının aktarılmasıyla yetinilmişti” dedi.

HDP’nin grup toplantısının televizyon kanallarının hiçbirinde olmadığını ifade eden Bildirici ayrıca ATV, Show TV, Kanal D’nin siyasi gündemin önemli konusu olan Ruhsar Pekcan’ın kendi bakanlığına eşinin şirketinden dezenfektan aldırmasına ve belediyelerde gri pasaportla insan kaçakçılığı yapılmasına hiç değinilmediğini aktardı.

“Kadın cinayetleri polisiye haberler olarak aktarılıyor”

Bildirici  şöyle devam etti:

“Bu konular sadece FOX TV’nin bülteninde haber yer alıyordu. Star TV ise gri pasaport konusunu kısaca AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in ağzından aktarmakla yetiniyordu.  Zaten bu dört kanal, olayları irdeleyip gazetecilik ürünü olarak yansıtmak yerine gelişmeleri hep birilerinin dedikleri üzerinden yansıtmayı yeğliyordu. O da genellikle iktidar sözcüleri oluyordu.

Siyasi haberlerden kaçan ve iktidara eleştirel dil kullanmayan Kanal D, ATV, Star ve Show TV, haber bültenlerinin büyük bölümünü Covid-19 pandemisi ve ‘üçüncü sayfa’ haberlerine ayırmıştı. 20 Nisan akşamı yayımlanan haber bültenlerinde pandemiyle ilgili haberlere ATV’de 7 dakika, Kanal D’de 20 dakika, Show TV’de 13 dakika, Star TV’de 14 dakika yer verilmişti.  FOX TV’de ise bu süre 16 dakikaydı.

 ATV, Kanal D, Show TV ve Star TV’nin o akşam en geniş yer verdiği haberler, gazetelerin üçüncü sayfalarında yayımladıkları türden haberlerdi. Kadın cinayetleri politik ve sosyolojik özünden sıyrılarak sıradan polisiye haberler olarak aktarılıyordu.

Üçüncü sayfa haberlerine geniş yer veren ATV, Kanal D, Show TV ve Star TV’nin haber bültenlerinin bir özelliği de ‘Kameralara yansıyan ilginç olaylar’, ‘Yurtta ve dünyada haber turu’ gibi başlıklarla, internete yansıyan ilginç görüntülerin peşpeşe yayınlandığı ‘eğlencelik’ bölümler olmasıydı.

Anlaşılan o ki, ATV, Kanal D, Show TV ve Star TV, kamu yararına habercilik yapmaktan vazgeçmiş, insanları bilgilendirmek yerine siyasi haberlerden, skandallardan, yolsuzluklardan, bilumum ülke sorunlarından kaçıp ‘üçüncü sayfa’ haberlerine sığınmış. Siyasi haberlere ağırlık veren ve iktidara yönelik eleştirel dil kullanan FOX TV ile bu kanallar iyice ayrışmış.”

“Televizyonların ana haber bülteni üçüncü sayfa haberleri çöplüğü”

Yorumlar kapalı.